Τεχνολογία

Μαλακή Ρομποτική: Αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο για σειρά εφαρμογών όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση

Μαλακή Ρομποτική: Αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο για σειρά εφαρμογών όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση

Συχνά οι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούνται για έμπνευση και με πολλές έννοιες σχεδιασμού η έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ζώντες οργανισμοί κινούνται και προσαρμόζονται ανάλογα με το περιβάλλον τους.

Μαλακή Ρομποτική: Τα μαλακά ρομπότ μπορούν να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και τα πιο συμβατικά ρομπότ. Ένας από τους στόχους πίσω από τη μαλακή ρομποτική είναι η δημιουργία μηχανών που να προσαρμόζονται και να μοιάζουν περισσότερο με ζώα στις δυνατότητές τους. Κατά το παρελθόν έτος οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν έχουν γίνει πιο προχωρημένες.

Τι είναι η μαλακή ρομποτική;

Η μαλακή ρομποτική αφορά ένα ταχέως αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο όπου οι μηχανικοί επιδιώκουν να κατασκευάσουν μηχανές κάμψης για μια σειρά εφαρμογών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται ο ιατρικός κόσμος, όπως και η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη γύρω από την προσθετική και η ανακούφιση από καταστροφές καθώς και η εξερεύνηση του διαστήματος. Οι διαδικασίες τείνουν να περιλαμβάνουν σχεδιασμό ρομπότ χρησιμοποιώντας εύκαμπτα υλικά. Αντίθετα, τα παραδοσιακά ρομπότ κατασκευάζονται συνήθως από άκαμπτα υλικά, όπως χάλυβας, αλουμίνιο και πλαστικό.

Μερικές φορές αναπτύσσονται υβριδικά υλικά, όπως εκείνα που διαθέτουν σκληρό μέταλλο και μαλακό, πορώδες, αφρώδες ελαστικό που συνδυάζει ακαμψία όταν απαιτείται, και ελαστικότητα όταν απαιτείται αλλαγή σχήματος. Συχνά οι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούνται για έμπνευση και με πολλές έννοιες σχεδιασμού η έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ζώντες οργανισμοί κινούνται και προσαρμόζονται ανάλογα με το περιβάλλον τους. Η βιοέμπνευση μπορεί να βοηθήσει στα ρομπότ μόδας που διαθέτουν νέες μεθόδους ανίχνευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μαλακό ρομπότ δεν οδηγείται από βαριούς κινητήρες (όπως με το παραδοσιακό ρομπότ) αλλά αντ’ αυτού τροφοδοτείται από μαλακούς τεχνητούς μυς.

Αισθητήρες αφής

Στην καινοτομία της γροθιάς, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν αισθητήρα μαλακής αφής που έρχεται με χαρακτηριστικά παρόμοια με το δέρμα. Η συσκευή, η οποία προέρχεται από το City University του Χονγκ Κονγκ, είναι ένας τύπος ρομποτικής λαβής, όπου ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος στο δάχτυλό του.

Ο στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα ρομπότ που θα μπορούσε να επιτελέσει πολύπλοκες εργασίες, όπως να πιάσει εύθραυστα αντικείμενα, διατηρώντας τα σταθερά και να αναλάβει ωραίες εργασίες, όπως το σπείρωμα μιας βελόνας. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο στην έξυπνη προσθετική, καθώς και για νέες μορφές αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-ρομπότ. Ο αισθητήρας αναφέρεται «σαν δέρμα» και η ισοδύναμη ευαισθησία είναι το προϊόν μιας μαγνητισμένης μεμβράνης πάχους μόλις 0,5 χιλιοστών σε όλη την πάνω στρώση. Καθώς ασκείται εξωτερική δύναμη στο δέρμα, το εξωτερικό στρώμα μπορεί να ανιχνεύσει την αλλαγή του μαγνητικού πεδίου λόγω της παραμόρφωσης της μεμβράνης. Η ευαισθησία και το εύρος μέτρησης του δέρματος προσαρμόζονται αλλάζοντας την κατεύθυνση μαγνητισμού του άνω στρώματος (το μαγνητικό φιλμ).

Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικοί βαθμοί ευαισθησίας μπορούν να επιτευχθούν χωρίς προσφυγή για αλλαγή του πάχους αργότερα. Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό Science Robotics, σε ένα έγγραφο με τίτλο «Μαλακό μαγνητικό δέρμα για αίσθηση αφής υψηλής ανάλυσης με δύναμη αυτοαποσύνδεσης».

Γρήγορη ανταπόκριση

Με το δεύτερο παράδειγμα, σημειώθηκαν εξελίξεις με γρήγορες αντιδράσεις που περιλαμβάνουν μαλακά ρομπότ. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε αλλαγές στο περιβάλλον τους, παρόμοιες ενέργειες σε μαλακά ρομπότ θα ήταν χρήσιμες. Ωστόσο, ένα τέτοιο έργο δεν είναι απλό, δεδομένου ότι τέτοια επιτεύγματα απαιτούν περίπλοκη μηχανική και αισθητήρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακό ανθρωποειδές χέρι για ρομπότ

Η εξέλιξη της ρομποτικής και η έρευνα για ανάπτυξη τεχνητού δέρματος

Μαλακό ρομπότ σχεδιασμένο για να μπορεί να τσαλακωθεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τεράστια αλλαγή που ετοιμάζει το Instagram

Instagram: Βάσει ορισμένων πληροφοριών που δημοσιεύονται σήμερα, το Instagram εργάζεται πάνω σε ένα από τα πιο περιζήτητα features. Τη δυνατότητα να δημιουργήσεις posts από τον desktop browser. Το νέο χαρακτηριστικό δοκιμάζεται εντατικά και βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Αυτή την στιγμή, ο μόνος τρόπος να δημιουργήσεις κάποιο post είναι είτε μέσω ενός άλλου app, είτε μέσω της φόρτωσής του mobile website μέσω ενός browser που σου επιτρέπει να το κάνεις όπως ο Chrome. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η δημιουργία posts μέσω του desktop website, όπως αναφέρει ο Alessandro Paluzzi.

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων των DarkSide

Κυβερνοεπιθέσεις: Σύμφωνα με αναρτήσεις των χάκερ στον σκοτεινό ιστό, τουλάχιστον 750 gigabyte δεδομένων παραβιάστηκαν κατά την επίθεση στο γαλλικό παράρτημα της Toshiba.

Το Zoom αποκτά πρόσβαση στο ειδικό API της Apple για την κάμερα iPad

Zoom: Το Zoom αποτέλεσε μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ειδικό iPadOS API που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την κάμερα του iPad, ενώ η εφαρμογή χρησιμοποιείται σε λειτουργία πολλαπλών εργασιών Split View.

Μπορούν τα παιχνίδια να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση του εμβολίου;

Εμβόλια παραπληροφόρηση παιχνίδια: Η Soraiya Verjee, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Sea Monster μας λέει πώς τα παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα για την υγεία και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση των εμβολίων. Ακολουθώντας την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19, έχουν εξαπλωθεί θεωρίες παραπληροφόρησης και συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή της, όπως τα κυτταρικά δίκτυα 5G που […]

Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ο Keely συνιστά: «Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να εξετάσουν τι άλλο μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τους εαυτούς τους, τους ασθενείς τους και άλλους ενδιαφερόμενους ασφαλέστερους».

Τι λένε τα στοιχεία για το ρεκόρ των κερδών της Amazon

Amazon: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κορωνοϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Παραμένει το drone της Nasa για έρευνες στον Άρη

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί.

Καμπανάκι για μονοπωλιακούς περιορισμούς στο App Store από την ΕΕ

Apple: Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κατηγόρησαν την Πέμπτη την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store, στην πρώτη από μια σειρά τεσσάρων υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα και αλλαγή πρακτικών.