Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Δρομολογούνται νέα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες

Υπουργείο Υγείας: Δρομολογούνται νέα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπουργείο Υγείας: Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη τετραετία είναι το νέο ΕΣΥ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε εκτενή αναφορά τόσο στην αξία που έχει ο προληπτικός έλεγχος για τους πολίτες όσο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Έτσι, μετά τις δωρεάν μαστογραφίες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού  δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» νέα προγράμματα   προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες έρχονται

Τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Υγείας  έως και το τέλος του 2023 περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος τραχήλου μήτρας

Απευθύνεται σε 2.432.000 γυναίκες 30-65 ετών και έχει ως απώτερο στόχο τον εκμηδενισμό νέων διαγνώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  • Καρκίνος του παχέος εντέρου

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που θα ξεκινήσει έως τις αρχές Ιουλίου αφορά σε 3.840.00 πολίτες ηλικίας 50- 69 ετών  οι οποίοι θα υποβληθούν σε κολονοσκόπηση χωρίς κόστος.

  • Καρκίνος του πνεύμονα

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην ΕΕ που θα υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα (πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία) για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, δηλαδή νυν και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο κάθε μέρα για 20 έτη ή δυο πακέτα την ημέρα για 10 έτη. Όσοι τελικά επιλεγούν από την ηλιακή ομάδα των 50 έως 80 ετών θα ειδοποιηθούν με SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  • Καρκίνος του δέρματος

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ελέγχου για καρκίνο του δέρματος, στο οποίο θα ενταχθούν ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αλιείς, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και άλλα άτομα που ασκούν χειρωνακτική εργασία.

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την Υγεία [vid]

Πλεύρης: Το ΕΣΥ άντεξε την πανδημία & την υποχρηματοδότηση - Διαρκείς μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση

Υγεία Μπροστά: Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη καρκίνων

Πλεύρης: 4.700 προληπτικές μαστογραφίες ανέδειξαν ευρήματα αρχικού σταδίου

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την καρδιά με SMS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".