Επιστημονικά Νέα

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες του χειμώνα

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες του χειμώνα

Όσο πιάνουν τα κρύα, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να εμφανίσουμε συμπτώματα από τις… ασθένειες του χειμώνα. Διάβασε παρακάτω ποιές είναι και πως μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιες από αυτές πριν βρεθείς στο ιατρείο του παθολόγου σου!

1. ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Πάνω από δέκα γένη ιών εμπλέκονται στην παθογένεια του κοινού κρυολογήματος. Συνήθως η ίωση κάνει ένα κύκλο τριών με πέντε ημερών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, διαρκεί πάνω από εννέα ημέρες.

Συμπτώματα: Μπούκωμα, καταρροή, πόνος στο λαιμό, χαμηλός πυρετό και βήχας. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα από την κοιλιά, όπως πόνος ή διάρροια.

2. ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Όπως το λέει και το όνομά της, σε αυτή την περίπτωση ο ιός βρίσκεται στο φάρυγγα.

Συμπτώματα: Πονόλαιμος, πυρετός, βήχας και διόγκωση αδένων

Πως αντιμετωπίζεται: Ο χειμώνας είναι πρωταθλητής στις λοιμώξεις. Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο; Πολύ καλή υγιεινή είναι η απάντηση. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πρόληψη των ασθενειών.

3. ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ

Στην αμυγδαλίτιδα, αναπτύσσεται λοιμώδης φλεγμονή των αμυγδαλών.

Συμπτώματα: Πονόλαιμος, πυρετός, πρήξιμο αδένων, κακουχία

4. ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Το λοιμογόνο (ο ιός ή το βακτήριο δηλαδή) εντοπίζεται στον λάρυγγα και προκαλεί αλλοίωση στην λειτουργία των φωνητικών χορδών.

Συμπτώματα: Βράχνιασμα, αφωνία, δύσπνοια, σφύριγμα, μπούκωμα, καταρροή, πόνος στο λαιμό, χαμηλός πυρετός και βήχας

Πως αντιμετωπίζεται: Kάνει κρύο και θέλεις να κλειστείς μέσα και να χουχουλιάσεις στα ζεστά με τηλεόραση, βιβλίο ή καλή παρέα. Μην ξεχάσεις να αερίσεις τον χώρο σου καλά, πριν κλείσεις ερμητικά πόρτες και παράθυρα και ανεβάσεις τη θέρμανση.

5. ΓΡΙΠΩΔΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Η κλασσική εποχική γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης και χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο με πέντε ημερών.

Συμπτώματα: Αυξημένος πυρετός 38-41 βαθμούς, πόνοι στους μύες, πονοκέφαλος, βήχας, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας

6. ΩΤΙΤΙΔΑ

Η ωτίτιδα συνήθως οφείλεται σε ιούς, gram αρνητικά μικρόβια, μύκητες, πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο, στρεπτόκοκκους. Πρόκειται φυσικά για φλεγμονή στο αυτί.

Συμπτώματα: Πόνος στο αυτί, μπούκωμα, καταρροή, πόνος στο λαιμό, χαμηλός πυρετός, βήχας, έκκριση αυτιού

Πως αντιμετωπίζεται: Καλό είναι αν θέλεις να γλιτώσεις από πονόλαιμους, πυρετούς και δυσφορίες, καλό είναι να πεις όχι και στα… πάρτι! Τι εννοώ; Πως ακριβώς επειδή οι λοιμώξεις είναι στα… “φόρτε” τους καλό είναι να αποφεύγεις τον συνωστιμό.

7. ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Μην σε τρομάζει το όνομα! Πρόκειται για φλεγμονή που εμφανίζεται στο εσωτερικό της μύτης. Η πιο συχνή πάθηση, που σίγουρα θα έχεις ακούσει είναι η ιγμορίτιδα.

Συμπτώματα: Ρινική έκκριση, πόνος στο πρόσωπο, πόνος στα δόντια ή πονοκέφαλος

Πως αντιμετωπίζεται: Πόσο εύκολα ενδίδεις στα διάφορα αποσυμφορητικά (σπρέι που βοηθούν την αναπνοή από τη μύτη); Η κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών και μάλιστα χωρίς συνταγή ιατρού, οδηγούν σε χρόνια φαρμακευτική ρινίτιδα, κακή οξυγόνωση και επικίνδυνες επιμολύνσεις.

8. ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

Τα λοιμογόνα μικρόβια προκαλούν αλλοιώσεις στο επίπεδο των βρόγχων. Βρόχγοι είναι οι διακλαδώσεις της τραχείας ενώς ανθρώπου που οδηγούν στους πνεύμονες.

Συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια

Πως αντιμετωπίζεται: Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ειδικά αν είσαι ήδη αδιάθετη. Η παθητική ή ενεργητική έκθεση σε καπνό κατά την διάρκεια της λοίμωξης αλλοιώνει σημαντικά την άμυνα της αναπνευστικής λειτουργίας και την συστηματική άμυνα του σώματος.

9. ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Πρόκειται για οξεία φλεγμονή του πνεύμονα. Τα αίτια που προκαλούν την πνευμονία είναι ποικίλα με πιο συχνό τον πνευμονιόκοκκο της κοινής πνευμονίας.

Συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, πτύελα είναι συνήθη συμπτώματα. Σε αρκετά άτομα (κυρίως ηλικιωμένα ή άτομα με ανοσοκαταστολή) ο βήχας, ο πυρετός και τα πτύελα μπορεί να απουσιάζουν.

Πως αντιμετωπίζεται: Δείξε μου το πρόγραμμα διατροφής σου, να σου πω αν θα αρρωστήσεις. Η καλή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Σε περιπτώσεις χρονίως πασχόντων πρέπει να ακολουθείται διατροφικό πρόγραμμα συμβατό με το νόσημά του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην αμελείς τα συμπτώματα γιατί μπορεί να γίνουν χειρότερα. Οι λοιμώξεις αυτές ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από μια ποικιλία οργάνων όπως: Μηνιγγίτιδα, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακές αλλοιώσεις, μικροβιακές επιμολύνσεις, σοβαρή πνευμονία. Λάβε όλα τα μέσα προφύλαξης, φρόντισε τον εαυτό σου και φυσικά συμβουλέψου τον παθολόγο για εξειδικευμένη αγωγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

H καρδιακή ανακοπή μπορεί να χτυπήσει χωρίς προειδοποίηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.