Επιστημονικά Νέα

Νευροεπιστήμη: Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα;

Νευροεπιστήμη: Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα;

Νευροεπιστήμη: Η έρευνα παρέχει μια πολύτιμη συμβολή στο πεδίο, φέρνοντάς μας πιο κοντά στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ ιογενών λοιμώξεων και νευρολογικής υγείας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τις νευρολογικές επιπτώσεις ιών όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για το COVID-19. Ο καθηγητής Massimo Hilliard και ο Δρ Ramon Martinez-Marmol από το Queensland Brain Institute ανακάλυψαν ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν τη σύντηξη των εγκεφαλικών κυττάρων, οδηγώντας σε δυσλειτουργίες που οδηγούν σε χρόνια νευρολογικά συμπτώματα. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, ρίχνει φως στην πιθανή εξήγηση για τις επίμονες νευρολογικές επιδράσεις που παρατηρούνται σε άτομα με «μακροχρόνιο COVID».

Covid-19 και νευρολογικά συμπτώματα

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η μόλυνση από τον COVID-19 πυροδοτεί μια διαδικασία που ονομάζεται σύντηξη κυττάρων στους νευρώνες, η οποία δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως. Αφού μολυνθούν οι νευρώνες με SARS-CoV-2, η πρωτεΐνη spike S του ιού είναι παρούσα στους νευρώνες. Μετά τη σύντηξη, οι νευρώνες παρουσιάζουν αλλοιωμένη λειτουργικότητα – είτε αρχίζουν να πυροδοτούν συγχρονισμένα είτε παύουν να λειτουργούν εντελώς. Αυτή η διαταραχή στη νευρωνική δραστηριότητα μπορεί να συγκριθεί με μια δυσλειτουργία στα ηλεκτρικά κυκλώματα, όπου οι διακόπτες ελέγχουν τα φώτα σε διαφορετικά δωμάτια. Μόλις συμβεί η σύντηξη, οι διακόπτες είτε ανάβουν και τα δύο φώτα ταυτόχρονα ή καθόλου, οδηγώντας σε επιζήμιο αποτέλεσμα για τα ανεξάρτητα κυκλώματα.

Η ανακάλυψη προσφέρει μια εναλλακτική εξήγηση για τα επίμονα νευρολογικά συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα μετά από μια ιογενή λοίμωξη. Παραδοσιακά, όταν ένας ιός εισέρχεται στον εγκέφαλο, πιστεύεται ότι προκαλεί είτε θάνατο κυττάρων είτε φλεγμονή. Ωστόσο, αυτή η έρευνα εισάγει ένα τρίτο πιθανό αποτέλεσμα – τη σύντηξη των νευρώνων. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άλλοι ιοί, όπως ο HIV, η λύσσα, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, η ιλαρά, ο ιός του απλού έρπητα και ο ιός Ζίκα, που μολύνουν το νευρικό σύστημα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύντηξη κυττάρων και να συμβάλουν σε νευρολογικές επιπλοκές.

Ο Δρ Martinez-Marmol σημειώνει ότι αυτή η έρευνα αποκαλύπτει έναν νέο μηχανισμό που βασίζεται στα νευρολογικά συμβάντα που σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις. Ανοίγει δυνατότητες για την κατανόηση και τη διερεύνηση του ρόλου της κυτταρικής σύντηξης στην ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και κλινικών συμπτωμάτων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως. Εντοπίζοντας αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές μπορούν ενδεχομένως να αναπτύξουν στοχευμένες παρεμβάσεις και θεραπείες για τον μετριασμό των μακροπρόθεσμων νευρολογικών επιπτώσεων που παρατηρούνται σε ασθενείς που αναρρώνουν από ιογενείς λοιμώξεις.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον αντίκτυπο της νευρωνικής σύντηξης που προκαλείται από ιούς για να προωθήσουμε την κατανόησή μας για το πώς οι ιοί επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και να αναπτύξουμε στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείριση νευρολογικών επιπλοκών. Η έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή Hilliard και τον Dr. Martinez-Marmol παρέχει μια πολύτιμη συμβολή στο πεδίο, φέρνοντάς μας πιο κοντά στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ ιογενών λοιμώξεων και νευρολογικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: 38 θάνατοι από Covid και 37 διασωληνωμένοι αυτή την εβδομάδα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΕΟΔΥ Νόσος Χ: Υπάρχει κίνδυνος για μια νέα πανδημία;

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.