Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Λύσσα άνθρωποι: Μπορούν οι άνθρωποι να νοσήσουν από λύσσα;

Λύσσα άνθρωποι: Μπορούν οι άνθρωποι να νοσήσουν από λύσσα;

Λύσσα άνθρωποι: Η λύσσα είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη μόλυνση στα άγρια ​​ζώα.

Η λύσσα είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη μόλυνση στα άγρια ​​ζώα και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο. Η λύσσα θα υπάρχει πάντα στο περιβάλλον μας λόγω των ειδών δεξαμενών, αλλά πώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία; H λύσσα είναι μια ιογενής ζωονοσογόνος λοίμωξη. Οι ζωονοσογόνες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο ή από τον άνθρωπο σε ζώα. Η λύσσα μεταδίδεται από ένα άρρωστο άτομο σε ένα υγιές άτομο με ένα δάγκωμα ή μερικές φορές μια βαθιά γρατσουνιά, που περιέχει μολυσματικό υλικό, συνήθως στο σάλιο. Πολλά ζώα μπορεί να αρρωστήσουν με λύσσα και να παρουσιάσουν ποικίλα συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένα είδη ζώων μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές για τη λύσσα. Ένα είδος δεξαμενής είναι ένα είδος που μπορεί να μεταφέρει μια ασθένεια, στην προκειμένη περίπτωση, τον ιό της λύσσας, και να μην παρουσιάζει συμπτώματα.

Ένα κλουβί μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστο ή εμφανώς μολυσματικό. Για τη λύσσα, τα κοινά είδη κλουβιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν:

  • Νυχτερίδες
  • Σκουνκ
  • Μαγκούστα
  • Ρακούν
  • αλεπούδες

Συμπτώματα λύσσας
Η λύσσα είναι μια νευρολογική ασθένεια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα των ασθενών. Αφού ένας ασθενής εκτεθεί στον ιό της λύσσας, όπως μέσω του μολυσμένου σάλιου ενός λυσσασμένου ζώου που τον έχει δαγκώσει, τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν από μία εβδομάδα έως ένα χρόνο για να εμφανιστούν. Ωστόσο, τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα σε δύο έως τρεις μήνες .

Τα πρώιμα συμπτώματα της λύσσας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου γύρω από το σημείο του τραύματος. Καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται στο σώμα, τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή και πιο σοβαρά. Οι περισσότερες λοιμώξεις από λύσσα είναι του «έξαλλου» τύπου και χαρακτηρίζονται από σοβαρά συμπτώματα τις τελευταίες ημέρες. Τα σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα της εξαγριωμένης λύσσας τυπικά διαρκούν μόνο λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, κάθε λύσσα είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο . Τα συμπτώματα της λύσσας αλλάζουν καθώς η ασθένεια γίνεται πιο έντονη.

Θεραπεία της λύσσας στον άνθρωπο
Η λύσσα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με εμβόλια και τα εμβόλια συνιστώνται ή απαιτούνται για τα περισσότερα κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα, ανάλογα με τη δικαιοδοσία στην οποία ζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν εμβόλιο κατά της λύσσας εκτός εάν υπό ελαφρυντικές συνθήκες, όπως σε εργασίες υψηλού κινδύνου . Ωστόσο, τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια θεραπεία που ονομάζεται προφύλαξη μετά την έκθεση,όπου ένας ασθενής που έχει γνωστή ή πιθανή έκθεση στη λύσσα μπορεί να χορηγηθεί αμέσως το εμβόλιο και εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου. Τα σενάρια όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η θεραπεία προφύλαξης μετά την έκθεση, περιλαμβάνουν ένα δάγκωμα από ένα ζώο που είναι γνωστό ότι είναι λυσσασμένο, όπως ένας άρρωστος σκύλος, ή ένα δάγκωμα από ένα ζώο που θεωρείται ότι είναι μολυσματικό, όπως μια νυχτερίδα που ήταν δεν έχει συλληφθεί και δοκιμαστεί μετά το δάγκωμα ενός ατόμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ιός της λύσσας εντοπίζεται κυρίως σε άγρια ​​ζώα λέει το CDC των ΗΠΑ

Ιός της νυχτερίδας: Κίνδυνος σε Αφρική και Ασία

28/9 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Λύσσα και 3 δράσεις εξάλειψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Γιατί ζητά δειγματοληψία του νερού των Χανιών ο ΕΟΔΥ;

ΕΟΔΥ δειγματοληψία: Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει την αύξηση του αριθμού των θετικών καλλιεργειών κοπράνων για Campylobacter spp στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

Οι αξιολογήσεις με αστέρια των νοσοκομείων CMS προσφέρουν περιορισμένο μέτρο χειρουργικής ποιότητας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσαρμοσμένο ως προς τον κίνδυνο και την αξιοπιστία ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών μειώθηκε από 6,80 σε 4,93 τοις εκατό στα νοσοκομεία ενός και πέντε αστέρων, αντίστοιχα, (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 1,86).

Το τακτικό ροχαλητό μπορεί να είναι κακό για την καρδιά σας, προτείνει έρευνα

Εάν αισθάνεστε ροχαλητό μαζί με σημάδια ανεπαρκούς ύπνου, υπερβολική υπνηλία ή παρατηρούμενα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται να συζητήσετε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό που μπορεί να συστήσει μια μελέτη ύπνου.

Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» κάνει τους τουρίστες επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Η έντονη εφίδρωση, η αδυναμία, ο γρήγορος παλμός και οι κράμπες μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να βγείτε από τη ζέστη. «Όταν είστε σε διακοπές, νιώθετε αλάνθαστος και δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα», είπε ο Γουντ. «Δεν πρέπει, αλλά χρησιμοποιήστε την ίδια αίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε οπουδήποτε αλλού».

Ηπατίτιδα Ε: Μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη;

Ηπατίτιδα Ε: Η παρουσία του HEV συσχετίστηκε με κατεστραμμένα σπερματοζωάρια - δυνητικά αλλοιώνοντας τη δομή τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να κινούνται μέσω του σπερματικού υγρού.

Close Icon