Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Άνοια: Ερευνητές κατασκεύασαν αλγόριθμο που υπολογίζει τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: Ερευνητές κατασκεύασαν αλγόριθμο που υπολογίζει τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: Καναδοί ερευνητές στο Νοσοκομείο Οτάβα του Πανεπιστημίου της Οτάβα δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, μια ηλεκτρονική δηλαδή μηχανή υπολογισμού που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω να κατανοήσουν καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου τους και να δουν πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διάγνωσής άνοιας στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η άνοια είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει περιγραφή της απώλειας μνήμης και άλλων ικανοτήτων σκέψης και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή των ασθενών. Κάθε χρόνο, 76.000 νέες περιπτώσεις άνοιας διαγιγνώσκονται στον Καναδά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός γερνά. Δεν υπάρχει θεραπεία μέχρι στιγμής για την άνοια. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων της άνοιας μπορεί να προληφθεί μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, όπως η ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας. Επιπλέον, καθοριστικής σημασίας είναι η μείωση της χρήσης αλκοόλ και καπνού και η διαχείριση ζητημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

“Αυτό που καθιστά αυτόν τον μηχανισμό υπολογισμού κινδύνου άνοιας ξεχωριστό είναι ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό για οποιεσδήποτε εξετάσεις”, δήλωσε η Δρ Stacey Fisher, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που πραγματοποίησε την έρευνα κυρίως στην Οττάβα, όσο ήταν διδακτορική φοιτήτρια στο Νοσοκομείο της Οτάβα. “Οι άνθρωποι έχουν ήδη όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να συμπληρώσουν τον “υπολογιστή”  [πρόκειται για αλγόριθμο] στην άνεση του σπιτιού τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ Fisher που σήμερα είναι μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Παράγοντες κινδύνου στη μηχανή υπολογισμού της άνοιας είναι:

 • Ηλικία
 • Συνήθειες καπνίσματος
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Σωματική δραστηριότητα
 • Στρες
 • Διατροφή
 • Αίσθημα του ανήκειν
 • Εθνικότητα
 • Μεταναστευτική εμπειρία
 • Κοινωνικοοικονομική κατάσταση του τόπου διαμονής
 • Εκπαίδευση
 • Οικογενειακή κατάσταση
 • Αριθμός ομιλούμενων γλωσσών
 • Συνθήκες υγείας κα.

 

Ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα για να αξιολογήσει τον κίνδυνο άνοιας και να τους βοηθήσει να τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής τους καταλλήλως για να την προλάβουν για τα επόμενα 5 χρόνια.

Μέσω αυτής της έρευνας, η ομάδα ανέπτυξε το πρώτο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για την πρόβλεψη της άνοιας σε επίπεδο πληθυσμού. Μπορεί να προβλέψει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στην κοινότητα, να εντοπίσει πληθυσμούς υψηλότερου κινδύνου, να ενημερώσει για τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας και θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της κρατικής στρατηγικής για την άνοια στον Καναδά. Χρησιμοποιώντας τακτικά συλλεγόμενα δεδομένα για την υγεία και έρευνες, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας του πληθυσμού έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο.

“Αυτό το εργαλείο θα δώσει στους ανθρώπους που το συμπληρώνουν ενδείξεις για το τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας”, δήλωσε ο Δρ. Peter Tanuseputro, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και προσέθεσε: “Η πανδημία COVID-19 κατέστησε επίσης σαφές ότι οι κοινωνιοδημογραφικές μεταβλητές όπως η εθνικότητα και η γειτονιά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Ήταν σημαντικό να συμπεριληφθούν αυτές οι μεταβλητές στο εργαλείο υπολογισμού, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να καταλάβουν πώς επηρεάζονται οι διαφορετικοί πληθυσμοί από την άνοια και να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι στρατηγικές πρόληψης είναι δίκαιες”.

Η “μηχανή υπολογισμού” άνοιας είναι διαθέσιμη στο projectbiglife.ca.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επίσκεψη Κικίλια στην έκθεση φωτογραφίας του ΟΚΑΝΑ

Πώς να αντιμετωπίσετε μια κρίση ημικρανίας

Μ. Παγώνη για μετάλλαξη δέλτα: Φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Close Icon