Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τεχνολογία: Το φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «αποστροφή αλγορίθμου» εξετάζουν οι ερευνητές

Τεχνολογία: Το φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «αποστροφή αλγορίθμου» εξετάζουν οι ερευνητές

Τεχνολογία: Αυτή η έρευνα παρέχει πληροφορίες για το πότε είναι σκόπιμο να εμπιστεύονται μηχανές και πότε πρέπει να κυριαρχεί η ανθρώπινη λήψη αποφάσεων.

Νέα έρευνα που διεξήχθη από την ESMT Berlin δείχνει ότι οι μηχανές είναι ικανές να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις από τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν και καταλήγουν να παρακάμπτουν τις αποφάσεις της μηχανής, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως αποστροφή αλγορίθμου, έχει αποδοθεί συνήθως σε μια γενική δυσπιστία των μηχανών. Ωστόσο, η μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να παίζουν και άλλοι παράγοντες.

Μηχανές και αλγόριθμος

Η έρευνα, με επικεφαλής τους καθηγητές Francis de Véricourt και Huseyin Gurkan, είχε ως στόχο να κατανοήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος που λαμβάνει αποφάσεις θα μπορούσε να αξιολογήσει αποτελεσματικά εάν μια μηχανή παρείχε ανώτερες συστάσεις. Χρησιμοποιώντας ένα αναλυτικό μοντέλο, οι ερευνητές προσομοίωσαν ένα σενάριο στο οποίο ένας άνθρωπος που λαμβάνει αποφάσεις επέβλεπε ένα μηχάνημα υπεύθυνο για κρίσιμες αποφάσεις, όπως να καθορίσει εάν ένας ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί σε βιοψία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εάν ο άνθρωπος που λαμβάνει αποφάσεις ακολούθησε τη σύσταση της μηχανής και αποδειχθεί σωστή, η εμπιστοσύνη στη μηχανή αυξήθηκε. Ωστόσο, όταν ο άνθρωπος που λαμβάνει αποφάσεις δεν παρατήρησε το αποτέλεσμα της σύστασης της μηχανής, όπως όταν αποφάσισαν να μην προβούν σε επακόλουθες ενέργειες, δεν υπήρξε αλλαγή στην εμπιστοσύνη ή την ευκαιρία για μάθηση. Αυτή η προκατειλημμένη διαδικασία μάθησης μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της τάσης να παρακάμπτονται οι αποφάσεις της μηχανής με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική χρήση των μηχανών στη λήψη αποφάσεων.

Η μελέτη αμφισβητεί την ιδέα ότι η αποστροφή του αλγορίθμου πηγάζει αποκλειστικά από μια εγγενή δυσπιστία για τις μηχανές. Αντίθετα, προτείνει ότι η προκατειλημμένη μάθηση, που προκαλείται από περιορισμένες ευκαιρίες παρατήρησης της ακρίβειας της μηχανής, μπορεί να συμβάλει στη συστηματική παράκαμψη των αλγοριθμικών αποφάσεων. Ο καθηγητής de Véricourt τονίζει ότι η έλλειψη αποτελεσματικής μάθησης από τη νοημοσύνη των μηχανών, βασισμένη αποκλειστικά στην ορθότητα των προβλέψεών τους, μπορεί να εμποδίσει τη χρήση των μηχανών στη λήψη αποφάσεων.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εμπιστοσύνης στη λήψη αποφάσεων από τη μηχανή και την ανάγκη για συνεχή συνεργασία και μάθηση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Οι ερευνητές τονίζουν την αναγκαιότητα να ενστερνιστούν ευκαιρίες για πλήρη μάθηση από τη νοημοσύνη των μηχανών, αντί να αγνοούν επιλεκτικά τις συμβουλές τους. Αυτή η έρευνα παρέχει πληροφορίες για το πότε είναι σκόπιμο να εμπιστεύονται μηχανές και πότε πρέπει να κυριαρχεί η ανθρώπινη λήψη αποφάσεων.

Κατανοώντας τη δυναμική της συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής και εφαρμόζοντας το πλαίσιο που αναπτύχθηκε σε αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις μηχανές στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτή η γνώση μπορεί να συμβάλει σε πιο ενημερωμένη και στρατηγική χρήση αλγορίθμων, οδηγώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα και ακρίβεια αποφάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορώ να μειώσω το άγχος που νιώθω;

Πώς λειτουργεί η Γεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη;

Πώς η τεχνολογία βοηθάει στην απώλεια κιλών;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το φαινόμενο placebo που δημιουργείται στους ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Close Icon