Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Σκύλος λύσσα: Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι. Ωστόσο, παράλληλα με περιστατικά που σχετίζονται με κατοικίδια, οι συναντήσεις με σκύλους του δρόμου συχνά οδηγούν σε τέτοιους τραυματισμούς. Προσοχή γιατί τα δαγκώματα σκύλων μπορούν να οδηγήσουν σε λύσσα, η οποία προκαλεί σχεδόν 60.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η 28η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. 

Είναι όλα τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων επικίνδυνα; Η αλήθεια είναι ότι ενώ όλα τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές δεν αποτελούν άμεση απειλή, οποιαδήποτε πληγή που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του δέρματος μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Η πιο τρομακτική συνέπεια των δαγκωμάτων ζώων είναι η μετάδοση της Λύσσας , μιας θανατηφόρας ιογενούς ασθένειας που στοχεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η λύσσα είναι πράγματι μια επικίνδυνη ασθένεια, δεδομένης της έλλειψης θεραπείας και της βαθιάς επίδρασής της στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πέρα από τη λύσσα, υπάρχει ο κίνδυνος διαφόρων άλλων λοιμώξεων, καθώς το στόμα και τα νύχια των ζώων συχνά φιλοξενούν ένα πλήθος βακτηρίων ικανών πρόκλησης κυτταρίτιδας, ακόμη και σηψαιμίας.

Τι να κάνετε εάν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο;

Όταν πρόκειται για παιδιά, ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι επιτακτική ανάγκη μετά από οποιαδήποτε γρατσουνιά ή δάγκωμα που σπάει το δέρμα, σύμφωνα με ειδικούς. Αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο αναλυτικά, αυτό το σχήμα περιλαμβάνει τυπικά τέσσερις δόσεις, που χορηγούνται σε προκαθορισμένα διαστήματα. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο, η απόφαση εξαρτάται συχνά από τη σοβαρότητα του τραύματος. Για τοπική φροντίδα του τραύματος, συνιστάται να καθαρίζετε καλά την πάσχουσα περιοχή με τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, η εφαρμογή αντισηπτικού διαλύματος και αντισηπτικών αλοιφών χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να είναι ευεργετική για μικρές γρατσουνιές και δαγκώματα. Ωστόσο, βαθύτερα τραύματα, όπως ρήξεις, πιθανότατα θα απαιτήσουν συρραφή. Η επείγουσα ανάγκη για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. είναι κρίσιμο να γίνει το συντομότερο δυνατό, σημειώνουν οι παιδίατροι.

Μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι όλα τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων εγγενώς επικίνδυνα, ο κίνδυνος μόλυνσης, ειδικά η Λύσσα, υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης αναζήτησης ιατρικής φροντίδας. Ο εμβολιασμός, η κατάλληλη φροντίδα του τραύματος και η αντιβιοτική θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο, είναι βασικά συστατικά για τη διαχείριση αυτών των τραυματισμών για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κορυφαίοι οργανισμοί υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) έχουν ενώσει τα χέρια για να εξαλείψουν τους θανάτους από λύσσα σε ανθρώπους που προκαλούνται από σκύλους έως το 2030.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται οι επιθέσεις κατοικίδιων στα μικρά παιδιά

Γιατί αυξάνονται οι ασθένειες από τα ζώα προς τον άνθρωπο;

Μπορούν οι άνθρωποι να νοσήσουν από λύσσα;

Ο ιός της λύσσας εντοπίζεται κυρίως σε άγρια ​​ζώα λέει το CDC των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon