Επιστημονικά Νέα

Σκύλος λύσσα: Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι. Ωστόσο, παράλληλα με περιστατικά που σχετίζονται με κατοικίδια, οι συναντήσεις με σκύλους του δρόμου συχνά οδηγούν σε τέτοιους τραυματισμούς. Προσοχή γιατί τα δαγκώματα σκύλων μπορούν να οδηγήσουν σε λύσσα, η οποία προκαλεί σχεδόν 60.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η 28η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. 

Είναι όλα τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων επικίνδυνα; Η αλήθεια είναι ότι ενώ όλα τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές δεν αποτελούν άμεση απειλή, οποιαδήποτε πληγή που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του δέρματος μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Η πιο τρομακτική συνέπεια των δαγκωμάτων ζώων είναι η μετάδοση της Λύσσας , μιας θανατηφόρας ιογενούς ασθένειας που στοχεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η λύσσα είναι πράγματι μια επικίνδυνη ασθένεια, δεδομένης της έλλειψης θεραπείας και της βαθιάς επίδρασής της στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πέρα από τη λύσσα, υπάρχει ο κίνδυνος διαφόρων άλλων λοιμώξεων, καθώς το στόμα και τα νύχια των ζώων συχνά φιλοξενούν ένα πλήθος βακτηρίων ικανών πρόκλησης κυτταρίτιδας, ακόμη και σηψαιμίας.

Τι να κάνετε εάν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο;

Όταν πρόκειται για παιδιά, ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι επιτακτική ανάγκη μετά από οποιαδήποτε γρατσουνιά ή δάγκωμα που σπάει το δέρμα, σύμφωνα με ειδικούς. Αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο αναλυτικά, αυτό το σχήμα περιλαμβάνει τυπικά τέσσερις δόσεις, που χορηγούνται σε προκαθορισμένα διαστήματα. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο, η απόφαση εξαρτάται συχνά από τη σοβαρότητα του τραύματος. Για τοπική φροντίδα του τραύματος, συνιστάται να καθαρίζετε καλά την πάσχουσα περιοχή με τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, η εφαρμογή αντισηπτικού διαλύματος και αντισηπτικών αλοιφών χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να είναι ευεργετική για μικρές γρατσουνιές και δαγκώματα. Ωστόσο, βαθύτερα τραύματα, όπως ρήξεις, πιθανότατα θα απαιτήσουν συρραφή. Η επείγουσα ανάγκη για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. είναι κρίσιμο να γίνει το συντομότερο δυνατό, σημειώνουν οι παιδίατροι.

Μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι όλα τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων εγγενώς επικίνδυνα, ο κίνδυνος μόλυνσης, ειδικά η Λύσσα, υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης αναζήτησης ιατρικής φροντίδας. Ο εμβολιασμός, η κατάλληλη φροντίδα του τραύματος και η αντιβιοτική θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο, είναι βασικά συστατικά για τη διαχείριση αυτών των τραυματισμών για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κορυφαίοι οργανισμοί υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) έχουν ενώσει τα χέρια για να εξαλείψουν τους θανάτους από λύσσα σε ανθρώπους που προκαλούνται από σκύλους έως το 2030.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται οι επιθέσεις κατοικίδιων στα μικρά παιδιά

Γιατί αυξάνονται οι ασθένειες από τα ζώα προς τον άνθρωπο;

Μπορούν οι άνθρωποι να νοσήσουν από λύσσα;

Ο ιός της λύσσας εντοπίζεται κυρίως σε άγρια ​​ζώα λέει το CDC των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.