Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παιδιά

Κοινωνία Bullying: Ποια χαρακτηριστικά είναι πιθανό να έχουν οι γονείς των παιδιών – εκφοβιστών

Κοινωνία Bullying: Ποια χαρακτηριστικά είναι πιθανό να έχουν οι γονείς των παιδιών – εκφοβιστών

Ορισμένες φορές, οι γονείς παλεύουν να θέσουν όρια και αν δυσκολευτούν, τα παρατούν και επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν. Άλλοι επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτά «αργότερα» και στη συνέχεια απλώς δεν ενδιαφέρονται να αναμιχθούν στη ζωή του παιδιού τους. Αν ο γονέας είναι ανεύθυνος ή παθητικός προς τη συμπεριφορά του παιδιού του, το παιδί δεν θα έχει πειθαρχία και κανένα σημείο αναφοράς ως προς τις αποφάσεις του.

Κοινωνία Bullying: Οι περισσότεροι γονείς δεν διδάσκουν στα παιδιά άσχημες συμπεριφορές. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο τα παιδιά απλώς να μιμούνται τους τρόπους των γονιών τους. Τα παιδιά θέλουν να γίνονται αποδεκτά και θα έκαναν τα πάντα για να μπορέσουν να νιώσουν αυτή την αποδοχή. Για να θεωρηθούν cool και μέλος μιας ομάδας, θα αλλάξουν τον τρόπο που ντύνονται, μπορεί να κάνουν ακόμα και χρήση ουσιών ή να εκφοβίσουν. Ως γονείς, είναι ευθύνη μας να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των παιδιών και να βεβαιωθούμε ότι αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Οι εκφοβιστές δεν γεννιούνται ως τέτοιοι, αλλά αναθρέφονται και γίνονται στην πορεία της ζωής τους. Πολλοί γονείς δυστυχώς αγνοούν ή αρνούνται το γεγονός ότι τα παιδιά τους έχουν μια πιεστική ή ακόμα και επιθετική στάση.

Είναι ευκολότερο να σκεφτούμε «το παιδί δεν θα το έκανε ποτέ αυτό» «ίσως είναι απλώς μια φάση» ή «εκείνο το παιδί τον/την προκάλεσε». Και φυσικά, υπάρχουν και γονείς εκεί έξω που είναι περήφανοι που τα παιδιά τους είναι θύτες bullying, σκεπτόμενοι ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα τα βοηθήσει να βγουν νικητές στη ζωή.

Το bullying είναι μια συνεχόμενη και εμπρόθετη κατάχρηση δύναμης στις σχέσεις μέσω επαναλαμβανόμενης λεκτικής, σωματικής και/ή κοινωνικής συμπεριφοράς που στόχο έχει να προκαλέσει σωματική, κοινωνική και/ή ψυχολογική βλάβη. Είναι διαφορετικό να διδάσκουμε στα παιδιά πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν κριθεί απαραίτητο και διαφορετικό να γίνονται λεκτικά ή σωματικά επιθετικά για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Εντούτοις, οι περισσότεροι γονείς δεν διδάσκουν άμεσα στα παιδιά τους άσχημες συμπεριφορές. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο τα παιδιά απλώς να μιμούνται ή να αντιδρούν στους τρόπους των γονιών τους.

Ποια λάθη κάνουν οι γονείς και ενθαρρύνουν άμεσα ή έμμεσα το bullying;

  1. Είναι και οι ίδιοι εκφοβιστές

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, θα χρησιμοποιήσουν όσα έχουν δει ή ακούσει. Και θα το κάνουν σίγουρα, αν το έχουν δει ή ακούσει από τους γονείς τους.

  1. Τιμωρούν πολύ σκληρά

Υπάρχουν έγκυρα στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά με σκληρούς, τιμωρητικούς γονείς είναι πιθανότερο να εκφοβίσουν άλλα παιδιά. Όταν τιμωρούνται σκληρά και συνεχώς, τα παιδιά συσσωρεύουν θυμό που αργότερα προβάλλουν σε άλλα παιδιά. Ο γονιός ουσιαστικά περνά την ιδέα ότι ο έλεγχος αποκτάται μέσω της χρήσης φόβου.

  1. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί

Είναι ο τύπος του ανθρώπου που συχνά έχει προκαταλήψεις σχετικά με τη φυλή, το φύλο, την τάξη και τα επιτεύγματα. Οι πολύ ανταγωνιστικοί γονείς τείνουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στα παιδιά τους. Απαιτούν να γίνουν οι καλύτεροι και να είναι ανώτεροι από τα άλλα παιδιά. Αυτός ο τύπος γονέα διδάσκει στα παιδιά να ανταγωνίζονται με κάθε κόστος, είτε ακαδημαϊκά, αθλητικά είτε κοινωνικά.

  1. Είναι υπερβολικά ανεκτικοί ή αμελείς

Οι γονείς αυτοί παραμελούν τα παιδιά τους συνήθως. Ορισμένες φορές, οι γονείς παλεύουν να θέσουν όρια και αν δυσκολευτούν, τα παρατούν και επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν. Άλλοι επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτά «αργότερα» και στη συνέχεια απλώς δεν ενδιαφέρονται να αναμιχθούν στη ζωή του παιδιού τους. Αν ο γονέας είναι ανεύθυνος ή παθητικός προς τη συμπεριφορά του παιδιού του, το παιδί δεν θα έχει πειθαρχία και κανένα σημείο αναφοράς ως προς τις αποφάσεις του.

  1. Ασκούν βία σε ζώα

Εδώ δεν μιλάμε για γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν κατοικίδιο επειδή έχει πολλές ευθύνες, όπως λένε. Μιλάμε για εκείνους που κυνηγούν, κλωτσούν και χτυπούν ζώα χωρίς κανένα λόγο. Το παιδί αντιγράφει την κακοποιητική συμπεριφορά των γονιών. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η κακοποίηση ζώου σε παιδική ηλικία είναι μια συμπεριφορά – πρόδρομος μιας μετέπειτα γενικευμένης επιθετικότητας, παραβατικότητας και βίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχολόγοι ερευνητές στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, έχουν επικεντρωθεί να ερευνήσουν αν η βία μπορεί πραγματικά να είναι εθιστική

48% των εφήβων βιώνουν παρενόχληση στα ραντεβού

Αυξήθηκε ο ποιοτικός χρόνος στο αρχικό lockdown για τις οικογένειες

Πως αντιμετωπίζετε αποδοτικά то body shaming

Σεξουαλική παρενόχληση  στον χώρο της Υγείας και εργασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραδοσιακά παιχνίδια παρέχουν καλύτερες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες από τα τεχνολογικά παιχνίδια. Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θέλετε να έχει το μωρό της ζωής σας, σκεφτείτε ευρέως τους στόχους ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας και θυμηθείτε να διασκεδάζετε.

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

Οι σκάλες αποτελούν απειλή για τα μωρά εξαιτίας της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον κίνδυνο, καθώς και της έλλειψης σταθερότητας και συντονισμού τους. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν μόνα τους στις σκάλες- ως εκ τούτου, οι σκάλες πρέπει να φράσσονται με μια πύλη στην κορυφή και στο κάτω μέρος, σύμφωνα με το ‘Ασφαλή Παιδιά Παγκοσμίως’ (Safe Kids Worldwid). Υπάρχει μια ποικιλία από μορφές πύλης που είναι είτε προσωρινές είτε ημιμόνιμες.

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Close Icon