Τεχνολογία

Πώς θα καταλάβεις εάν ένας χάκερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κινητό σου

Πώς θα καταλάβεις εάν ένας χάκερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κινητό σου

Όποτε είναι ενεργοποιημένη η συνεχής κοινή χρήση τοποθεσίας, το τηλέφωνό σας πιθανότατα θα ξεμείνει από μπαταρία ,γρήγορα ,ανεξήγητα και θα αισθάνεστε το τηλέφωνό σας να ζεσταίνεται.

Υπάρχουν τρόποι για να υποψιαστείς πως κάποιος χάκερ έχει εισβάλει στο κινητό σου. Μια συσκευή υπερθέρμανσης ή ένα τυχαίο πράσινο φως σε μια οθόνη μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος σε παρακολουθεί. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνήματα που πρέπει να απαντήσεις.

 

Στην οθόνη εμφανίζεται μια κουκκίδα

Αν δεις μια πράσινη κουκκίδα στην οθόνη του Android ή μια πορτοκαλί κουκκίδα στο iPhone, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι σε έχουν παραβιάσει ή κάποιος έχει εγκαταστήσει μια άστοχη εφαρμογή στο τηλέφωνό σας. Αυτές οι προειδοποιητικές κουκκίδες εμφανίζονται όταν χρησιμοποιείται το μικρόφωνο ή η κάμερα της συσκευής – και μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ένα τηλέφωνο εκτελεί κακόβουλο λογισμικό που προορίζεται να κατασκοπεύει ανθρώπους.

Στο iPhone, μπορείς να ελέγξεις ποια από τις εφαρμογές σου χρησιμοποιεί την κάμερα ή το μικρόφωνο μεταβαίνοντας στο Κέντρο Ελέγχου του τηλεφώνου και ελέγχοντας το εικονίδιο κουκκίδων στο επάνω μέρος. Αυτό θα πρέπει να αποκαλύψει ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν το μικρόφωνο, την κάμερα ή την τοποθεσία σου. Μπορείς επίσης να μεταβείς στις Ρυθμίσεις και να ενεργοποιήσεις την Αναφορά απορρήτου εφαρμογών για να δεις ένα αρχείο καταγραφής λειτουργίας του ποιες εφαρμογές έχουν χρησιμοποιήσει τις ευαίσθητες «άδειες» σου και πότε.

Το τηλέφωνό σου θερμαίνεται

Η προθέρμανση του τηλεφώνου μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό.  Όποτε είναι ενεργοποιημένη η συνεχής κοινή χρήση τοποθεσίας, το τηλέφωνό σας πιθανότατα θα ξεμείνει από μπαταρία, γρήγορα ,ανεξήγητα και θα αισθάνεστε το τηλέφωνό σας να ζεσταίνεται. Μπορεί να βρείτε εφαρμογές με παράξενη εμφάνιση που είτε δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει στο τηλέφωνό σας είτε εφαρμογές που μπορεί να έχετε κατεβάσει κατά λάθος εκτός του επίσημου καταστήματος εφαρμογών.

Για παράδειγμα, κάποιος σας στέλνει ένα μήνυμα κειμένου που σας προτρέπει να κατεβάσετε μια εφαρμογή. Μερικές φορές αυτές οι εφαρμογές προσπαθούν να καμουφλαριστούν και να αλλάξουν το όνομα της εφαρμογής σε κάτι που μοιάζει με ρυθμίσεις τηλεφώνου ή οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε ότι μπορεί να είναι νόμιμες.

Λαμβάνετε email από εφαρμογές κοινωνικών μέσων

Εάν αρχίσεις να λαμβάνεις μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τράπεζά σου ή τις εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σε ρωτούν αν θέλεις να αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασής σου, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι κωδικοί  σου έχουν κλαπεί. Οι εγκληματίες μπορούν να το κάνουν αυτό μέσω επιθέσεων phishing, όπου τα θύματα πείθονται να επισκεφτούν έναν ψεύτικο ιστότοπο.

 

Η τράπεζά σου σε καλεί

Οι χάκερ δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν ανεπιθύμητες εφαρμογές για να σε στοχεύουν στο τηλέφωνό σου και συχνά επιτίθενται χρησιμοποιώντας κλήσεις και μηνύματα.  Ακόμα κι αν οι αριθμοί εμφανίζονται σωστοί για την τράπεζά σου, μπορεί να είναι απάτη. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους στόχευσης ατόμων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα με διαφορετικά είδη απάτης είναι μέσω μηνυμάτων κειμένου και τηλεφωνικών κλήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογή βοηθά τους διαβητικούς να παρακολουθούν την υγεία των ποδιών τους

Επίθεμα επιτρέπει την παραγωγή ομιλίας χωρίς τη χρήση φωνητικών χορδών

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καλύψει το κενό διάγνωσης σε νόσους

Πώς βοηθάει την Ορθοδοντική η τεχνητή νοημοσύνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.