Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Γ. Γ Κοινωνικής Ασφάλισης: Απλοποίηση και επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας – Καρκίνος του μαστού

Γ. Γ Κοινωνικής Ασφάλισης: Απλοποίηση και επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας – Καρκίνος του μαστού

«Η εξυπηρέτηση των ασθενών με καρκίνο του μαστού και, γενικά, των ασθενών με χρόνιες παθήσεις αποτελεί προτεραιότητα στον κοινό προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Γ Κοινωνικής Ασφάλισης: Σε συνέδριο, με θέμα «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Νίκος Μηλαπίδης υπογράμμισε ότι στο παρελθόν ακόμη και το άκουσμα του καρκίνου προκαλούσε φόβο. Σήμερα, μία γυναίκα που, μόλις έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, πρέπει να μην φοβάται, γιατί έχει μία από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο μέσος κίνδυνος θανάτου μέσα στα πέντε χρόνια που ακολουθούν τη διάγνωση, έχει μειωθεί από 14% τη δεκαετία του 1990 σε 5% σήμερα. «Το μεγαλύτερο “όπλο” που σώζει ζωές είναι αυτό της πρόληψης και η μαστογραφία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο πρώιμης διάγνωσης. Στην κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Φώφη Γεννηματά” εφαρμόζεται στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Το υπουργείο Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ως αρμόδια για τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, προωθούν σημαντικές αλλαγές οι οποίες στοχεύουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας για λήψη παροχών, μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Η πιστοποίηση της αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) γίνεται πλέον ψηφιακά με μία αίτηση και καταλήγει στην έκδοση μίας ενιαίας γνωμάτευσης, που δίνει πρόσβαση σε όλες τις παροχές, συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές, κοινωνικές και διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία» σημείωσε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως είπε ο ίδιος, «παρά τη δεδομένη πρόοδο και στη διαδικασία και στους χρόνους, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στις καθυστερήσεις στα ραντεβού και στις κατ΄οίκον αξιολογήσεις, καθώς και μεμονωμένα περιστατικά αδιάκριτης συμπεριφοράς του ιατρικού προσωπικού κατά την εξέταση των ασθενών. Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω και να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών, έχουμε αναλάβει στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις, που είναι η ενδυνάμωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των ΚΕΠΑ και η διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού».

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Μηλαπίδης, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε δύο υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες:

  • Συγκροτείται και εκσυγχρονίζεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ) με υπερδιπλασιασμό του αριθμού των γιατρών από 500 σε 1.200, με νέες ειδικότητες και εξειδικεύσεις ιατρών, που θα υποστηρίζεται από ένα σύγχρονο ψηφιακό μητρώο, το οποίο θα μειώσει τους χρόνους αναμονής.
  • Αυξάνονται οι αμοιβές των γιατρών και παρέχουμε οικονομικά κίνητρα, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα συνολικά του ΕΣΙ, προκειμένου να υπάρχει επιτάχυνση στις διαδικασίες πιστοποίησης και να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης στα αιτήματα πιστοποίησης και στις κατ΄οίκον αξιολογήσεις.
  • Τέλος, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, πολύ σύντομα, θα ξεκινήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια για το διοικητικό και ιατρικό προσωπικό των ΚΕΠΑ, με αντικείμενα το νομοθετικό πλαίσιο, τον κώδικα συμπεριφοράς και τις απαραίτητες γνώσεις ψυχολογίας κατά τη διεπαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, «οι νέες δράσεις, που υλοποιούνται, έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε ασθενούς αποτελεί την πυξίδα των πολιτικών μας. Γι΄ αυτό ακριβώς, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Κοινωνία των Πολιτών και με συλλόγους, όπως το “Άλμα ζωής”, που παράγουν σημαντικό έργο. Στόχος μας είναι η διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας να μπορεί να επιτελεί τον σκοπό της, χωρίς να προκαλεί περιττό πόνο και ταλαιπωρία στους ασθενείς και κυρίως χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά τους».

Ο κ. Μηλαπίδης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τη διόρθωση τυχόν συστημικών αβελτηριών, τονίζοντας ότι η εποχή μας επιτάσσει την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων είτε λόγω φύλου είτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω αναπηρίας. «Η εξυπηρέτηση των ασθενών με καρκίνο του μαστού και, γενικά, των ασθενών με χρόνιες παθήσεις αποτελεί προτεραιότητα στον κοινό προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση του αριθμού και των ειδικοτήτων του σώματος γιατρών του ΚΕΠΑ

Ποιες οι προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο;

Μεταφορά των ΚΕΠΑ από τον e-ΕΦΚΑ στο ΕΚΑ μέχρι το 2030

Ψηφιακά ΚΕΠΑ - Οι αλλαγές στην πιστοποίηση αναπηρίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση στην πλατφόρμα - Εμπρηστικές "βόμβες"

Ακαθάριστα οικόπεδα: Η πλατφόρμα έχει δώσει στους πολίτες διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου, μέχρι να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να δηλώσουν ότι έχουν καλύψει τα πάντα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. 

«Ευρώπη των Εμβολίων»: Καρκίνοι που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Είναι καιρός να υπερασπιστούμε την πρόληψη σε όλες τις πολιτικές μας στον τομέα της υγείας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξάλειψη των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό στην Ευρώπη».

UNAIDS: Νέα στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS

UNAIDS: Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για τη διασφάλιση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, πιο δίκαιου μέλλοντος για όλους.

Close Icon