Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το φαινόμενο placebo που δημιουργείται στους ανθρώπους

AI: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το φαινόμενο placebo που δημιουργείται στους ανθρώπους

AI: Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την πιθανότητα ενός φαινομένου placebo στις τεχνικές εφαρμογές των τεχνολογιών ανθρώπινης επαύξησης, παρόμοιο με το γνωστό φαινόμενο placebo που παρατηρείται στη φαρμακευτική αγωγή.

Οι τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης, όπως οι εξωσκελετοί και τα ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας, έχουν κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια. Οι τεχνολογίες αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων, αλλά μια μελέτη που διεξήχθη στην έδρα Human-Centered Ubiquitous Media του LMU έριξε φως στις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι χρήστες σχετικά με τα αποτελέσματα αυτών των τεχνολογιών.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η μελέτη αποκάλυψε ότι όταν τα άτομα πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) ενισχύει τις γνωστικές τους ικανότητες, τείνουν να επιδεικνύουν πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το αν η ΤΝ παρέχει πράγματι βοήθεια. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τις εφαρμογές ΤΝ μπορεί να επηρεάσει τις προσδοκίες των χρηστών, οδηγώντας σε δυνητικά επικίνδυνες ενέργειες.

Ο Steeven Villa, διδακτορικός ερευνητής στην έδρα Human-Centered Ubiquitous Media και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τονίζει την επίδραση των προσδοκιών των χρηστών στη συμπεριφορά, δηλώνοντας: “Η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει τις προσδοκίες των χρηστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά”.

Για τη διερεύνηση αυτού του φαινομένου, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ενημερώθηκαν ότι θα λάμβαναν βοήθεια από την ΤΝ για να ενισχύσουν τις γνωστικές τους ικανότητες κατά τη διάρκεια ενός εικονικού παιχνιδιού με κάρτες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμία ενίσχυση της ΤΝ. Παρ’ όλα αυτά, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου μόλις πίστεψαν ότι επωφελούνταν από την ΤΝ.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την πιθανότητα ενός φαινομένου placebo στις τεχνικές εφαρμογές των τεχνολογιών ανθρώπινης επαύξησης, παρόμοιο με το γνωστό φαινόμενο placebo που παρατηρείται στη φαρμακευτική αγωγή. Η κατανόηση αυτού του φαινομένου placebo είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη συστημάτων που παρέχουν πραγματικά υποστήριξη στους χρήστες καθώς αλληλεπιδρούν με τα ευφυή συστήματα.

Ο Albrecht Schmidt, καθηγητής Πληροφορικής στο LMU, τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης του φαινομένου placebo και των επιπτώσεών του στο πλαίσιο των τεχνολογιών ανθρώπινης επαύξησης. Προτείνει να αξιολογούνται τα πραγματικά οφέλη των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης πριν από την κυκλοφορία τους, λαμβάνοντας υπόψη τα πιθανά φαινόμενα placebo. Επιπλέον, ο Schmidt συνιστά στις εταιρείες τεχνολογίας να εμπλέκουν τους χρήστες και τις προσδοκίες τους εκτενέστερα στη διαδικασία ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας υπόψη το φαινόμενο placebo και τις προσδοκίες των χρηστών, οι προγραμματιστές και οι ερευνητές μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης προσφέρουν πραγματικά οφέλη και ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των χρηστών. Η κατανόηση του ψυχολογικού αντίκτυπου αυτών των τεχνολογιών θα συμβάλει στην υπεύθυνη και αποτελεσματική εφαρμογή τους σε διάφορους τομείς, προς όφελος των ατόμων και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ποια μαθήματα εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ;

Η μοναξιά και η αϋπνία συνδέονται με την εργασία με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Η νευρική πρόθεση χρησιμοποιεί την λειτουργία του εγκεφάλου για την αποκωδικοποίηση της ομιλίας

Σήμερα εξετάζονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ σε μαθήματα ειδικότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Close Icon