Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού

Υπουργείο Υγείας: Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού

Γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει άμεσα και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του δέρματος,σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας. Θα αφορά ανθρώπους που απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες, όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι είναι άνθρωποι που συνήθως δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (κατάλληλος ρουχισμός, αντηλιακό, καπέλο).

Υπουργείο Υγείας: Ειδικές ομάδες του πληθυσμού θα αφορά πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Πάντως, έως τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που θα αφορά ενήλικες και θα έχει τρία στάδια. «Το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης έως το τέλος του 2025 έχει σκοπό να εξετάσει προληπτικά όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες της χώρας, για όλες τις μορφές καρκίνου», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο περιθώριο του συνέδριου του Economist

«Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο» «Greece’s determination to fight cancer», εξηγώντας πως ανεβαίνουν οι ταχύτητες στην υλοποίηση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για διάφορες μορφές καρκίνου.. Στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, αντιστοιχούν τρεις πυλώνες, Πρωτογενής & Δευτερογενής Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, με πάνω από 20 δράσεις, μεταξύ αυτών και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτού και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο με διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, επεκτείνεται ηλικιακά, σε γυναίκες από 45 έως 74 ετών. «Δίνουμε δωρεάν όλο το σετ των εξετάσεων γιατί πολλές φορές οι πολίτες σκεπτόμενοι τι συνεπάγεται το μετά την πρώτη εξέταση διαγνωστικό μονοπάτι αποφεύγουν και την πρώτη», ανέφερε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο περιθώριο του συνέδριου του Economist «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο» «Greece’s determination to fight cancer». Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αυτό τον μήνα ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η διαδικασία προβλέπει την αποστολή sms, εξέταση από γιατρό, κολποσκόπηση ακόμη και βιοψία.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Έως τον Ιούνιο θα είναι πραγματικότητα και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τρία στάδια: self test, κολονοσκόπηση και επεμβατική κολονοσκόπηση, διευκρίνισε η κα Αγαπηδάκη, μιλώντας επίσης στο περιθώριο του συνεδρίου. «Το self test, που θα αφορά όλους τους πολίτες 50 έως 70, ένα ειδικό τεστ που χορηγείται σε πολλές χώρες και ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που μας επιτρέπει , μαζί με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, να γνωρίζουμε ποιοι πολίτες πρέπει να παραπεμφθούν για κολονοσκόπηση» εξήγησε και πρόσθεσε πως στη συνέχεια, βάσει της εκτίμησης του γιατρού, «θα γνωρίζουμε ποιοι πολίτες πρέπει να κάνουν επεμβατική κολονοσκόπηση, ένα χειρουργείο για να αντιμετωπιστούν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στη διαγνωστική εξέταση». Και για αυτό το πρόγραμμα θα αποσταλούν σχετικά SMS. Σύμφωνα με δηλώσεις της κα Αγαπηδάκη στην ημερίδα του πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ΠΦΣ τη Δευτέρα, αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή των φαρμακείων στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πρώτο στάδιο των self test. Τα τεστ θα τα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία και θα γίνονται με τη βοήθεια των φαρμακοποιών, ούτως ώστε να περάσουν μετά όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία της κολονοσκόπησης.

Καρκίνος Δέρματος

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει άμεσα και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του δέρματος. Θα αφορά ανθρώπους που απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες, όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι είναι άνθρωποι που συνήθως δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (κατάλληλος ρουχισμός, αντηλιακό, καπέλο). «Αθροιστικά, μέσα στα χρόνια, η παραπάνω πρακτική καταλήγει σε καρκίνους του δέρματος, με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία τους, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με απλά προληπτικά μέτρα», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντική αύξηση αυτών των τύπων καρκίνου

Θ. Ψαλτοπούλου στο healthweb: Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Άδωνις Γεωργιάδης: Το Υπουργείο συντάσσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο μεγαλύτερος προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου προστάτη ξεκινά στη Βρετανία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon