Τεχνολογία

Το κινητό πριν τον ύπνο επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο μας;

Το κινητό πριν τον ύπνο επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο μας;

Ας μην αφήσουμε τα κινητά να γίνουν εμπόδιο στην υγεία και την ευεξία μας, ξεκινώντας με την πιο σημαντική επένδυση: έναν ξεκούραστο ύπνο!

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, με το φως του κινητού σας να φωτίζει το πρόσωπό σας, λίγο πριν τα βλέφαρα βαρύνουν; Αν και η συνήθεια αυτή μπορεί να μοιάζει αθώα, η πραγματικότητα είναι ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ύπνο μας. Ας δούμε γιατί το κινητό στο κρεβάτι πριν τον ύπνο δεν είναι φίλος μας.

Η οθόνη, ο εχθρός της μελατονίνης

Ξέρετε εκείνη την ευχάριστη νύστα που μας πιάνει όταν νυχτώνει; Αυτή οφείλεται σε μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Από τη στιγμή όμως που ανάβουμε το κινητό, η οθόνη εκπέμπει μπλε φως, το οποίο αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Αυτό έχει ως συνέπεια να μένουμε περισσότερη ώρα ξύπνιοι, να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και να ξυπνάμε κουρασμένοι.

Το μυαλό σε εγρήγορση, ο ύπνος σε αναμονή

Το περιεχόμενο που καταναλώνουμε στα κινητά πριν τον ύπνο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ειδήσεις, social media, βίντεο που προκαλούν συναισθήματα άγχους ή ενθουσιασμού κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση, εμποδίζοντάς μας να χαλαρώσουμε και να προετοιμαστεί για ύπνο. Αντίθετα, ένα ήρεμο διάβασμα ή χαλαρωτική μουσική θα σας προετοιμάσουν πιο αποτελεσματικά για έναν ήρεμο ύπνο.

Απομακρύνοντας το κινητό για καλύτερο ύπνο

Η λύση; Απομακρύνετε το κινητό τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε διατάσεις, πάρτε ένα ζεστό μπάνιο. Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο. Θα διαπιστώσετε βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σας, θα ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι και η συγκέντρωσή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αυξηθεί.

Θυμηθείτε, τα κινητά μας είναι χρήσιμα εργαλεία αλλά εμείς έχουμε τον έλεγχο. Ας μην τα αφήσουμε να γίνουν εμπόδιο στην υγεία και την ευεξία μας, ξεκινώντας με την πιο σημαντική επένδυση: έναν ξεκούραστο ύπνο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η ψηφιακή και η πραγματική ζωή συγχέονται

Τι είναι το φαινόμενο «cyberchondria»

5 συνήθειες που βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη σου

Είναι σωστό να ελέγχεις τα social media των έφηβων παιδιών σου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.