Τεχνολογία

Νέες τεχνολογίες αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των διαβητικών ασθενών

Νέες τεχνολογίες αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των διαβητικών ασθενών

Νέες τεχνολογίες στην καταπολέμηση του διαβήτη: Ο ρόλος των αισθητήρων

Η συνεχής καταγραφή – παρακολούθηση της γλυκόζης είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για τα άτομα με διαβήτη και επιτυγχάνει σημαντική μείωση στον αριθμό των υπογλυκαιμικών επεισοδίων, που ανέρχεται στο 60% για τους ενήλικες και στο 54% στα παιδιά, ανέφερε η παιδίατρος – διαβητολόγος, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου.

Τα νέα μοντέλα, παρέχουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης, επιτρέποντας στους γονείς να παρακολουθούν τα δεδομένα των παιδιών τους ακόμη και όταν βρίσκονται μακριά τους. Οι αισθητήρες που κυκλοφορούν σήμερα έχουν βελτιωθεί κατά πολύ ως προς την απόδοσή τους στην ακρίβεια μέτρησης, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέοι βελτιωμένοι αισθητήρες με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η κυρία Βαζαίου αναφέρθηκε και στους νέους εμφυτεύσιμους αισθητήρες, οι οποίοι μεταφέρουν τα δεδομένα σε έναν πομπό που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του και από εκεί, μέσω Bluetooth, στο κινητό, τονίζοντας ότι η χρήση της νανοτεχνολογίας στον προσδιορισμό του σακχάρου αίματος αποτελεί ιδιαίτερη πρόοδο και αναμένεται να φέρει επανάσταση στο μέλλον στον τομέα αυτόν.

Στο άμεσο μέλλον αναμένονται αισθητήρες με μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη διάρκεια και ακρίβεια, χωρίς βαθμονομήσεις, ενώ υπό έρευνα βρίσκονται και άλλες μορφές αισθητήρων, όπως σε αυτοκόλλητο, αισθητήρες που μετρούν το σάκχαρο στον ιδρώτα, σε μορφή τατουάζ, αισθητήρες σακχάρου στα δόντια και στο στόμα οπτικοί αισθητήρες κ.α.

Χορήγηση βάσει αλγορίθμου

Στην ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στη βελτίωσή της, εστίασε ο Ohad Cohen -Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας, Chaim Sheba MedicalCenter, Tel Hashomer, Ισραήλ και Medical Affairs Director Medtronic, εστιάζοντας στα τελευταία μοντέλα αντλίας ινσουλίνης.

Ο ίδιος τόνισε την συμβολή τους στην αύξηση του χρόνου κατά τον οποίο τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων, έναν συχνά «άπιαστο» στόχο, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στο 37% του χρόνου, οι μετρήσεις βρίσκονται εκτός των φυσιολογικών ορίων. Ειδική αναφορά έκανε στην πλέον πρόσφατη εξέλιξη ενός συστήματος αυτορυθμιζόμενης αντλίας ινσουλίνης (Minimed 670G ), η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας, όμως ήδη εφαρμόζεται στον Καναδά, αποδίδοντας στον χρήστη της λειτουργίες ενός υγιούς παγκρέατος.

Το σύστημα λειτουργεί με βάση έναν αλγόριθμο, που υπολογίζει τα κυμαινόμενα επίπεδα γλυκόζης και προσαρμόζει αυτομάτως, ανά 5λεπτο, τα βασικά επίπεδα ινσουλίνης. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει στον χρήστη να «ελέγχει» με επιτυχία τη γλυκόζη στο αίμα του, αποφεύγοντας τις συνεχείς μετρήσεις. «Πρόκειται για έναν «έξυπνο» τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης, ο οποίος υπερτερεί των λύσεων που δεν χρησιμοποιούν αλγόριθμο, όπως η ένεση, καθώς επιτυγχάνει έλεγχο της γλυκόζης με λιγότερη προσπάθεια», τόνισε ο καθηγητής Cohen.

Η σύγχρονη προσέγγιση της θεραπείας

Τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας αναφορικά με τη χρήση της τεχνολογίας στη διαχείριση του διαβήτη, ανέπτυξε ο καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ljubljana στη Σλοβενία, Tadej Battelino. Όπως ανέφερε, η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας συμβάλλει στην εξατομίκευση και επίτευξη των στόχων τέλειας ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης αίματος, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των άμεσων ή μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου.

Την ίδια στιγμή, πρόκειται για μία αποδοτική προσέγγιση στη διαχείριση της νόσου, καθώς εξοικονομεί πόρους. Μελέτες από την Αμερική και την Ευρώπη έχουν δείξει ότι η χρήση των συστημάτων παρακολούθησης (αισθητήρες), πέραν της μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μειώνουν το κόστος της κύησης και του τοκετού. Επίσης, μειώνουν σημαντικά τις ημέρες που τα άτομα με διαβήτη λαμβάνουν αναρρωτική άδεια από την εργασία τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση κόστους.

Αναφερόμενος στις αντλίες κλειστού κυκλώματος τόνισε ότι, σύμφωνα με μελέτες, όταν χρησιμοποιούνται σωστά αυξάνουν τον χρόνο εντός των φυσιολογικών ορίων, υπερβαίνοντας το 80%.«Ως χρόνος – στόχος εντός των φυσιολογικών ορίων έχει οριστεί το 70%, για διαβητικούς τύπου 1 και 2 και διαμορφώνεται αναλόγως για ειδικές κατηγορίες πασχόντων (π.χ. υψηλού κινδύνου). Όλες αυτές οι συσκευές και τα νέα συστήματα δείχνουν αυτόν τον χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στον διαβητικό να καταλάβει πού κινείται και πόσο καλά ελέγχει τη γλυκόζη του καθημερινά», τόνισε ο καθηγητής Battelino.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Google Pay: Εάν έχεις Android, τώρα μπορείς να κάνεις τις συναλλαγές σου ανέπαφα μέσω κινητού

Η διαδικτυακή ανεύρεση του έρωτα σε ένα περιβάλλον που νοσεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έκρηξη" ψηφιακών υπηρεσιών στο σπίτι λόγω πανδημίας - Τι δείχνει νέα έρευνα

Προβληματίζει τους καταναλωτές η αυξημένη χρήση του διαδικτύου στην ζωής τους - Τι είναι η «ψηφιακή κόπωση» και τι σημαίνει αυτό για καταναλωτές και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών

Ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να βοηθήσει τα ΕΣΥ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των ψηφιακών ρυθμίσεων

Τεχνολογία υγείας: Υιοθετώντας τις αρχές του ανοικτού κώδικα σε ψηφιακά έργα - όπου νοσοκομεία και φορείς μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο έργο συνεργατών στο χώρο της υγείας - ίσως μεταφέρουμε τη συνεργασία σε ένα νέο, ανοιχτό επίπεδο. Και αν θέλουμε να κάνουμε αυτά τα τεχνολογικά έργα πραγματικά ανοιχτά και διαθέσιμα προς όφελος όλων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ψηφιακοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούν με το σύστημα υγείας για να εξηγήσουν πώς ο ανοικτός κώδικας μπορεί να ωφελήσει τους συναδέλφους τους παρόχους υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα.

Όταν η φωτορύπανση συμβάλλει στην ανησυχητική μείωση των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η απώλεια των εντόμων έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρα τα οικοσυστήματα. Τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλά πουλιά, αμφίβια, νυχτερίδες και ερπετά, ενώ τα φυτά βασίζονται στα έντομα για την επικονίαση.

Τρόποι απεξάρτησης από το διαδίκτυο

Στρατηγική Internet: Χωρίς αμφιβολία, το διαδίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στο να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Ωστόσο, το να περνάμε πολύ χρόνο εκεί δεν αξίζει τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μην παραπλανηθείτε πιστεύοντας ότι θα χάσετε κάτι αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η πραγματική ζωή και όλα όσα […]

Η τεχνολογία blockchain αποτελεί νέα μορφή επένδυσης για πολλούς κλάδους

Η νέα τεχνολογία ονομάζεται NFT (Non-fungible tokens), δηλαδή αναντικατάστατα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές μονάδες αποθηκευμένες στο καθολικό (ledger) με τη μορφή blockchain. Αυτά τα σύμβολα δεν μπορούν να αλλάξουν ή να αντικατασταθούν.

Τρισδιάστατη μπριζόλα "μαγειρεύτηκε" πρώτη φορά σε εκτυπωτή

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρά την πολυπλοκότητα του κρέατος waguy κατάφεραν να αντιγράψουν σε πολύ υψηλό ποσοστό τα χαρακτηριστικά του και η μπριζόλα που εκτυπώθηκε να είναι πολύ κοντά σε σχήμα, υφή και γεύση με την πραγματική. Πάντως οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πότε θα μπορεί η εκτυπωμένη μπριζόλα waguy να κυκλοφορήσει στην αγορά και ποια θα είναι τιμή του.