Επιστημονικά Νέα

Ασθενείς με κρίσεις ΧΑΠ κινδυνεύουν από πνευμονική εμβολή

Ασθενείς με κρίσεις ΧΑΠ κινδυνεύουν από πνευμονική εμβολή

Περίπου 16% των ασθενών με ανεξήγητες οξείες παροξύνσεις (ΑΕ) χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (AE-ΧΑΠ) είχε συνοδό πνευμονική εμβολή (ΡΕ), συνήθως σε εντοπίσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με αντιπηκτικά, σύμφωνα με μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, από το Πανεπιστήμιο του Radboud, Ολλανδία. 

Περίπου το 70% των περιπτώσεων ΑΕ-ΧΑΠ αποτελεί απάντηση σε λοίμωξη, αλλά περίπου το 30% των περιπτώσεων μια ΑΕ δεν έχει καμία σαφή αιτία, αναφέρουν οι συγγραφείς σε άρθρο τους στο περιοδικό Chest. Υπάρχει μια γνωστή βιολογική σχέση μεταξύ φλεγμονής και πήξης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με AE-ΧΑΠ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ΡΕ. 

Οι ερευνητές εξέτασαν επτά μελέτες, που περιλάμβαναν 880 ασθενείς. Η μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι το 16,1% των ασθενών με ΑΕ-ΧΑΠ είχαν επίσης διαγνωστεί με PE (με 95% διάστημα εμπιστοσύνης (CI) 8,3% -25,8%). Υπήρχε ένα ευρύ φάσμα διακύμανσης μεταξύ των επιμέρους μελετών (από 3,3% -29,1%). Σε έξι μελέτες που αναφέρθηκαν και στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), η επίπτωσή ήταν 10,5% (95% CI 4,3% -19,0%). Σε πέντε από τις μελέτες προσδιορίσθηκε η εντόπιση της ΡΕ. Η ανάλυση αυτών των μελετών έδειξε ότι 35,0% ήταν στην κύρια πνευμονική αρτηρία, και το 31,7% ήταν στις λοβιαίες αρτηρίες. «Τέτοια ευρήματα δείχνουν ότι η πλειονότητα αυτών των ΡΕ έχουν σημαντικές κλινικές συνέπειες», έγραψαν οι συγγραφείς. 

Μια μελέτη διαπίστωσε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του πλευριτικού άλγους και AE-ΧΑΠ με ΡΕ (81,0% έναντι 40,0% στα άτομα χωρίς PE). Μια δεύτερη μελέτη έδειξε παρόμοια συσχέτιση (24,0% στην ΡΕ έναντι 11,5% στους ασθενείς χωρίς ΡΕ), και μια τρίτη μελέτη δεν διαπίστωσε καμία σημαντική διαφορά.  Η παρουσία ΡΕ συνδέθηκε επίσης με υπόταση, συγκοπή, και ευρήματα ανεπάρκειας της δεξιάς κοιλίας στην υπερηχογραφία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ΡΕ μπορεί να συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια.  Οι ασθενείς με PE ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης έτειναν να έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και  ποσοστά νοσηλείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ΡΕ. 

Η μετα-ανάλυση είχε κάποιους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ετερογένειας των ευρημάτων που περιλαμβάνονται στις μελέτες. Υπήρχε επίσης υψηλό ποσοστό ανδρών έναντι γυναικών στις μελέτες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ΡΕ είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς με πλευριτικό πόνο και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας, και λιγότερο πιθανό σε ασθενείς με σημεία μιας αναπνευστικής λοίμωξης. Οι εν λόγω πληροφορίες «θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη λήψη κλινικών αποφάσεων σε ασθενείς με ΑΕ-ΧΑΠ». 
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.