Τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των νοσοκομειακών ασθενών

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των νοσοκομειακών ασθενών

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε νοσοκομείο, τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών συλλέγουν και αναλύουν όλα τα είδη δεδομένων που αφορούν εσάς. Στο βάθος όλων των ιατρικών συσκευών, ένα ηλεκτρονικό ιατρικό αρχείο περιέχει χιλιάδες πληροφορίες για το ιατρικό σας ιστορικό, τα ζωτικά σημάδια και τα εργαστηριακά σας αποτελέσματα.

Η Sentara Healthcare αναπτύσσει τώρα τεχνητή νοημοσύνη για να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να εμποδίσει τους ασθενείς να ανατρέψουν τη σήψη που απειλεί τη ζωή τους. Νωρίτερα αυτό το έτος το σύστημα ξεκίνησε ένα εργαλείο πρόγνωσης σήψης που ειδοποιεί τους γιατρούς και τους νοσοκόμους όταν ο ασθενής κινδυνεύει να αναπτύξει τη θανατηφόρο λοίμωξη.

Η σηψαιμία σκοτώνει περίπου το ένα τρίτο όλων των ασθενών που πεθαίνουν σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει όταν μια σοβαρή λοίμωξη αναπτύσσεται κάπου στο σώμα – συχνά από βακτηρίδια ή από μυκητιακό παθογόνο – και εξέρχεται από τον έλεγχο, προκαλώντας τοξική αντίδραση. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Η σηψαιμία είναι κοινή και ως εκ τούτου «κάτι που οι περισσότεροι γιατροί που εργάζονται σε νοσοκομείο είναι εξοικειωμένοι», δήλωσε ο Δρ Michael Hooper, αντιπρόεδρος των ιατρικών υποθέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Sentara Norfolk. “Αλλά παρά την εξοικείωση αυτή, μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να εντοπιστεί και αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη διάγνωση, οι οποίες έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί για να επηρεάσουν σοβαρά την έκβαση του ασθενούς”.

Σε αντίθεση με άλλες συνθήκες που η εργαστηριακή εργασία μπορεί να παρουσιάσει προειδοποιητικά συμπτώματα, οι σηπτικοί ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών “που απαιτούν από έναν γιατρό να βάλει μαζί το μοτίβο και να αναγνωρίσει ότι αυτό μπορεί να είναι σηψαιμία”, δήλωσε ο Hooper.

Και η σήψη που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας νοσοκομειακής διαμονής είναι χειρότερη από τη σήψη που λαμβάνεται αλλού. Για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών που έλαβαν σήψη σε νοσοκομείο Sentara πέθαναν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δεδομένα νοσοκομείων, σε αντίθεση με ποσοστό θνησιμότητας 9,5% μεταξύ των συνολικών περιπτώσεων σήψης του νοσοκομείου. Αυτό είναι πιθανό επειδή οι νοσοκομειακοί ασθενείς είναι γενικότερα άρρωστοι, είπε ο Hooper. Το νέο εργαλείο AI συλλέγει περίπου 4.500 στοιχεία δεδομένων από ένα νοσοκομειακό ασθενή, τον καρδιακό ρυθμό, τις εξετάσεις αίματος, το παρελθόν ιατρικό ιστορικό, το φύλο, όπου ζουν και ούτω καθεξής – και το τρέχει μέσω αλγορίθμου, που αξιολογεί τον κίνδυνο εμφάνισης σήψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.