Ρεπορτάζ Υγείας

Πνευμονική Υπέρταση: Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της σοβαρής πάθησης

Πνευμονική Υπέρταση: Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της σοβαρής πάθησης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Πνευμονική Υπέρταση: Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να είναι μετατριχοειδής – αποτέλεσμα αύξησης της πνευμονικής φλεβικής πίεσης σε καρδιακές παθήσεις της αριστερής πλευράς – ή προτριχοειδής, που προκαλείται από αναδιαμόρφωση των πνευμονικών αγγείων ή πνευμονικές παθήσεις, που οδηγεί σε αυξημένη πνευμονική αγγειακή αντίσταση. Η προτριχοειδής πνευμονική υπέρταση (precapPH) επηρεάζει το 9-15% των ατόμων με συστηματική σκλήρυνση (SSc) και μπορεί να σχετίζεται με διάμεση πνευμονοπάθεια (ILD) ποικίλης έκτασης. Τα ανοσοκατασταλτικά είναι το πρότυπο φροντίδας για τη θεραπεία διάμεσης πνευμονοπάθειας ILD, δερματικών ή μυοσκελετικών εκδηλώσεων σε συστηματική σκλήρυνση SSc. Ωστόσο, η ευεργετική τους επίδραση στην προτριχοειδή πνευμονική υπέρταση precapPH παραμένει ασαφής. Ο Bruni και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να προσδιορίσουν εάν η έκθεση σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία σε σχετιζόμενη με συστηματική σκλήρυνση SSc προτριχοειδή πνευμονική υπέρταση precapPH επηρεάζει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα χρησιμοποιώντας δεδομένα από 755 ασθενείς στο EUSTAR – το Ευρωπαϊκό Μητρώο Δοκιμών και Έρευνας Σκληροδερμίας.

Αυτό το μητρώο ξεκίνησε το 2004, με στόχο να ενοποιήσει τις ερευνητικές προσπάθειες στον τομέα της συστηματικής σκλήρυνσης SSc—μιας σπάνιας νόσου με ετερογενή εμφάνιση και πορεία νόσου. Η βάση δεδομένων EUSTAR έχει αναπτυχθεί, προωθώντας νέες έρευνες και δοκιμές. Αυτό έχει ρίξει φως όχι μόνο στη συστηματική σκλήρυνση SSc και την κλινική της πορεία, αλλά έχει οδηγήσει επίσης σε νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία. Τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας για την προτριχοειδή πνευμονική υπέρταση precapPH σε συστηματική σκλήρυνση SSc περιλαμβάνονται σε μια συνεδρία. Η ομάδα διαπίστωσε ότι, κατά την έναρξη, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά είχαν συχνότερα διάμεση πνευμονοπάθεια ILD, διάχυτη προσβολή του δέρματος, των αρθρώσεων και των μυών από εκείνους που δεν έλαβαν ανοσοκαταστολή. Σε μια περίοδο παρακολούθησης σχεδόν 3 ετών, το 70% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά ανέπτυξαν ένα συμβάν νοσηρότητας-θνησιμότητας, που ορίζεται από το πρώτο συμβάν με την πάροδο του χρόνου μεταξύ του θανάτου ή της επιδείνωσης της προτριχοειδούς πνευμονικής υπέρτασης precapPH. Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη περίληψη στον ιστότοπο της EULAR.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά στο πρόβλημα ότι ‘Δεν αποζημιώνει το οξυγόνο στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση’

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για όλες τις μορφές καπνίσματος

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Janssen: Για 2η χρονιά στοχεύει στην ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωής από υπερβολική δόση οπιοειδών

Ο Lavonas δήλωσε ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υπερβολική δόση που αντιμετωπίζει έχουν διασωθεί από κάποιον που ήταν εκπαιδευμένος στη ναλοξόνη και την είχε στη διάθεσή του. "Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που κάνουν χρήση οπιοειδών μόνοι τους ή κάνουν χρήση οπιοειδών όπου δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει, δεν επιβιώνουν για να με δουν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση - επειγόντως, είπε. "Η δηλητηρίαση από οπιοειδή είναι τόσο συχνή που όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι".