Τεχνολογία

Application κάπνισμα: Πώς να κόψετε το κάπνισμα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας;

Application κάπνισμα: Πώς να κόψετε το κάπνισμα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας;

Application κάπνισμα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακηρύξει τον καπνό ως την πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

Γνωρίζατε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε έξι δευτερόλεπτα λόγω του καπνού; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακηρύξει τον καπνό ως την πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με ασθένειες υγείας όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, πνευμονικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ηλικία έναρξης του καπνίσματος. Σύμφωνα με μια εθνική έρευνα της έκθεσης Global Youth Tobacco Survey (GYTS) 2022, παιδιά ηλικίας από 7 ετών αρχίζουν να καπνίζουν στη χώρα. Για όσους καπνίζουν ηλεκτρονικά, η διάμεση ηλικία ήταν 7,9 έτη για τα αγόρια και 11,3 έτη για τα κορίτσια. Η ελάχιστη ηλικία για τα αγόρια και τα κορίτσια που κατανάλωναν καπνό χωρίς καπνό ήταν τα 11,4 και τα 11,8 έτη, αντίστοιχα.

Ενώ περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι είχαν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της ινδικής κυβέρνησης για τη διακοπή του καπνίσματος το 2016, το μέσο ποσοστό διακοπής του καπνίσματος εξακολουθεί να είναι 7%. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για την αναζωπύρωση του αγώνα κατά του καπνίσματος, η Ινδία είναι μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως για τον αριθμό των χρηστών καπνού, με 250.002.133 καπνιστές. Η Ινδία έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών καπνού χωρίς καπνό και καρκίνου του στόματος παγκοσμίως. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να τα παρατήσουν, αλλά ότι απλώς δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Η μεγαλύτερη πρόκληση αφού το καταλάβουμε είναι πώς να αντισταθούμε στο κάπνισμα. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Πώς να αντισταθείτε στη λαχτάρα για καπνό;

Δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να κόψετε το κάπνισμα. Κάποιος πρέπει να το κάνει αμέσως για να αποτρέψει τον εαυτό του από κινδύνους για την υγεία που προκαλεί το κάπνισμα. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να αντισταθείτε στη λαχτάρα για καπνό και να αφήσετε το κάπνισμα για πάντα.

1. Αναζητήστε φάρμακα

Η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT) έχει αποδειχθεί ότι έχει διπλασιάσει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος μόλις ξεκινήσει. Η πρόσφατη συμπερίληψη του NRT στον Εθνικό Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων (NLEM) το καθιστά μια τέλεια ευκαιρία για τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν τακτικά στην Ινδία. Τα φάρμακα NRT διατίθενται σε διάφορα σχήματα, όπως δισκία, τσίχλα, διαδερμικά επιθέματα, ρινικά σπρέι και εισπνευστήρες από το στόμα. Εάν η λαχτάρα κάποιου είναι υψηλή, μπορούν να γίνουν προσαρμογές στη δόση.

2. Αλλάξτε το περιβάλλον σας

Η πραγματοποίηση μικροσκοπικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει πολύ. Αφαιρέστε όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με τον καπνό, όπως τσιγάρα, τασάκια, αναπτήρες, σπιρτόκουτα κ.λπ. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι το κόβετε, ώστε να σας υποστηρίξουν στο ταξίδι σας.

3. Βρείτε περισπασμούς

Η λαχτάρα για νικοτίνη διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά. Όταν εμφανίζεται μια λαχτάρα, βρείτε περισπασμούς που θα λειτουργούσαν για εσάς. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, παίξτε με το κατοικίδιό σας, καλέστε έναν φίλο ή πηγαίνετε μια βόλτα. Μπορεί να είναι διαφορετικό για άλλους. Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να κάνετε ό,τι λειτουργεί για εσάς.

4. Βρείτε ασφαλή υποκατάστατα

Η χρήση μπάλες άγχους ή μπάλες συμπίεσης έχει επίσης αποδειχθεί χρήσιμη. Γράφω άσκοπα! Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν με τη νευρική ενέργεια. Κάθε φορά που λαχταράτε τον καπνό, χρησιμοποιήστε αυτά αντί να ανάψετε ένα τσιγάρο.

5. Θυμηθείτε γιατί τα παρατάτε

Όποτε θέλετε να πάρετε ένα τσιγάρο, σκεφτείτε γιατί αλλάξατε τη συνήθεια σας. Ίσως, ακόμη και να γράψετε τα σημεία στο σημειωματάριό σας και να συνεχίσετε να διαβάζετε τη λίστα περιστασιακά. Το κάπνισμα επηρεάζει κάθε μέρος του σώματός σας, αλλά αφήνοντάς το μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να προσθέσει δέκα χρόνια προσδόκιμο ζωής.

Yπάρχει ακόμη και διαδικτυακή λειτουργία υπηρεσίας διακοπής του καπνίσματος. Έχουν ξεκινήσει applications και πρωτοβουλίες  που με τη χρήση της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας για τη διακοπή του καπνίσματος, προσεγγίζονται ακόμη και οι φανατικοί καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν τη χρήση καπνού και να έχουν μια επιτυχή διακοπή με τη βοήθειαp συνεχών μηνυμάτων κειμένου σε κινητά τηλέφωνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία;

Προειδοποιήσεις για το πόσο βλάπτει το κάπνισμα θα αρχίσει να βάζει ο Καναδάς σε μεμονωμένα τσιγάρα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Είναι το κάπνισμα καλό ή κακό για την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.

Προώθηση της ψηφιακής ισότητας για τη δημιουργία συνδεδεμένων κοινοτήτων

Ψηφιακή ισότητα: Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, ανεξάρτητα από την ικανότητα, την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο.

Google ΗΠΑ: Παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία της υγείας των παιδιών

Google ΗΠΑ: Η εφαρμογή της πολιτικής της Google για το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων στη χώρα καταγωγής της θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση των παιδιών σε αυτό το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Ανάπτυξη του τεχνολογικού δικτύου 5G και κατάσταση της υγείας των Κινέζων ηλικιωμένων ενηλίκων

Ελπίζουμε ότι η ταχεία διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το τεχνολογικό δίκτυο 5G, θα διευκολύνει και θα κλιμακώσει τις καινοτομίες που μπορούν να δημιουργήσουν και να διαδώσουν την υγεία, επιτρέποντας στη δημόσια υγεία να εκπληρώσει το όραμά της, σύμφωνα με το οποίο όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, θα μπορούν επιτέλους να απολαμβάνουν μια υγιή ζωή.