Τεχνολογία

Η εξέλιξη της ρομποτικής και η έρευνα για ανάπτυξη τεχνητού δέρματος

Η εξέλιξη της ρομποτικής και η έρευνα για ανάπτυξη τεχνητού δέρματος

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για περάσει η ρομποτική στο επόμενο επίπεδο, έχει γίνει σημαντική έρευνα για την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος, που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα ρομπότ να αντιλαμβάνεται καλύτερα και να αντιδρά στο περιβάλλον. Η τεχνολογία βασίζεται σε τεχνητό ιοντικό δέρμα. Καναδοί επιστήμονες έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει έναν πολύ ελαστικό, διαφανή και αυτοδύναμο τύπο αισθητήρα που μπορεί να μετρήσει τις αισθήσεις του ανθρώπινου δέρματος. Ο αισθητήρας ονομαζόταν «τεχνητό ιοντικό δέρμα» (AISkin). Ο στόχος είναι να βοηθήσει στην προώθηση της ρομποτικής καθώς και της επόμενης γενιάς φορητών ηλεκτρονικών και ιατρικής τεχνολογίας. Προκειται για μια μορφή συγκολλητικού υλικού διαμορφωμένου από δύο αντίθετα φορτισμένα φύλλα υδροπηκτών. Όταν τα αρνητικά και τα θετικά φύλλα τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο, αυτό δημιουργεί μια “διασταύρωση ανίχνευσης” στην επιφάνεια της γέλης.

Καθώς το AISkin υποβάλλεται σε στέλεχος ή κλιματικές μεταβολές όπως η υγρασία ή οι μεταβολές με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αυτό δημιουργεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων ιόντων που διασχίζουν την ένωση ανίχνευσης. Η κίνηση των ιόντων αξιολογείται με τη μέτρηση ηλεκτρικών σημάτων, όπως μεταβολές με τάση ή ρεύμα. Κατά μία έννοια αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από το ανθρώπινο δέρμα , το οποίο αισθάνεται την πίεση και τη θερμοκρασία μέσω ιόντων που βαρύνονται μέσα στους νευρώνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή Xinyu Liu, του Πανεπιστημίου του Τορόντο: «Δεδομένου ότι είναι υδρογέλης, είναι φθηνό και βιοσυμβατό – μπορείτε να το βάλετε στο δέρμα χωρίς καμία τοξική επίδραση, είναι επίσης πολύ κολλητικό και δεν πέφτει, έτσι υπάρχουν τόσα πολλά μέσα για αυτό το υλικό. ” Ένα ακόμα πλεονέκτημα με το τεχνητό δέρμα είναι η σχετική αντοχή του και το γεγονός ότι μπορεί να τεντωθεί σχετικά μακρυά, μέχρι και 50 φορές το αρχικό μέγεθος και να συνεχίσει να διατηρεί τις ικανότητες ανίχνευσης που δίνει η ερευνητική ομάδα. Μια χρήσιμη εφαρμογή θα είναι στον τομέα της μαλακής ρομποτικής. Αυτά είναι ευέλικτα μηχανήματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πολυμερή και χρησιμοποιούνται για την έρευνα πράγματα όπως σωλήνες ή για την παρακολούθηση πιο ακραίων περιβαλλόντων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Materials Horizon . Το εν λόγω έγγραφο φέρει τον τίτλο “Ένα σταθερό και εκτάσιμο ιοντικό δέρμα με πολυτροπική αίσθηση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο πρώτος υπερυπολογιστής της ΕΕ είναι γεγονός – Πού θα βοηθήσει

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF Τσαρλς Γκέσκε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι αλλάζει σε Facebook και Instagram

Social media: Η αρχική ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην εξάλειψη τους άγχους και της ντροπής που προκαλούσε στους χρήστες της ο χαμηλός αριθμός των like, δημιουργώντας τους την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά δημοφιλείς. Μάλιστα, το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στους χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους, αν δε λάμβαναν τον επιθυμητό αριθμό των likes.

Προηγμένοι φασματογράφοι εντοπίζουν ακόμα και σημειακές πηγές διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου

Περιβαλλοντική ρύπανση: Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Donald Trump απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Εντυπωσιακά Timelapse από το Google Earth

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μυστική βοήθεια σε θύματα κακοποίησης προσφέρει ιστότοπος στην Πολωνία

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Αραβικά Εμιράτα – Γυναίκα αστροναύτης: Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.

Τεχνολογία του Elon Musk επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με την σκέψη

Neuralink: Το νέο εμφύτευμα της Neuralink καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή που τα αναλύει. Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

Το Youtube της Google στη μάχη κατά του κορωνοϊού επιτίθεται κατά της ανευθυνότητας των αξιωματούχων για τη δημόσια υγεία

Το YouTube μας είπε την Πέμπτη σε μια δήλωση ότι αφαίρεσε το βίντεο «επειδή περιελάμβανε περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τη συναίνεση των τοπικών και παγκόσμιων υγειονομικών αρχών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών για την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19».