Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

28/9 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

28/9 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας η σημερινή όπως καθιερώθηκε το 2007 από το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) σε συνεργασία με τη «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC). Στόχος ήταν και είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λύσσα κι ειδικά στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια είχαμε κρούσματα λύσσας σε ζώα σε Μακεδονία και Θράκη.

Η λύσσα είναι μια λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από δάγκωμα ή σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού και υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Η λύσσα προσβάλλει όλα τα είδη θηλαστικών-κυρίως τα σαρκοβόρα- κι ανάλογα με το είδος του ξενιστή που προσβάλλει διακρίνεται σε λύσσα των σκύλων (λύσσα των δρόμων) και στη λύσσα των άγριων ζώων.

 Η λύσσα δε μεταδίδεται με το χάιδεμα λυσσασμένου ζώου και την επαφή με αίμα, ούρα, κόπρανα από λυσσασμένο ζώο, οπότε και δεν απαιτείται μετεκθεσιακή προφύλαξη αν τα προαναφερθέντα συμβούν. Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά γριπώδους συνδρομής (πυρετός, κεφαλαλγία, δυσφορία). Κατόπιν, παρατηρείται η περίοδος διέγερσης, που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία σε φως και ήχους και αυξημένη σιελόρροια. σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο από το 1987.

Η 28η Σεπτεμβρίου λοιπόν που είναι η επίσημη ημέρα κατά της λύσσας, στην ουσία αποτελεί μια ευκαιρία για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.

Επίσης, στόχος της ημέρας είναι η συνεχής ενημέρωση για τον εμβολιασμό των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη της νόσου.

Η λύσσα στον άνθρωπο προλαμβάνεται σε ποσοστό 100% μέσω της έγκαιρης και κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης.

Σε περίπτωση δαγκώματος από λυσσασμένο ζώο πρέπει να υπάρξει ειδική περιποίηση τραύματος και φυσικά ο αντιλυσσικός εμβολιασμός, που πραγματοποιείται με το εμβόλιο κατά της λύσσας.

Στην Ελλάδα το αντιλυσσικό εμβόλιο είναι κεκαθαρμένο- παρασκευασμένο σε κύτταρα Vero (PVRV) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προφυλακτική ανοσοποίηση των ατόμων  ή για τη μετεκθεσιακή προφύλαξη ατόμων.

Για τη σωστή καταπολέμηση της νόσου πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ τοπικών κτηνιατρικών αρχών και του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Τι να κάνετε αν σπάσετε κάτι στην παλάμη σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Close Icon