Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά

Υπουργείο Υγείας: Υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο με τρεις πυλώνες και δράση για τα καρδιαγγειακά, που απευθύνεται σε εκατομμύρια ενήλικες πολίτες. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Σπύρος Δοξιάδης», το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο με τρεις πυλώνες και δράση για τα καρδιαγγειακά, που απευθύνεται σε εκατομμύρια ενήλικες πολίτες. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιείται στη χώρα και η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες.

Τις επόμενες μέρες ξεκινάει το άλλο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αναμένεται να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2024.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων που έχουν σχεδιαστεί δίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι «με την πρόληψη ως κλειδί για την υπεράσπιση της υγείας μας και τις τακτικές εξετάσεις ως το βήμα προς μια ζωή γεμάτη ευεξία, καθιστούμε την υγεία κάθε ανθρώπου προτεραιότητα και αναδεικνύουμε ένα υγιές μέλλον».

2,5 εκατομμύρια γυναίκες στο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και παρέχει δωρεάν εξετάσεις test-pap, HPV-DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, με την ασφαλή και εξειδικευμένη εξέταση από ειδικούς γιατρούς.

Η κ. Αγαπηδάκη διευκρινίζει ότι η δωρεάν βιοψία αφορά και τη διενέργεια και τη λήψη του δείγματος. «Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τις γυναίκες, δεν θέλουμε καμία γυναίκα να σκεφτεί το κόστος που μπορεί να συνεπάγεται ο εντοπισμός ευρήματος στην πρώτη εξέταση, γιατί αυτό είναι ένα από τα βασικά εμπόδια που αποτρέπουν τις γυναίκες να κάνουν ακόμα και τη βασική εξέταση», τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός. Υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας διατίθενται δωρεάν προς όλες τις γυναίκες. Υλοποιείται με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και καλύπτει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες».

Σημειώνει ότι όλες οι προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Σπύρος Δοξιάδης» είναι εντελώς δωρεάν. «Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις προληπτικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι όλοι να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, να μην τις αναβάλλουν, ώστε να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται», αναφέρει η κ. Αγαπηδάκη. Επιπλέον, συνεχίζει, «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV αποζημιώνεται για κορίτσια και αγόρια και μαζί με τις προληπτικές εξετάσεις μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά ώστε, η χώρα μας να μην έχει σε μερικά χρόνια από σήμερα νέες περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που να οφείλονται στον ιό HPV».

Ωφελούμενες του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας Ελληνίδες πολίτες και γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής

  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργείο Υγείας: Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού;

Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης: Απλοποίηση και επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας - Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου και του Ορθού: 2η αιτία θανάτου στον γενικό πληθυσμό και 1η στους κάτω των 50

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων ΔΕΠΥ

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Δ. Βαρτζόπουλος: Συμμετείχε σε ημερίδες ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη νεανική παραβατικότητα

Δ. Βαρτζόπουλος: Ο υφυπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των παιδιών.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Στον αγώνα για την αναμόρφωση της πρόληψης στη χώρα μας είμαστε μαζί»

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν σε επισκευαστικές εργασίες σε κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας συνολικής αξίας 1.045.240 ευρώ και στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Τεράστια μείωση βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο στις αιτήσεις για βίζα υγειονομικής περίθαλψης

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο αριθμός των μεταναστών που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στη Βρετανία έχει πέσει κατακόρυφα μετά την αυστηροποίηση των κανονισμών για τις βίζες.

Close Icon