Ψυχική Υγεία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Τι είναι και γιατί συμβαίνει

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Τι είναι και γιατί συμβαίνει

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι αμφιλεγόμενες καταστάσεις, που μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, επειδή αλληλεπικαλύπτονται σε σημαντικό βαθμό με τη «φυσιολογική» προσωπικότητα.

Όμως οι «διαταραχές» της προσωπικότητας είναι βαθιά ριζωμένες και διαρκή πρότυπα συμπεριφοράς που εκδηλώνονται ως άκαμπτες απαντήσεις σε μια ευρεία ποικιλία κοινωνικών και προσωπικών καταστάσεων. Είναι σημαντικές ή ακραίες αποκλίσεις από τον τρόπο με τον οποίο οι μέσοι άνθρωποι σε μια δεδομένη κουλτούρα αντιλαμβάνονται, σκέφτονται, αισθάνονται και σχετίζονται με τους άλλους. Ως επί το πλείστον, αυτά τα πρότυπα συμπεριφοράς χρονολογούνται από την παιδική ηλικία ή την εφηβεία και προκαλούν σημαντική δυσφορία και προβλήματα με την κοινωνική λειτουργία και την απόδοση έως την ενηλικίωση.

Μια συναισθηματικά ασταθής διαταραχή της προσωπικότητας είναι ένας τύπος διαταραχής, που περιλαμβάνει την τάση να ενεργεί ένας άνθρωπος παρορμητικά. Υπάρχουν δύο δευτερεύοντες τύποι συναισθηματικά ασταθούς διαταραχής της προσωπικότητας, «παρορμητικός» και «οριακός», και οι δύο συνδέονται με παρορμητικότητα και μειωμένο αυτοέλεγχο.

Ο «παρορμητικός» δευτερεύων τύπος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από συναισθηματική αστάθεια και μειωμένο έλεγχο ώθησης. Υπάρχουν επίσης εκρήξεις απειλητικής ή εχθρικής συμπεριφοράς. Ο δευτερεύων τύπος «οριακός» περιλαμβάνει συναισθηματική αστάθεια, συχνά με διαταραχές στην εικόνα, τους στόχους και τις επιθυμίες του ατόμου. Υπάρχουν επίσης συναισθήματα κενού, τάση συμμετοχής σε έντονες, ασταθείς σχέσεις, επαναλαμβανόμενες συναισθηματικές κρίσεις, φόβος εγκατάλειψης και επαναλαμβανόμενες απειλές ή πράξεις αυτοτραυματισμού.

Στην πράξη, πολλά άτομα με μια συναισθηματικά ασταθή διαταραχή προσωπικότητας εμφανίζουν χαρακτηριστικά και των δύο υπο-τύπων. Η κατάσταση διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Είναι πέντε φορές πιο συχνό σε άτομα που έχουν στενό συγγενή με τη διαταραχή.

Τα αίτια μιας συναισθηματικά ασταθούς διαταραχής της προσωπικότητας δεν είναι γνωστά. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια τέτοια διαταραχή συνδέεται συχνά (αλλά όχι πάντα) με γονική παραμέληση ή συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Μπορεί επίσης να συσχετιστεί με λεπτές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ρύθμιση της διάθεσης, όπως η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος και ο τροχιακός φλοιός.

Συγκεκριμένες μορφές θεραπείας συμπεριφοράς μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες σε αυτές τις διαταραχές, ιδίως θεραπεία διαλεκτικής (DBT), η οποία είναι μια προσαρμογή της πιο γνωστής θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς (CBT). Το CBT επικεντρώνεται στη χρήση γνωστικών στρατηγικών (που σχετίζονται με πρότυπα σκέψης και συνηθειών) και στρατηγικών συμπεριφοράς (που σχετίζονται με ενέργειες και συμπεριφορικές συνήθειες), σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει τις αρνητικές σκέψεις, να βελτιώσει τις στρατηγικές αντιμετώπισης, να μειώσει τα συμπτώματα και να προωθήσει την ανάκαμψη. Συνήθως, ο ψυχοθεραπευτής θα συναντά τακτικά τον ασθενή (ένας προς έναν ή σε μια ομάδα) και θα επισημαίνει λάθη ή μη βοηθητικά πρότυπα σκέψης που μπορεί να εμβαθύνουν ή να παρατείνουν τα συμπτώματα. Μαζί, ο ασθενής και ο θεραπευτής εντοπίζουν τρόπους αντιμετώπισης αυτών των λαθών και συνηθειών και βελτιώνουν τα συμπτώματα.

Όσον αφορά την πρόγνωση, η πλειονότητα των ατόμων με μια συναισθηματικά ασταθή διαταραχή προσωπικότητας επιτυγχάνει μεγαλύτερη σταθερότητα στα 30 και τα 40 τους. Μελέτες που διεξήχθησαν σε ψυχιατρικές κλινικές δείχνουν ότι μετά από περίπου 10 χρόνια, όσο το ήμισυ όλων των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με μια συναισθηματικά ασταθή διαταραχή προσωπικότητας δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια για τη διαταραχή, αν και ενδέχεται να εξακολουθούν να εμφανίζουν κάποια σημάδια συναισθηματικής αστάθειας κατά καιρούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άτομα με BPD μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους αν προσπαθούν να βοηθηθούν με λάθος τρόπο

Σεξουαλικός ναρκισσισμός και συμπεριφορά

Σημάδια σχέσης συνεξάρτησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.

Κι όμως τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας

Ψυχολογία διάθεση: Τα χρώματα ως γνωστόν είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Συνήθως επιλέγουμε να φορέσουμε αποχρώσεις αναλόγως με το πως αισθανόμαστε την δεδομένη στιγμή, ή φτιάχνουμε μια εικόνα για τον άλλο επηρεασμένοι από τις χρωματικές επιλογές που έχει κάνει. Όμως η επιρροή των χρωμάτων δεν σταματά εκεί, αφού έχουν την δύναμη να προκαλέσουν διαθέσεις, να αντιστρέψουν συμπεριφορές και να αλλάξουν συνήθειες.

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έναντι των κλασικών ψυχοθεραπειών. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες, όπως η θεραπευτική ζωγραφική, όχι μόνο βοηθούν να εκφραστούν, αλλά και να βελτιώσουν συναισθηματικά και νοητικά τον ασθενή.