ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μακρά Covid: Πώς να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς

Μακρά Covid: Πώς να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς

Μακρά Covid: Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι έχουν νοσήσει με Covid έχουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Όμως οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Μελέτες εκτιμούν ότι περίπου το 10 με 30 τοις εκατό των ασθενών Covid μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα. Και σε μια πρόσφατη ανάλυση των αρχείων υγείας του Τμήματος Υποθέσεων Βετεράνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιζώντες του Covid διέτρεχαν «ουσιαστικό» κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο έως και ένα χρόνο μετά την αρχική τους ασθένεια, ακόμη και αν οι λοιμώξεις δεν τους οδήγησαν ποτέ στο νοσοκομείο. Σε σύγκριση με εκατομμύρια ανθρώπους που δεν μολύνθηκαν ποτέ, οι επιζώντες Covid είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και 52% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Είχαν επίσης υψηλότερους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας, ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών, θρόμβων αίματος και φλεγμονωδών διαταραχών όπως περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι παραδοσιακές ιατρικές εξετάσεις για τη διάγνωση καρδιακών παθήσεων – όπως ηλεκτροκαρδιογραφήματα (EKG), υπερηχογράφημα και άλλες λειτουργικές εξετάσεις της καρδιάς – συχνά δείχνουν ότι οι όσοι νόσησαν με Covid-19 δεν έχουν εμφανή καρδιακή βλάβη, σύμφωνα με τον Δρ. Ruwanthi Titano, καρδιολόγο στο Mount Sinai’s Center for Post-COVID Care στη Νέα Υόρκη. Έτσι, οι γιατροί ξανά εκτιμούν τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν άτομα με καρδιακά προβλήματα που επιμένουν πολύ καιρό μετά τη λοίμωξη.

Εάν έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά, είτε είναι σφίξιμο στο στήθος ή πόνος, δύσπνοια, ταχυπαλμία ή παράλειψη καρδιακού παλμού, ζάλη ή υπερβολική κόπωση, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε αυτές τις βασικές εξετάσεις για να αποκλείσει τυχόν ανωμαλίες ή βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα, εξηγεί ο Δρ Τιτάνο. Ωστόσο, νέες μελέτες υποδεικνύουν ότι η βλάβη στις νευρικές ίνες που βοηθούν στον έλεγχο της κυκλοφορίας μπορεί στην πραγματικότητα να ευθύνεται για τα καρδιακά συμπτώματα. Και αυτή η βλάβη έχει όνομα: νευροπάθεια μικρών ινών.

Ευτυχώς, τα εργαλεία για τη θεραπεία πολλών τύπων νευροπάθειας μετά την Covid υπάρχουν ήδη. «Οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ζήσουν με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους», σημειώνει ο Δρ Σαλίμ Χάγιεκ, καρδιολόγος και συνδιευθυντής της κλινικής Covid-19 Long Haul, Michigan Medicine, στο Αν Άρμπορ. «Στη συντριπτική πλειονότητα, τα συμπτώματα που κυμαίνονται από αίσθημα παλμών έως ζαλάδα υποχωρούν εντός έξι μηνών από τη θεραπεία», προσθέτει.


Ασκήσεις αναπνοής

Η Amy Ridgway, φυσιοθεραπεύτρια και διευθύντρια στο Emory Outpatient Rehabilitation σε συνεργασία με Select Physical Therapy, εξηγεί ότι πολλοί ασθενείς με Covid μπορούν να αρχίσουν να βλέπουν άμεση βελτίωση με μερικές απλές ασκήσεις αναπνοής. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκουμε είναι η διαφραγματική αναπνοή», σημειώνει. Η εξάσκηση της βαθιάς κοιλιακής αναπνοής κάθε μέρα επιτρέπει στους πνεύμονες να απορροφούν το πολύ απαραίτητο οξυγόνο και είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση του πόνου και του άγχους. «Είναι μια εξαιρετική τεχνική για οποιονδήποτε», δηλώνει η κ. Ridgway.

Διατήρηση ενέργειας

Εάν εμφανίσετε εξάρσεις συμπτωμάτων μετά από οποιοδήποτε είδος άσκησης, ένας θεραπευτής μπορεί να σας συστήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα καθημερινής σας δραστηριότητας ή να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για να σας βοηθήσει να προβλέψετε ποιες δραστηριότητες μπορεί να είναι υπερβολικές διανοητικά ή σωματικά. Αυτή η τεχνική, που χρησιμοποιείται συχνά από άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (γνωστή και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή ME/CFS), υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα καθορισμένο όριο ενέργειας που μπορούν να ξοδεύουν κάθε μέρα. Έτσι, μικρές εργασίες, όπως το ντους ή το ντύσιμο, μπορεί να καταναλώνουν λιγότερη από την ενέργειά τους, ενώ η ηλεκτρική σκούπα ή το περπάτημα μπορεί να εξαντλήσουν την ενέργειά τους πολύ πιο γρήγορα, οδηγώντας σε κάτι που ονομάζεται αδιαθεσία μετά την άσκηση. Η

Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κούρασης μετά την Covid, ενώ οι ασθενείς αναρρώνουν, είπε η κ. Ridgway. «Είναι λίγο διαφορετική προσέγγιση θεραπείας από πολλές άλλες φυσικές θεραπείες, αλλά θέλουμε πραγματικά να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενδυναμώσουμε αυτούς τους ασθενείς».

Καθιστικές αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι γιατροί και οι θεραπευτές συμφωνούν ότι τα άτομα με μακροχρόνια Covid πρέπει να επιστρέψουν στην άσκηση με πολύ αργό ρυθμό, συχνά ξεκινώντας με την εκ νέου εκμάθηση της βασικής αερόβιας προετοιμασίας και κάνοντας ξαπλωμένη προπόνηση δύναμης πριν προχωρήσουν σε πιο έντονες, όρθιες κινήσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσπάθεια ενεργοποίησης του πυρήνα σας ενώ βρίσκεστε σε ύπτια ή πλάγια θέση, ασκήσεις ισορροπίας ή καθιστή cardio άσκηση. Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να μετρήσετε τα βήματά σας ή να προσπαθήσετε να ανεβείτε τις σκάλες στο σπίτι σας ορισμένες φορές κάθε μέρα.

Παρακολούθηση στο σπίτι

Η πρόοδος στη διαχείριση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του Covid μπορεί να είναι βασανιστικά αργή, επομένως είναι συχνά ενθαρρυντικό να παρατηρείτε τις βελτιώσεις σας με την πάροδο του χρόνου, χρησιμοποιώντας. για παράδειγμα,μια οθόνη παρακολούθησης καρδιακών παλμών σε ένα έξυπνο ρολόι ή παλμικό οξύμετρο στο σπίτι

Φάρμακα

Εάν αντιμετωπίζετε εξουθενωτικά συμπτώματα που σας εμποδίζουν να κάνετε καθημερινές εργασίες – όπως το πλύσιμο ρούχων, να πηγαίνετε στη δουλειά ή να φροντίζετε τα παιδιά σας, για παράδειγμα – μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη βοήθεια από συνταγογραφούμενα φάρμακα και στενότερη παρακολούθηση από έναν επαγγελματία υγείας. Ανάλογα με τον ατομικό σας κίνδυνο καρδιακής νόσου και τα τρέχοντα συμπτώματα, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ακραίας ζάλης και στη θεραπεία του πόνου στο στήθος και των μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών. Και αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειωθούν μόλις υποχωρήσουν τα καρδιαγγειακά σας συμπτώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Long COVID: Μελέτη αποκαλύπτει μορφές «εγκεφαλικού τραυματισμού»

Μακρά Covid: Αυτοί είναι οι λόγοι που δυσκολεύστε να ασκηθείτε

Μακρά Covid - Οι βιοχημικές επιδράσεις του SARS-CoV-2 στη σηματοδότηση του πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.