Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Επιδημία λύσσας στο Ανατολικό Τιμόρ

ΠΟΥ: Επιδημία λύσσας στο Ανατολικό Τιμόρ

ΠΟΥ: Οι θάνατοι από λύσσα συμβαίνουν κυρίως σε όσους δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αποτελεσματική προφύλαξη μετά την έκθεση.

Η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 22 Μαρτίου 2024, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λύσσας στον άνθρωπο. Η χώρα αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται ως απαλλαγμένη από τη λύσσα. Η υπόθεση, από την υποπεριοχή Pasabe, Oecusse, με ιστορικό δαγκώματος σκύλου στις 26 Δεκεμβρίου 2023, πήγε σε τοπικό κέντρο υγείας στις 20 Μαρτίου και πέθανε στις 22 Μαρτίου 2024. Από τις 26 Μαρτίου, συνολικά 29 ύποπτα κρούσματα λύσσας σε ανθρώπους, με έκθεση σε σκύλους, αναφέρθηκαν φέτος στο Δήμο Oecusse.

Η ανταπόκριση στη δημόσια υγεία είναι συνεχής και περιλαμβάνει εμβολιασμό σκύλων, επικοινωνία κινδύνου, εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη διαχείριση περιστατικών, ενεργή επιτήρηση και διασφάλιση της διαθεσιμότητας αντιλυσσικών εμβολίων και ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης κατά της λύσσας. Με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο που ενέχει αυτό το συμβάν ως υψηλό σε εθνικό επίπεδο και χαμηλό σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Περιγραφή της Κατάστασης

Στις 22 Μαρτίου 2024, το Υπουργείο Υγείας του Ανατολικού Τιμόρ και το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασών ανέφεραν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το πρώτο επιβεβαιωμένο θανατηφόρο κρούσμα λύσσας στον άνθρωπο. Η υπόθεση είναι μια 19χρονη γυναίκα από την υποπεριοχή Pasabe, Oecusse, επίσημα γνωστή ως Ειδική Διοικητική Περιφέρεια Oe-Cússe Ambeno (RAEOA – πορτογαλικό αρκτικόλεξο). Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε με Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (RT-PCT) στο Εθνικό Εργαστήριο Υγείας στο Ανατολικό Τιμόρ στις 22 Μαρτίου από δείγμα σάλιου που ελήφθη πριν από το θάνατο του ατόμου.

Στις 20 Μαρτίου, ο ασθενής παρουσιάστηκε σε τοπικό κέντρο υγείας με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έμετο, πονόλαιμο, βήχα, δυσκολία στην κατάποση τροφής, υδροφοβία, φωτοφοβία, πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία του αυχένα. Αναφέρθηκε ότι τη δάγκωσε στα χέρια ένας σκύλος στις 26 Δεκεμβρίου 2023 στο Oecusse. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι κάτοικοι περιέγραψαν το σκυλί ως πολύ επιθετικό και ανέφεραν ότι δεν είχε δαγκώσει κανέναν άλλο. Ο σκύλος πέθανε και θάφτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2023. Ο ασθενής δεν είχε λάβει προφύλαξη από τη λύσσα μετά την έκθεση (PEP) μετά το δάγκωμα του σκύλου. Στις 21 Μαρτίου, μεταφέρθηκε στο Εθνικό Νοσοκομείο Guido Valadares (HNGV) στην πρωτεύουσα Ντίλι και πέθανε στις 22 Μαρτίου 2024.

Κατά τη διάρκεια του 2024, έως τις 26 Μαρτίου, αναφέρθηκαν συνολικά 29 ύποπτα κρούσματα λύσσας που εκτέθηκαν σε σκύλους στον Δήμο Oecusse, RAEOA. Σε όλα τα ύποπτα περιστατικά έχουν χορηγηθεί τα εμβόλια Tetanus Toxoid (TT) και PEP κατά της λύσσας. Ωστόσο, ο ορός Rabies Immune Globulin (RIG) δεν ήταν δυνατό να παρασχεθεί επειδή ήταν εκτός αποθέματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Oecusse είναι ένας θύλακας του Ανατολικού Τιμόρ που βρίσκεται στην επαρχία Ανατολικής Νούσα Τενγκάρα της Ινδονησίας (NTT) όπου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2024 έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι ανθρώπων από λύσσα. Το 2023, αναφέρθηκαν συνολικά 30 θάνατοι ανθρώπων από λύσσα από την επαρχία NTT.

Επιδημιολογία

Η λύσσα είναι μια ιογενής, ζωονοσογόνος νόσος που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μόλις εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα, η λύσσα είναι σχεδόν 100% θανατηφόρα. Σε ποσοστό έως και 99% των περιπτώσεων, οι οικόσιτοι σκύλοι ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού της λύσσας στον άνθρωπο. Ωστόσο, η λύσσα μπορεί να επηρεάσει τόσο τα οικόσιτα όσο και τα άγρια ζώα. Μεταδίδεται σε ανθρώπους και ζώα μέσω του σάλιου, συνήθως μέσω δαγκωμάτων, γρατσουνιών ή άμεσης επαφής με το βλεννογόνο (π.χ. μάτια, στόμα ή ανοιχτές πληγές). Τα παιδιά μεταξύ 5 και 14 ετών είναι συχνά θύματα. Η άμεση μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ, ωστόσο έχει συμβεί από μολυσμένους δότες οργάνων/ιστών σε λήπτες μεταμόσχευσης.

Η περίοδος επώασης για τη λύσσα είναι συνήθως 2-3 μήνες, αλλά μπορεί να ποικίλλει από 1 εβδομάδα έως 1 έτος, ανάλογα με παράγοντες όπως η θέση εισόδου του ιού και το ιικό φορτίο. Τα αρχικά συμπτώματα της λύσσας περιλαμβάνουν γενικά σημεία όπως πυρετό, πόνο και ασυνήθιστο ή ανεξήγητο μυρμήγκιασμα, τσιμπήματα ή αίσθημα καύσου στο σημείο του τραύματος. Καθώς ο ιός μετακινείται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αναπτύσσεται προοδευτική και θανατηφόρα φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η κλινική λύσσα στους ανθρώπους μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά πολύ σπάνια να θεραπευτεί, και όχι χωρίς σοβαρά νευρολογικά ελλείμματα.

Οι θάνατοι από λύσσα συμβαίνουν κυρίως σε όσους δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αποτελεσματική προφύλαξη μετά την έκθεση. Σύμφωνα με το Union Against Rabies Forum (που εγκαινιάστηκε από τον FAO, τον ΠΟΥ και τον WOAH), παγκοσμίως, κάθε εννέα λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά. Οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από τη λύσσα μέσω ενός εμβολίου που χορηγείται σε άτομα ως προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση. Η προφύλαξη μετά την έκθεση είναι η επείγουσα απάντηση σε μια έκθεση στη λύσσα. Αυτό εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο θα οδηγούσε πάντα σε θάνατο.

Αντίδραση Δημόσιας Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας του Ανατολικού Τιμόρ έχει λάβει τις ακόλουθες ενέργειες αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας:

  • Εμβολιασμός σκύλων έχει διεξαχθεί στους δήμους Covalima, Bobonaro και RAEOA, επιτυγχάνοντας ποσοστό κάλυψης 70% από τις 25 Μαρτίου 2024. Ο εμβολιασμός σκύλων βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την επίτευξη κάλυψης 100%.
  • Επικοινωνία κινδύνου για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμβουλή πολιτών που κατοικούν στην παραμεθόριο περιοχή να εμβολιάσουν τα σκυλιά τους, να αποφεύγουν την επαφή με άγρια ζώα, να παρατηρούν εάν υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου, να αναφέρουν περιστατικά δαγκώματος σκύλου για άμεση θεραπεία και εμβολιασμό κατά της λύσσας.
  • Παροχή εκπαίδευσης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη διερεύνηση και την κλινική διαχείριση ύποπτων εκθέσεων στη λύσσα.
  • Εφαρμογή ενεργητικής επιτήρησης, με όλα τα κρούσματα δαγκώματος σκύλου να πρέπει πλέον να αναφέρονται στα Κοινοτικά Κέντρα Υγείας (ΚΥΥ) με τις απαραίτητες πληροφορίες καταγεγραμμένες και να παρέχονται με την κατάλληλη διαχείριση περιστατικών.
  • Διασφάλιση της διαθεσιμότητας εμβολίων κατά της λύσσας και ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης κατά της λύσσας (HRIG) σε όλα τα CHC και τα περιφερειακά νοσοκομεία παραπομπής.
  • Διοργάνωση Τριμερούς Αποστολής Εμπειρογνωμόνων για τη Λύσσα στο Ανατολικό Τιμόρ με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τον ΠΟΥ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

Ο ΠΟΥ προμηθεύτηκε 1000 δόσεις ανθρώπινων εμβολίων κατά της λύσσας και τις διένειμε σε νοσοκομεία και κλινικές υγείας. Η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας του Ανατολικού Τιμόρ και του ΠΟΥ συνεχίζεται για την παροχή πρόσθετων αντιλυσσικών εμβολίων και RIG σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε ύποπτο λυσσασμένο ζώο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βρέθηκαν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ του δισταγμού για τα εμβόλια και της υποστήριξης του εμβολιασμού των κατοικίδιων ζώων

Εμβόλια mRNA - Θεραπευτική επανάσταση χωρίς τέλος

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα είδη κροτώνων, μεγαλύτερη περίοδος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί «Το Ιλινόις είναι στην πρώτη γραμμή»

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αλτσχάιμερ

Ενημερώστε την αεροπορική σας εταιρεία ότι ταξιδεύετε με κάποιον που έχει προβλήματα μνήμης. Πείτε τους για τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ειδικές ανάγκες σχετικά με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΟΔΥ: 2 θάνατοι από Covid και 6 διασωληνωμένοι - ύφεση στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Η ετοιμότητα για τον ιό HPAI A(H5N1) διαφέρει από χώρα σε χώρα

«Οι προκλήσεις που αναφέρονται στην παρακολούθηση των εκτεθειμένων ατόμων και οι διαφορές στις αντιιικές συστάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί και να τυποποιηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στους ιούς HPAI A(H5N1) στις Η.Π.Α., ιδιαίτερα εάν αναφέρονται επιπρόσθετα συμβάντα μετάδοσης του ιού A(H5N1) από ζώο σε άνθρωπο», γράφουν οι συγγραφείς.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αναταραχή σε ένα αεροπλάνο; Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Ένας τρόπος για να κατανοήσετε δραστηριότητες με μικρούς, δυσνόητους κινδύνους είναι να συγκρίνετε τους κινδύνους τους με τους κινδύνους πιο οικείων δραστηριοτήτων. Αν το κάνουμε αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς αυτοκίνητο ή να οδηγείς μοτοσικλέτα παρά να ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Close Icon