Τεχνολογία

Η εξέλιξη της ρομποτικής και η έρευνα για ανάπτυξη τεχνητού δέρματος

Η εξέλιξη της ρομποτικής και η έρευνα για ανάπτυξη τεχνητού δέρματος

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για περάσει η ρομποτική στο επόμενο επίπεδο, έχει γίνει σημαντική έρευνα για την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος, που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα ρομπότ να αντιλαμβάνεται καλύτερα και να αντιδρά στο περιβάλλον. Η τεχνολογία βασίζεται σε τεχνητό ιοντικό δέρμα. Καναδοί επιστήμονες έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει έναν πολύ ελαστικό, διαφανή και αυτοδύναμο τύπο αισθητήρα που μπορεί να μετρήσει τις αισθήσεις του ανθρώπινου δέρματος. Ο αισθητήρας ονομαζόταν «τεχνητό ιοντικό δέρμα» (AISkin). Ο στόχος είναι να βοηθήσει στην προώθηση της ρομποτικής καθώς και της επόμενης γενιάς φορητών ηλεκτρονικών και ιατρικής τεχνολογίας. Προκειται για μια μορφή συγκολλητικού υλικού διαμορφωμένου από δύο αντίθετα φορτισμένα φύλλα υδροπηκτών. Όταν τα αρνητικά και τα θετικά φύλλα τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο, αυτό δημιουργεί μια “διασταύρωση ανίχνευσης” στην επιφάνεια της γέλης.

Καθώς το AISkin υποβάλλεται σε στέλεχος ή κλιματικές μεταβολές όπως η υγρασία ή οι μεταβολές με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αυτό δημιουργεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων ιόντων που διασχίζουν την ένωση ανίχνευσης. Η κίνηση των ιόντων αξιολογείται με τη μέτρηση ηλεκτρικών σημάτων, όπως μεταβολές με τάση ή ρεύμα. Κατά μία έννοια αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από το ανθρώπινο δέρμα , το οποίο αισθάνεται την πίεση και τη θερμοκρασία μέσω ιόντων που βαρύνονται μέσα στους νευρώνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή Xinyu Liu, του Πανεπιστημίου του Τορόντο: «Δεδομένου ότι είναι υδρογέλης, είναι φθηνό και βιοσυμβατό – μπορείτε να το βάλετε στο δέρμα χωρίς καμία τοξική επίδραση, είναι επίσης πολύ κολλητικό και δεν πέφτει, έτσι υπάρχουν τόσα πολλά μέσα για αυτό το υλικό. ” Ένα ακόμα πλεονέκτημα με το τεχνητό δέρμα είναι η σχετική αντοχή του και το γεγονός ότι μπορεί να τεντωθεί σχετικά μακρυά, μέχρι και 50 φορές το αρχικό μέγεθος και να συνεχίσει να διατηρεί τις ικανότητες ανίχνευσης που δίνει η ερευνητική ομάδα. Μια χρήσιμη εφαρμογή θα είναι στον τομέα της μαλακής ρομποτικής. Αυτά είναι ευέλικτα μηχανήματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πολυμερή και χρησιμοποιούνται για την έρευνα πράγματα όπως σωλήνες ή για την παρακολούθηση πιο ακραίων περιβαλλόντων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Materials Horizon . Το εν λόγω έγγραφο φέρει τον τίτλο “Ένα σταθερό και εκτάσιμο ιοντικό δέρμα με πολυτροπική αίσθηση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στη μεταμοσχευτική ιατρική;

Μεταμοσχευτική ιατρική: Η ιατρική τεχνολογία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον τομέα της μεταμοσχευτικής ιατρικής, φέρνοντας επανάσταση στη διαδικασία μεταμόσχευσης οργάνων και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών