Παιδιά

Κοινωνία Bullying: Ποια χαρακτηριστικά είναι πιθανό να έχουν οι γονείς των παιδιών – εκφοβιστών

Κοινωνία Bullying: Ποια χαρακτηριστικά είναι πιθανό να έχουν οι γονείς των παιδιών – εκφοβιστών

Ορισμένες φορές, οι γονείς παλεύουν να θέσουν όρια και αν δυσκολευτούν, τα παρατούν και επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν. Άλλοι επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτά «αργότερα» και στη συνέχεια απλώς δεν ενδιαφέρονται να αναμιχθούν στη ζωή του παιδιού τους. Αν ο γονέας είναι ανεύθυνος ή παθητικός προς τη συμπεριφορά του παιδιού του, το παιδί δεν θα έχει πειθαρχία και κανένα σημείο αναφοράς ως προς τις αποφάσεις του.

Κοινωνία Bullying: Οι περισσότεροι γονείς δεν διδάσκουν στα παιδιά άσχημες συμπεριφορές. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο τα παιδιά απλώς να μιμούνται τους τρόπους των γονιών τους. Τα παιδιά θέλουν να γίνονται αποδεκτά και θα έκαναν τα πάντα για να μπορέσουν να νιώσουν αυτή την αποδοχή. Για να θεωρηθούν cool και μέλος μιας ομάδας, θα αλλάξουν τον τρόπο που ντύνονται, μπορεί να κάνουν ακόμα και χρήση ουσιών ή να εκφοβίσουν. Ως γονείς, είναι ευθύνη μας να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των παιδιών και να βεβαιωθούμε ότι αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Οι εκφοβιστές δεν γεννιούνται ως τέτοιοι, αλλά αναθρέφονται και γίνονται στην πορεία της ζωής τους. Πολλοί γονείς δυστυχώς αγνοούν ή αρνούνται το γεγονός ότι τα παιδιά τους έχουν μια πιεστική ή ακόμα και επιθετική στάση.

Είναι ευκολότερο να σκεφτούμε «το παιδί δεν θα το έκανε ποτέ αυτό» «ίσως είναι απλώς μια φάση» ή «εκείνο το παιδί τον/την προκάλεσε». Και φυσικά, υπάρχουν και γονείς εκεί έξω που είναι περήφανοι που τα παιδιά τους είναι θύτες bullying, σκεπτόμενοι ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα τα βοηθήσει να βγουν νικητές στη ζωή.

Το bullying είναι μια συνεχόμενη και εμπρόθετη κατάχρηση δύναμης στις σχέσεις μέσω επαναλαμβανόμενης λεκτικής, σωματικής και/ή κοινωνικής συμπεριφοράς που στόχο έχει να προκαλέσει σωματική, κοινωνική και/ή ψυχολογική βλάβη. Είναι διαφορετικό να διδάσκουμε στα παιδιά πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν κριθεί απαραίτητο και διαφορετικό να γίνονται λεκτικά ή σωματικά επιθετικά για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Εντούτοις, οι περισσότεροι γονείς δεν διδάσκουν άμεσα στα παιδιά τους άσχημες συμπεριφορές. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο τα παιδιά απλώς να μιμούνται ή να αντιδρούν στους τρόπους των γονιών τους.

Ποια λάθη κάνουν οι γονείς και ενθαρρύνουν άμεσα ή έμμεσα το bullying;

  1. Είναι και οι ίδιοι εκφοβιστές

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, θα χρησιμοποιήσουν όσα έχουν δει ή ακούσει. Και θα το κάνουν σίγουρα, αν το έχουν δει ή ακούσει από τους γονείς τους.

  1. Τιμωρούν πολύ σκληρά

Υπάρχουν έγκυρα στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά με σκληρούς, τιμωρητικούς γονείς είναι πιθανότερο να εκφοβίσουν άλλα παιδιά. Όταν τιμωρούνται σκληρά και συνεχώς, τα παιδιά συσσωρεύουν θυμό που αργότερα προβάλλουν σε άλλα παιδιά. Ο γονιός ουσιαστικά περνά την ιδέα ότι ο έλεγχος αποκτάται μέσω της χρήσης φόβου.

  1. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί

Είναι ο τύπος του ανθρώπου που συχνά έχει προκαταλήψεις σχετικά με τη φυλή, το φύλο, την τάξη και τα επιτεύγματα. Οι πολύ ανταγωνιστικοί γονείς τείνουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στα παιδιά τους. Απαιτούν να γίνουν οι καλύτεροι και να είναι ανώτεροι από τα άλλα παιδιά. Αυτός ο τύπος γονέα διδάσκει στα παιδιά να ανταγωνίζονται με κάθε κόστος, είτε ακαδημαϊκά, αθλητικά είτε κοινωνικά.

  1. Είναι υπερβολικά ανεκτικοί ή αμελείς

Οι γονείς αυτοί παραμελούν τα παιδιά τους συνήθως. Ορισμένες φορές, οι γονείς παλεύουν να θέσουν όρια και αν δυσκολευτούν, τα παρατούν και επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν. Άλλοι επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτά «αργότερα» και στη συνέχεια απλώς δεν ενδιαφέρονται να αναμιχθούν στη ζωή του παιδιού τους. Αν ο γονέας είναι ανεύθυνος ή παθητικός προς τη συμπεριφορά του παιδιού του, το παιδί δεν θα έχει πειθαρχία και κανένα σημείο αναφοράς ως προς τις αποφάσεις του.

  1. Ασκούν βία σε ζώα

Εδώ δεν μιλάμε για γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν κατοικίδιο επειδή έχει πολλές ευθύνες, όπως λένε. Μιλάμε για εκείνους που κυνηγούν, κλωτσούν και χτυπούν ζώα χωρίς κανένα λόγο. Το παιδί αντιγράφει την κακοποιητική συμπεριφορά των γονιών. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η κακοποίηση ζώου σε παιδική ηλικία είναι μια συμπεριφορά – πρόδρομος μιας μετέπειτα γενικευμένης επιθετικότητας, παραβατικότητας και βίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχολόγοι ερευνητές στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, έχουν επικεντρωθεί να ερευνήσουν αν η βία μπορεί πραγματικά να είναι εθιστική

48% των εφήβων βιώνουν παρενόχληση στα ραντεβού

Αυξήθηκε ο ποιοτικός χρόνος στο αρχικό lockdown για τις οικογένειες

Πως αντιμετωπίζετε αποδοτικά то body shaming

Σεξουαλική παρενόχληση  στον χώρο της Υγείας και εργασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων δεν αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο

Τα ευρήματα έδειξαν μια σαφή ανάγκη για στρατηγικές για την παροχή εκπαιδευτικών περιβαλλόντων όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, αναφέρει ο ερευνητής».

Η επιλογή της γραφής με το χέρι αντί της χρήσης πληκτρολογίου μας προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα.

Η χρήση στυλό και χαρτιού δίνει στον εγκέφαλο περισσότερα ερεθίσματα για να διατηρήσει τις λεπτομέρειες και τις αναμνήσεις. Η γραφή με το χέρι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα στα κιναισθητικά μέρη του εγκεφάλου. Ενεργοποιούνται πολλές αισθήσεις με την πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί

Οι ειδικοί των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του παιδιού.

"Χρειαζόμαστε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά. Τα δημόσια σχολεία είναι δημόσιο αγαθό, και ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μπορούμε να σας πούμε ότι τα ανοιχτά δημόσια σχολεία είναι ένα δίχτυ ασφαλείας."

Αυξήθηκε ο κίνδυνος για αναγνωστικές δυσκολίες των μαθητών εν μέσω πανδημίας covid

«Οι δάσκαλοι είχαν πάντα κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία μας και πραγματικά πιστεύω ότι η πανδημία COVID-19 έχει ενισχύσει τη σημασία των δασκάλων και τον αντίκτυπό τους στην κάλυψη των ακαδημαϊκών, κοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών όλων των μαθητών».

Ισχυρό πλήγμα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των Aμερικανών μαθητών έφερε η πανδημία covid

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες όπως αθλήματα, κατασκηνώσεις, σύλλογοι, ομιλία και συζήτηση και άλλα προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να αναδειχθούν ως ηγέτες και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ως επικοινωνιολόγοι. Τα παιδιά που συμμετείχαν σε εξωσχολικά μαθήματα είχαν καλύτερους βαθμούς, καλύτερη παρακολούθηση και γενικά καλύτερη ευημερία.

Τα ποσοστά ψυχολογικών διαταραχών των εφήβων επιδεινώνονται διαρκώς.

Όσο αρνητικό κι αν εξακολουθεί να είναι το στερεότυπο για την εφηβεία είναι τελικά οι σχέσεις γονέων-εφήβων τόσο κρίσιμες; Τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι στην μεγάλη πλειονότητα των οικογενειών θα υπάρξουν διαφωνίες αλλά δεν θα οδηγήσουν σε καταστροφή.