Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Πνευμονική Υπέρταση: Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της σοβαρής πάθησης

Πνευμονική Υπέρταση: Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της σοβαρής πάθησης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Πνευμονική Υπέρταση: Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να είναι μετατριχοειδής – αποτέλεσμα αύξησης της πνευμονικής φλεβικής πίεσης σε καρδιακές παθήσεις της αριστερής πλευράς – ή προτριχοειδής, που προκαλείται από αναδιαμόρφωση των πνευμονικών αγγείων ή πνευμονικές παθήσεις, που οδηγεί σε αυξημένη πνευμονική αγγειακή αντίσταση. Η προτριχοειδής πνευμονική υπέρταση (precapPH) επηρεάζει το 9-15% των ατόμων με συστηματική σκλήρυνση (SSc) και μπορεί να σχετίζεται με διάμεση πνευμονοπάθεια (ILD) ποικίλης έκτασης. Τα ανοσοκατασταλτικά είναι το πρότυπο φροντίδας για τη θεραπεία διάμεσης πνευμονοπάθειας ILD, δερματικών ή μυοσκελετικών εκδηλώσεων σε συστηματική σκλήρυνση SSc. Ωστόσο, η ευεργετική τους επίδραση στην προτριχοειδή πνευμονική υπέρταση precapPH παραμένει ασαφής. Ο Bruni και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να προσδιορίσουν εάν η έκθεση σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία σε σχετιζόμενη με συστηματική σκλήρυνση SSc προτριχοειδή πνευμονική υπέρταση precapPH επηρεάζει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα χρησιμοποιώντας δεδομένα από 755 ασθενείς στο EUSTAR – το Ευρωπαϊκό Μητρώο Δοκιμών και Έρευνας Σκληροδερμίας.

Αυτό το μητρώο ξεκίνησε το 2004, με στόχο να ενοποιήσει τις ερευνητικές προσπάθειες στον τομέα της συστηματικής σκλήρυνσης SSc—μιας σπάνιας νόσου με ετερογενή εμφάνιση και πορεία νόσου. Η βάση δεδομένων EUSTAR έχει αναπτυχθεί, προωθώντας νέες έρευνες και δοκιμές. Αυτό έχει ρίξει φως όχι μόνο στη συστηματική σκλήρυνση SSc και την κλινική της πορεία, αλλά έχει οδηγήσει επίσης σε νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία. Τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας για την προτριχοειδή πνευμονική υπέρταση precapPH σε συστηματική σκλήρυνση SSc περιλαμβάνονται σε μια συνεδρία. Η ομάδα διαπίστωσε ότι, κατά την έναρξη, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά είχαν συχνότερα διάμεση πνευμονοπάθεια ILD, διάχυτη προσβολή του δέρματος, των αρθρώσεων και των μυών από εκείνους που δεν έλαβαν ανοσοκαταστολή. Σε μια περίοδο παρακολούθησης σχεδόν 3 ετών, το 70% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά ανέπτυξαν ένα συμβάν νοσηρότητας-θνησιμότητας, που ορίζεται από το πρώτο συμβάν με την πάροδο του χρόνου μεταξύ του θανάτου ή της επιδείνωσης της προτριχοειδούς πνευμονικής υπέρτασης precapPH. Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη περίληψη στον ιστότοπο της EULAR.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά στο πρόβλημα ότι ‘Δεν αποζημιώνει το οξυγόνο στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση’

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για όλες τις μορφές καπνίσματος

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Janssen: Για 2η χρονιά στοχεύει στην ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΙΣΑ: Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να εφαρμόσει άμεσα τα πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση

ΙΣΑ: Ο ΕΟΠΥΥ μετά από 12 χρόνια λειτουργίας όφειλε και οφείλει άμεσα να εφαρμόσει για όλες τις ειδικότητες και όλες τις ασθένειες, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα εξορθολογήσουν το σύστημα με επιστημονικά κριτήρια.

Γιατί οι νεαροί αθλητές δεν αναφέρουν συμπτώματα διάσεισης

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο αθλητισμό νέων —οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι συμπαίκτες, οι προπονητές, οι υπάλληλοι, οι γονείς και οι σύλλογοι— έχουν έναν ρόλο να παίξουν: Μέσω της υποστήριξης ενός αθλητικού περιβάλλοντος και εκείνων που εργάζονται για τη δημιουργία τέτοιων περιβαλλόντων, όπου οι αθλητές αισθάνονται άνετα και ασφαλείς μιλώντας.

ΠΙΣ: "Κύριε Υπουργέ, με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε"

ΠΙΣ: "Ο ΠΙΣ είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους."

Η θνησιμότητα αυξήθηκε για τους νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι των χωρών σύγκρισης, σύμφωνα με μελέτη

«Οι νέοι ηλικίας 10 έως 19 ετών αντιπροσώπευαν ένα αυξανόμενο ποσοστό υπερβολικών θανάτων από το 2010», γράφουν οι συγγραφείς. «Οι περισσότεροι ήταν άνδρες, με υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τραυματισμών».

Close Icon