Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νευροεπιστήμη: Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα;

Νευροεπιστήμη: Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα;

Νευροεπιστήμη: Η έρευνα παρέχει μια πολύτιμη συμβολή στο πεδίο, φέρνοντάς μας πιο κοντά στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ ιογενών λοιμώξεων και νευρολογικής υγείας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τις νευρολογικές επιπτώσεις ιών όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για το COVID-19. Ο καθηγητής Massimo Hilliard και ο Δρ Ramon Martinez-Marmol από το Queensland Brain Institute ανακάλυψαν ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν τη σύντηξη των εγκεφαλικών κυττάρων, οδηγώντας σε δυσλειτουργίες που οδηγούν σε χρόνια νευρολογικά συμπτώματα. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, ρίχνει φως στην πιθανή εξήγηση για τις επίμονες νευρολογικές επιδράσεις που παρατηρούνται σε άτομα με «μακροχρόνιο COVID».

Covid-19 και νευρολογικά συμπτώματα

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η μόλυνση από τον COVID-19 πυροδοτεί μια διαδικασία που ονομάζεται σύντηξη κυττάρων στους νευρώνες, η οποία δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως. Αφού μολυνθούν οι νευρώνες με SARS-CoV-2, η πρωτεΐνη spike S του ιού είναι παρούσα στους νευρώνες. Μετά τη σύντηξη, οι νευρώνες παρουσιάζουν αλλοιωμένη λειτουργικότητα – είτε αρχίζουν να πυροδοτούν συγχρονισμένα είτε παύουν να λειτουργούν εντελώς. Αυτή η διαταραχή στη νευρωνική δραστηριότητα μπορεί να συγκριθεί με μια δυσλειτουργία στα ηλεκτρικά κυκλώματα, όπου οι διακόπτες ελέγχουν τα φώτα σε διαφορετικά δωμάτια. Μόλις συμβεί η σύντηξη, οι διακόπτες είτε ανάβουν και τα δύο φώτα ταυτόχρονα ή καθόλου, οδηγώντας σε επιζήμιο αποτέλεσμα για τα ανεξάρτητα κυκλώματα.

Η ανακάλυψη προσφέρει μια εναλλακτική εξήγηση για τα επίμονα νευρολογικά συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα μετά από μια ιογενή λοίμωξη. Παραδοσιακά, όταν ένας ιός εισέρχεται στον εγκέφαλο, πιστεύεται ότι προκαλεί είτε θάνατο κυττάρων είτε φλεγμονή. Ωστόσο, αυτή η έρευνα εισάγει ένα τρίτο πιθανό αποτέλεσμα – τη σύντηξη των νευρώνων. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άλλοι ιοί, όπως ο HIV, η λύσσα, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, η ιλαρά, ο ιός του απλού έρπητα και ο ιός Ζίκα, που μολύνουν το νευρικό σύστημα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύντηξη κυττάρων και να συμβάλουν σε νευρολογικές επιπλοκές.

Ο Δρ Martinez-Marmol σημειώνει ότι αυτή η έρευνα αποκαλύπτει έναν νέο μηχανισμό που βασίζεται στα νευρολογικά συμβάντα που σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις. Ανοίγει δυνατότητες για την κατανόηση και τη διερεύνηση του ρόλου της κυτταρικής σύντηξης στην ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και κλινικών συμπτωμάτων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως. Εντοπίζοντας αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές μπορούν ενδεχομένως να αναπτύξουν στοχευμένες παρεμβάσεις και θεραπείες για τον μετριασμό των μακροπρόθεσμων νευρολογικών επιπτώσεων που παρατηρούνται σε ασθενείς που αναρρώνουν από ιογενείς λοιμώξεις.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον αντίκτυπο της νευρωνικής σύντηξης που προκαλείται από ιούς για να προωθήσουμε την κατανόησή μας για το πώς οι ιοί επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και να αναπτύξουμε στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείριση νευρολογικών επιπλοκών. Η έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή Hilliard και τον Dr. Martinez-Marmol παρέχει μια πολύτιμη συμβολή στο πεδίο, φέρνοντάς μας πιο κοντά στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ ιογενών λοιμώξεων και νευρολογικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: 38 θάνατοι από Covid και 37 διασωληνωμένοι αυτή την εβδομάδα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΕΟΔΥ Νόσος Χ: Υπάρχει κίνδυνος για μια νέα πανδημία;

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon