Ειδήσεις Φαρμακοποιών

ΠΕΦΝΙ: Καταγγελία για διάλυση του καθεστώτος κυτταροστατικών φαρμάκων

ΠΕΦΝΙ: Καταγγελία για διάλυση του καθεστώτος κυτταροστατικών φαρμάκων

Την προσπάθεια κάποιων συνδικαλιστικών παραγόντων, εργαζομένων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, που, επιχειρούν να  αποδημήσουν το υφιστάμενο καθεστώς της διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, διατυπώνοντας απειλές  περί διακοπής των χημειοθεραπειών, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) .

“Με τις ανακοινώσεις τους και τις παρεμβάσεις τους τρομοκρατούν τους ασθενείς και επί της ουσίας εκβιάζουν τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων”, αναφέρει η ΠΕΦΝΙ και συνεχίζει τονίζοντας ότι:

“Τα δήθεν επιχειρήματα περί παράνομης διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων από νοσηλευτές είναι έωλα και νομικά αστήρικτα, δεδομένου ότι πουθενά το Προεδρικό Διάταγμα 108/93 (σχετικά με Νοσοκομειακά Φαρμακεία) δεν αναφέρεται στο προσωπικό που ασχολείται με τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων .

Το νομοθετικό κενό δυστυχώς χρησιμοποιείται εσκεμμένα και τεχνηέντως από εκπροσώπους εργαζομένων σε νοσοκομεία για την κατοχύρωση ιδίων επαγγελματικών κεκτημένων. Η υιοθέτηση τέτοιων θέσεων με σαφές συντεχνιακό πρόσημο, είναι καταδικαστέα από την ΠΕΦΝΙ”.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΕΦΝΙ στα με υπ’ αριθμόν πρωτ. 685/12.7.2016 και 692/23.9.2016 έγγραφά της που έχει αποστείλει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, και τους Διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της χώρας, «όσον αφορά το προσωπικό που μπορεί να απασχοληθεί στις μονάδες διαλύσεων, όπως αναφέρεται και προβλέπεται σε διάφορα διεθνή πρότυπα μπορεί και οφείλει να είναι διαφόρων ειδικοτήτων».

“Έτσι, πέραν των εξειδικευμένων και πιστοποιημένων νοσοκομειακών φαρμακοποιών οι οποίοι θα έχουν επιτελικό ρόλο στην λειτουργία μιας σύγχρονης μονάδας διαλύσεων, υπάρχει μια πληθώρα άλλων εργαζομένων οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ασφαλή λειτουργία τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα παραπάνω αναφερόμενα έγγραφα”.

Η ΠΕΦΝΙ έχει ως πρωταρχικό μέλημά της την εναρμόνιση των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά νοσοκομεία και που άπτονται θεμάτων νοσοκομειακής φαρμακευτικής φροντίδας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα.

Στο πλαίσιο της ανασύστασης του υγειονομικού χάρτη της χώρας επεξεργάζεται και έχει συγκροτήσει σχέδιο ολοκληρωμένης  και επιστημονικά τεκμηριωμένης αντιμετώπισης χρονιζόντων θεμάτων , όπως αυτό της λειτουργίας των μονάδων διαλύσεως όχι μόνο για τα κυτταροστατικά φάρμακα αλλά και για άλλες κατηγορίες φαρμάκων ( πχ βιολογικών παραγόντων ) και για άλλες κατηγορίες ασθενών, πέραν των ογκολογικών.

Η ΠΕΦΝΙ με σοβαρότητα και βασιζόμενη στην επιστημονική υπόσταση των ολιγάριθμων νοσοκομειακών Φαρμακοποιών που στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα εξακολουθήσει να εργάζεται υπεύθυνα στον τομέα της φαρμακευτικής Φροντίδας και να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με σεβασμό στον ασθενή, μακριά από συντεχνιακές  σκοπιμότητες που αποδιοργανώνουν όλο το  σύστημα υγείας και είναι κοινωνικά μη αποδεκτές.

Ομοίως όμως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο χώρο του νοσοκομείου οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα και ορθολογική συμπεριφορά και να λειτουργήσουν με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των ασθενών .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στα σκαριά η διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία

Εκδηλώσεις «Μαζί μια αγκαλιά» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προχειρότητα στη διάθεση self test καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Διάθεση self test ΦΣΘ: Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ακόμη και σήμερα δεν έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό, τόσο για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, όσο και για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται.

Προχωρά με αργούς ρυθμούς ο αντιγριπικός εμβολιασμός. O ρόλος των Φαρμακοποιών

ΠΦΣ αντιγριπικός εμβολιασμός: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην χώρα μας προχωρά με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν  συνταγογραφηθεί 2.474.923  εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια.

ΦΣΘ: Αποστολή φαρμακευτικού υλικού και οικονομική στήριξη στις πυρόπληκτες περιοχές

ΦΣΘ: Φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης και οικονομική στήριξη τόσο στους πληγέντες της πύρινης τραγωδίας που συνεχίζει να πλήττει πολλές περιοχές της χώρας μας, όσο και στους ανθρώπους που παλεύουν να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε η διενέργεια rapid test στα φαρμακεία

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα, περίπου στις 11:00 το πρωί και ξεκίνησαν να διενεργούν rapid test οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία, κυρίως στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας .

Ο Π.Σ.Φ. για την ίδρυση του φαρμακείου στο Καστελόριζο

Π.Σ.Φ. Απόστολος Βαλτάς: «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στηρίζει και θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν ξεχωριστή σημασία τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα ακριτικών και απομεμακρυσμένων περιοχών όπου ο ρόλος των φαρμακοποιών είναι αναντικατάστατος και απαραίτητος».

Συνάντηση του ΠΦΣ με την ηγεσία του Υπ. Υγείας

ΠΦΣ: «Αν η πολιτεία δεν επιλύσει τα θεσμικά θέματα θα έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΣΦ κ. Απόστολος Βαλτάς. Επίσης αναφέρθηκε σε θέματα όπως τα ΜΥΣΗΦΑ, στην κατάργηση του rebate και του 0,8% αλλά και στην διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία για να σταματήσουν οι ουρές των ασθενών που παρατηρούνται στις κρατικές δομές .