Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανακοπή καλύτερα από έναν γιατρό;

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανακοπή καλύτερα από έναν γιατρό;

Τεχνητή νοημοσύνη: Μια νέα προσέγγιση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει εάν και πότε οι καρδιοπαθείς μπορεί να πεθάνουν από ξαφνική καρδιακή ανακοπή με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι ένας γιατρός, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με τους προγραμματιστές της.

«Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος που προκαλείται από αρρυθμία ευθύνεται για το 20% όλων των θανάτων παγκοσμίως και γνωρίζουμε λίγα όσον αφορά στο γιατί συμβαίνει ή πώς να προβλέψουμε ποιος κινδυνεύει», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Natalia Trayanova, καθηγήτρια και συν-διευθύντρια του Alliance for Cardiovascular Diagnostic and Treatment Innovation στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Ως αποτέλεσμα, είπε, ασθενείς που μπορεί να διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου λαμβάνουν απινιδωτές που μπορεί να μην τους χρειάζονται, ενώ οι ασθενείς υψηλού κινδύνου δεν λαμβάνουν θεραπεία που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους. «Αυτό που μπορεί να κάνει ο αλγόριθμός μας είναι να προσδιορίσει ποιος κινδυνεύει για καρδιακό θάνατο και πότε θα συμβεί, επιτρέποντας στους γιατρούς να αποφασίσουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει», είπε η Τραγιάνοβα σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές δημιούργησαν την πρωτοποριακή τεχνολογία χρησιμοποιώντας εικόνες μαγνητικής τομογραφίας καρδιών με βλάβες από εκατοντάδες ασθενείς, μαζί με δεδομένα όπως η ηλικία, το βάρος, η φυλή και η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. «Οι εικόνες φέρουν κρίσιμες πληροφορίες στις οποίες οι γιατροί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Νταν Ποπέσκου, ο οποίος ήταν μέλος του εργαστηρίου της Τραγιάνοβα κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. «Αυτή η ουλή [ενν. στην καρδιά] μπορεί να διανεμηθεί με διαφορετικούς τρόπους και λέει κάτι για την πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς», πρόσθεσε ο Ποπέσκου στην ανακοίνωση. «Υπάρχουν πληροφορίες κρυμμένες σε αυτήν».

Η προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης παρέχει στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις μια εξατομικευμένη εκτίμηση του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε διάστημα 10 ετών, καθώς και το πότε είναι πιο πιθανό να συμβεί. Μέχρι τώρα, οι δοκιμές έδειξαν ότι οι προβλέψεις ήταν σημαντικά πιο ακριβείς σε κάθε μέτρο από αυτές που παρείχαν οι γιατροί, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στις 7 Απριλίου στο περιοδικό Nature Cardiovascular Research.

Σύμφωνα με την Trayanova, η νέα τεχνολογία αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρόγνωσης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνεται ότι τώρα οι ερευνητές εργάζονται σε αλγόριθμους για τον εντοπισμό άλλων καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες για παιδιά και έφηβους στον χώρο της υγείας

Οι startups κινητήριος δύναμη της υγειονομικής περίθαλψης

Τεστ αίματος, αυξημένης ακρίβειας, προβλέπει αν κάποιος αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Χαρακτηριστικά της φωνής προβλέπουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας

Ανάλογα το μοντέλο έχουν εισαχθεί επίσης τεχνολογίες για καλύτερη επίγνωση του κύκλου ύπνου ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο που κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία Sleep Breathing Awareness που εντοπίζει αναπνευστικές ιδιαιτερότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δίνοντας στον χρήστη πρόσθετες πληροφορίες για την αναπνευστική του υγεία την ώρα που κοιμάται.

Ο σημαντικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διατροφή

AI διατροφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγιεινής διατροφής, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαχειριζόμαστε και προάγουμε την ευημερία.