Ρεπορτάζ Υγείας

Λύσσα άνθρωποι: Μπορούν οι άνθρωποι να νοσήσουν από λύσσα;

Λύσσα άνθρωποι: Μπορούν οι άνθρωποι να νοσήσουν από λύσσα;

Λύσσα άνθρωποι: Η λύσσα είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη μόλυνση στα άγρια ​​ζώα.

Η λύσσα είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη μόλυνση στα άγρια ​​ζώα και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο. Η λύσσα θα υπάρχει πάντα στο περιβάλλον μας λόγω των ειδών δεξαμενών, αλλά πώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία; H λύσσα είναι μια ιογενής ζωονοσογόνος λοίμωξη. Οι ζωονοσογόνες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο ή από τον άνθρωπο σε ζώα. Η λύσσα μεταδίδεται από ένα άρρωστο άτομο σε ένα υγιές άτομο με ένα δάγκωμα ή μερικές φορές μια βαθιά γρατσουνιά, που περιέχει μολυσματικό υλικό, συνήθως στο σάλιο. Πολλά ζώα μπορεί να αρρωστήσουν με λύσσα και να παρουσιάσουν ποικίλα συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένα είδη ζώων μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές για τη λύσσα. Ένα είδος δεξαμενής είναι ένα είδος που μπορεί να μεταφέρει μια ασθένεια, στην προκειμένη περίπτωση, τον ιό της λύσσας, και να μην παρουσιάζει συμπτώματα.

Ένα κλουβί μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστο ή εμφανώς μολυσματικό. Για τη λύσσα, τα κοινά είδη κλουβιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν:

  • Νυχτερίδες
  • Σκουνκ
  • Μαγκούστα
  • Ρακούν
  • αλεπούδες

Συμπτώματα λύσσας
Η λύσσα είναι μια νευρολογική ασθένεια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα των ασθενών. Αφού ένας ασθενής εκτεθεί στον ιό της λύσσας, όπως μέσω του μολυσμένου σάλιου ενός λυσσασμένου ζώου που τον έχει δαγκώσει, τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν από μία εβδομάδα έως ένα χρόνο για να εμφανιστούν. Ωστόσο, τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα σε δύο έως τρεις μήνες .

Τα πρώιμα συμπτώματα της λύσσας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου γύρω από το σημείο του τραύματος. Καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται στο σώμα, τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή και πιο σοβαρά. Οι περισσότερες λοιμώξεις από λύσσα είναι του «έξαλλου» τύπου και χαρακτηρίζονται από σοβαρά συμπτώματα τις τελευταίες ημέρες. Τα σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα της εξαγριωμένης λύσσας τυπικά διαρκούν μόνο λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, κάθε λύσσα είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο . Τα συμπτώματα της λύσσας αλλάζουν καθώς η ασθένεια γίνεται πιο έντονη.

Θεραπεία της λύσσας στον άνθρωπο
Η λύσσα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με εμβόλια και τα εμβόλια συνιστώνται ή απαιτούνται για τα περισσότερα κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα, ανάλογα με τη δικαιοδοσία στην οποία ζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν εμβόλιο κατά της λύσσας εκτός εάν υπό ελαφρυντικές συνθήκες, όπως σε εργασίες υψηλού κινδύνου . Ωστόσο, τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια θεραπεία που ονομάζεται προφύλαξη μετά την έκθεση,όπου ένας ασθενής που έχει γνωστή ή πιθανή έκθεση στη λύσσα μπορεί να χορηγηθεί αμέσως το εμβόλιο και εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου. Τα σενάρια όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η θεραπεία προφύλαξης μετά την έκθεση, περιλαμβάνουν ένα δάγκωμα από ένα ζώο που είναι γνωστό ότι είναι λυσσασμένο, όπως ένας άρρωστος σκύλος, ή ένα δάγκωμα από ένα ζώο που θεωρείται ότι είναι μολυσματικό, όπως μια νυχτερίδα που ήταν δεν έχει συλληφθεί και δοκιμαστεί μετά το δάγκωμα ενός ατόμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ιός της λύσσας εντοπίζεται κυρίως σε άγρια ​​ζώα λέει το CDC των ΗΠΑ

Ιός της νυχτερίδας: Κίνδυνος σε Αφρική και Ασία

28/9 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Λύσσα και 3 δράσεις εξάλειψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φάρμακο με βάση αντίσωμα προκαλεί σπάνια φλεγμονώδη οφθαλμικά προβλήματα σε ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Οι Karle και Kearns, μαζί με τους συναδέλφους τους, προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για πιο οριστικές απαντήσεις. Και οι δύο ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι άγνωστοι παράγοντες, καθώς τα πειράματά τους περιορίστηκαν από την έλλειψη ενδοφθάλμιων κλινικών δειγμάτων και την έλλειψη γενετικών παραγόντων κινδύνου.

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Μετατίθεται για την 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έφτιαξε η  Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) ώστε   να πραγματοποιούνται κεντρικά οι προμήθειες φαρμάκων αλλά και ιατροτεχνολογικων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μειωθεί η ευθραυστότητα στους κατοίκους γηροκομείων

"Στη μελέτη μας, μια αλλαγή 6% στην ευθραυστότητα ενός κατοίκου κρίθηκε σημαντική", δήλωσε ο Δρ Τόμσον. "Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε πως η σταθερότητα και η βελτίωση της κατάστασης ευθραυστότητας ήταν δυνατή ακόμη και μεταξύ των πιο εύθραυστων κατοίκων. Το 32% παρέμεινε σταθερό σε διάστημα 12 μηνών, ενώ το 14% βελτιώθηκε.

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.