Επιστημονικά Νέα

28/9 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

28/9 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας η σημερινή όπως καθιερώθηκε το 2007 από το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) σε συνεργασία με τη «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC). Στόχος ήταν και είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λύσσα κι ειδικά στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια είχαμε κρούσματα λύσσας σε ζώα σε Μακεδονία και Θράκη.

Η λύσσα είναι μια λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από δάγκωμα ή σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού και υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Η λύσσα προσβάλλει όλα τα είδη θηλαστικών-κυρίως τα σαρκοβόρα- κι ανάλογα με το είδος του ξενιστή που προσβάλλει διακρίνεται σε λύσσα των σκύλων (λύσσα των δρόμων) και στη λύσσα των άγριων ζώων.

 Η λύσσα δε μεταδίδεται με το χάιδεμα λυσσασμένου ζώου και την επαφή με αίμα, ούρα, κόπρανα από λυσσασμένο ζώο, οπότε και δεν απαιτείται μετεκθεσιακή προφύλαξη αν τα προαναφερθέντα συμβούν. Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά γριπώδους συνδρομής (πυρετός, κεφαλαλγία, δυσφορία). Κατόπιν, παρατηρείται η περίοδος διέγερσης, που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία σε φως και ήχους και αυξημένη σιελόρροια. σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο από το 1987.

Η 28η Σεπτεμβρίου λοιπόν που είναι η επίσημη ημέρα κατά της λύσσας, στην ουσία αποτελεί μια ευκαιρία για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.

Επίσης, στόχος της ημέρας είναι η συνεχής ενημέρωση για τον εμβολιασμό των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη της νόσου.

Η λύσσα στον άνθρωπο προλαμβάνεται σε ποσοστό 100% μέσω της έγκαιρης και κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης.

Σε περίπτωση δαγκώματος από λυσσασμένο ζώο πρέπει να υπάρξει ειδική περιποίηση τραύματος και φυσικά ο αντιλυσσικός εμβολιασμός, που πραγματοποιείται με το εμβόλιο κατά της λύσσας.

Στην Ελλάδα το αντιλυσσικό εμβόλιο είναι κεκαθαρμένο- παρασκευασμένο σε κύτταρα Vero (PVRV) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προφυλακτική ανοσοποίηση των ατόμων  ή για τη μετεκθεσιακή προφύλαξη ατόμων.

Για τη σωστή καταπολέμηση της νόσου πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ τοπικών κτηνιατρικών αρχών και του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία του προστάτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.