Πολιτική Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Το Υπουργείο συντάσσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου

Άδωνις Γεωργιάδης: Το Υπουργείο συντάσσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πως το Υπουργείο είναι ήδη σε φάση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διοργάνωσε χθες συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, στην Αθήνα. Οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, βρέθηκαν για δεύτερη χρονιά στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου, διαπιστώνοντας πως για πρώτη φορά γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.

Μια πρωτοβουλία που, όπως επισημάνθηκε, γεφυρώνει το χάσμα για την δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο. Άλλοι άξονες συζήτησης ήταν η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πως το Υπουργείο είναι ήδη σε φάση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το σχέδιο αυτό, όπως είπε, στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων. Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, προανήγγειλε την εγκατάσταση πληροφοριακού ογκολογικού συστήματος σε 12 επιλεγμένα νοσοκομεία, ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και το οποίο σε συνδυασμό με το Μητρώο θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται η πορεία των ογκολογικών ασθενών.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο (EU beating Cancer Plan) είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει η χώρα να την αφήσει να πάει χαμένη. Επανέλαβε, τη δέσμευση των μελών του Συνδέσμου να συνεχίσουν να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) καινοτόμων θεραπειών και τρόπων για να νικηθεί ο καρκίνος, με στόχο όλοι οι ασθενείς να έχουν γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης συμμετείχαν οι κκ: Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία, Νάντια Γκογκοζώτου, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Υπουργείου Υγείας, Ελισσάβετ Γρουζή, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Λευτέρης Ζέρβας, Ταμίας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Ελένη Κουρέα, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Βασίλης Οικονόμου, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Σοφία Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας-Αιματολογίας, Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος, Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αμάντα Ψυρρή, Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής και Ογκολογικής Μονάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγειονομικοί φορείς ζητούν εντατική δράση για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Αφιερωμένη στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Τακτικοί έλεγχοι υγείας που πρέπει να κάνετε στα 40 σας

Επιστήμονες ανακάλυψαν τεχνική για τη διακοπή της παροχής καυσίμου του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.