Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Παιδική Λεκτική Κακοποίηση από Ενήλικες: Το οικονομικό βάρος της υπολογίζεται σε 300 δισ. δολάρια παγκοσμίως

Παιδική Λεκτική Κακοποίηση από Ενήλικες: Το οικονομικό βάρος της υπολογίζεται σε 300 δισ. δολάρια παγκοσμίως

Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Παιδική Λεκτική Κακοποίηση από Ενήλικες: Η παιδική λεκτική κακοποίηση από ενήλικες κοστίζει στην κοινωνία περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια (239 δισεκατομμύρια £) τον χρόνο παγκοσμίως, δείχνουν ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πρώτο διεθνές συνέδριο για τη λεκτική κακοποίηση στην παιδική ηλικία, που διοργανώθηκε από το UCL, το Words Matter και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το συνέδριο «Οι λέξεις έχουν σημασία: Λεκτική Κακοποίηση στην παιδική ηλικία» The Words Matter: Impact and Prevention of Childhood Verbal Abuse σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ειδικοί από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται για να εστιάσουν την προσοχή στη ζημιά της λεκτικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής στην παιδική ηλικία και στην ανάγκη ανάπτυξης λύσεων. Η λεκτική κακοποίηση στην παιδική ηλικία περιλαμβάνει συμπεριφορές που μπορεί να είναι επιζήμιες για την ευημερία του παιδιού, όπως υποτιμήσεις, φωνές και απειλητική γλώσσα. Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Xiangming Fang (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια) χρησιμοποίησε δεδομένα από τις Έρευνες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για τη βία κατά των παιδιών, σε τέσσερις χώρες: Καμπότζη (1.212 συμμετέχοντες), Κένυα (1.099 συμμετέχοντες). , Κολομβία (1.415 συμμετέχοντες) και Μολδαβία (906 συμμετέχοντες), για την ανάλυση των επιπτώσεων της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία σε επιλεγμένα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής δυσφορίας, του αυτοτραυματισμού, της χρήσης ναρκωτικών και της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Στη συνέχεια, η μελέτη εκτίμησε τα έτη ζωής προσαρμοσμένα με αναπηρία (DALY) που χάθηκαν (το συνολικό ποσό των ετών υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω ανθρώπων που πέθαναν πρόωρα ή ζουν με αναπηρία που προκαλείται από μια κοινή ασθένεια ή πρόβλημα υγείας στην κοινότητα) λόγω αποτελεσμάτων υγείας που αποδίδονται στη λεκτική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας για την εκτίμηση της οικονομικής της επιβάρυνσης. Αυτές οι απώλειες των ετών ζωής προσαρμοσμένων με αναπηρία DALY στη συνέχεια μετατράπηκαν σε νομισματική αξία — υποθέτοντας ότι ένα  έτος ζωής προσαρμοσμένο με αναπηρία DALY ήταν ίσο με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας. Η μέση οικονομική επιβάρυνση της παιδικής λεκτικής κακοποίησης στις τέσσερις χώρες βρέθηκε να είναι 0,34% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ΑΕΠ. Όταν αυτός ο αριθμός εφαρμόστηκε στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ισοδυναμούσε με περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Εν τω μεταξύ, οι απώλειες των ετών ζωής προσαρμοσμένων με αναπηρία DALY για αποτελέσματα που αποδίδονται στη λεκτική κακοποίηση στην παιδική ηλικία ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του ήπατος στις τέσσερις χώρες που μελετήθηκαν, και παρόμοιες με τα Χρόνια Ζωής Προσαρμοσμένης Αναπηρίας που χάθηκαν λόγω υπερτασικής καρδιακής νόσου. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Peter Fonagy (UCL Psychology & Language Sciences), δήλωσε: “Η λεκτική κακοποίηση παιδιών από ενήλικες είναι πολύ συχνή, αλλά είναι μία από τις πιο σημαντικές τροποποιήσιμες αιτίες δια βίου διαταραχών ψυχικής υγείας. Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία. “Είμαι χαρούμενος που με τη φιλανθρωπική οργάνωση Words Matter, έχουμε έναν οργανισμό που επικεντρώνεται επιτέλους σε αυτό το πρόβλημα.

Η ευαισθητοποίηση στη λεκτική κακοποίηση στην παιδική ηλικία έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραματικά το οικονομικό και ψυχολογικό βάρος των ψυχιατρικών διαταραχών.” Προηγούμενη έρευνα από ειδικούς στο UCL και το Πανεπιστήμιο Wingate είχε βρει ότι η λεκτική κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με άλλες μορφές κακοποίησης και να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών – οδηγώντας σε άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό, κατάχρηση ουσιών και ακόμη και αυτοκτονία. Ο καθηγητής Xiangming Fang είπε, “Το οικονομικό βάρος της παιδικής λεκτικής κακοποίησης από ενήλικες που έχουμε ποσοτικοποιήσει υπογραμμίζει ξεκάθαρα το συγκλονιστικό κρυφό κόστος της ζημιάς που προκαλεί στα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανώς μια σημαντική υποεκτίμηση δεδομένου του αντίκτυπου της λεκτικής κατάχρησης παιδικής ηλικίας σε διάφορα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών χρήσης της υγειονομικής περίθαλψης και των δαπανών του νομικού συστήματος, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση λόγω μη διαθεσιμότητας δεδομένων. “Υπάρχει σαφώς μια σημαντική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη με τον τερματισμό της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και αποκαλύπτοντας αυτά τα στοιχεία, ελπίζουμε ότι θα δοθεί η προσοχή σε αυτήν τη μορφή παιδικής κακοποίησης.

Η Vital τώρα αναλαμβάνει περισσότερη έρευνα και αφιερώνει κεφάλαια και πόρους για την πρόληψη έτσι ώστε να μπορεί να μειωθεί το κόστος για την κοινωνία». Η Jessica Bondy, Ιδρύτρια του Words Matter, πρόσθεσε: “Για πάρα πολύ καιρό, η λεκτική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας από ενήλικες έχει περάσει στο ραντάρ, αλλά είναι παντού γύρω μας. Ελπίζουμε ότι αυτό το συνέδριο θα βοηθήσει να τεθεί το θέμα σταθερά στον χάρτη και να κινητοποιήσει τη δράση. Είναι δυνατό να τερματιστεί η λεκτική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, κατανόηση και συνεργασία σε όλον τον κόσμο για την εξεύρεση λύσεων. Πρέπει να δράσουμε τώρα, δεδομένου του ισόβιου αντίκτυπου στην ψυχική και σωματική υγεία και ευημερία των παιδιών και το μνημειώδες κόστος για την κοινωνία. Ας οικοδομήσουμε τα παιδιά, να μην τα γκρεμίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά».

Ο βουλευτής Tim Loughton, Πρόεδρος της Πανκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα Παιδιά και πρώην Υπουργός Παιδιών, παρατήρησε: «Με τη σύγκληση αυτού του συνεδρίου, το έργο του Words Matter και των ειδικών συμβούλων του καλύπτει ένα κενό στην κατανόηση των βλαβών που μπορεί να προκληθούν στα παιδιά από τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες επικοινωνούν μαζί τους και τις οδούς πρόληψης. Ενώ όλοι είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με τη ζημιά που προκαλείται στα παιδιά ως αποτέλεσμα της σωματικής βίας, η λεκτική κακοποίηση είναι πιο ύπουλη και διάχυτη, επηρεάζοντας τόσους πολλούς των οποίων η ψυχική υγεία έχει ήδη βαρύνει λόγω της πανδημίας του COVID. “Όλοι έχουμε καθήκον να φροντίζουμε να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά με σεβασμό και αυτό περιλαμβάνει τις λέξεις και τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε μαζί τους. Αυτό το συνέδριο υπογραμμίζει πόσο πραγματικά έχουν σημασία οι λέξεις και πώς αν χρησιμοποιηθούν κακώς, μπορούν να έχουν μόνιμες επιπτώσεις για τα παιδιά και την οικονομία μας .” Ο πρώην υπουργός Υγείας και Διευθύνων Σύμβουλος της Συνομοσπονδίας NHS και ο Λόρδος Philip Hunt of Kings Heath της σημερινής Αντιπολίτευσης Whip, παρατήρησαν: «Όλα τα παιδιά αξίζουν να μεγαλώνουν ευτυχισμένα και υγιή, αλλά εκατομμύρια υφίστανται λεκτική κακοποίηση από ενήλικες, η οποία έχει μείνει για πάρα πολύ καιρό κρυμμένη στις σκιές ενώ χάρη στο έργο του Words Matter, γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών αλλά, όπως δείχνει αυτή η νέα μελέτη, έχει επίσης τεράστιο κόστος για την κοινωνία συνολικά. Όλοι θέλουμε τα παιδιά να αναπτυχθούν οπλισμένα με τα εργαλεία για να ζήσουν σίγουρη και παραγωγική ενήλικη ζωή και τα λόγια που ακούνε από τους ενήλικες είναι τόσο σημαντικά για την οικοδόμηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Με το να ρίξουν φως σε αυτήν την κακοποίηση, οι ζωές μπορούν και θα αλλάξουν.”

Τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πιθανώς μια σημαντική υποεκτίμηση δεδομένου του αντίκτυπου της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία σε διάφορα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών χρήσης της υγειονομικής περίθαλψης και των δαπανών του νομικού συστήματος, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, λόγω μη διαθεσιμότητας δεδομένων. Επιπλέον, το κόστος που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος δεν ελήφθησαν υπόψη. Πολλοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση οποιασδήποτε ασθένειας. Όταν αποδίδεται μια ασθένεια σε αυτούς τους παράγοντες, η μέγιστη απόδοση περιορίζεται στο 100%. Ωστόσο, εάν εμπλέκονται πολλοί παράγοντες κινδύνου και αλληλοεπικαλύπτονται, το άθροισμα των εκτιμήσεων των ετών ζωής προσαρμοσμένων με αναπηρία DALY για όλους τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να υπερβαίνει το 100%. Αν δεν ληφθούν πλήρως υπόψη αυτές οι αλληλοσυσχετίσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε υπερεκτίμηση των στοιχείων. Το πεδίο δεν διαθέτει αξιόπιστα διαχρονικά δεδομένα για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Η απουσία μελετών κοόρτης υψηλής ποιότητας που υιοθετούν μια προοπτική διάρκειας ζωής στην εκτίμηση των οικονομικών δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποεκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Η προτεραιότητα στη συλλογή διαχρονικών δεδομένων σχετικά με τις συνέπειες της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό επίκεντρο των μελλοντικών προσπαθειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι εκφοβιστές δεν γεννιούνται ως τέτοιοι, αλλά αναθρέφονται και γίνονται στην πορεία της ζωής τους

Βίαιες συμπεριφορές ανά ηλικία

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι συχνή και ενοχλητική αλλά θεραπεύσιμη

 Τι μπορεί να διδάξει μια απομονωμένη κοινότητα στην Αφρική για τη φροντίδα των παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon