Αυτοφροντίδα

Ποιότητα ζωής: 8 βήματα για να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία

Ποιότητα ζωής: 8 βήματα για να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία

Ποιότητα ζωής: Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές αυτοβελτίωσης που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας.

Ένα υγιές μυαλό είναι προϋπόθεση για ένα υγιές σώμα και μια ευτυχισμένη ζωή. Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν πάσχετε από διαταραχή ψυχικής υγείας, αλλά υπάρχουν αρκετές στρατηγικές αυτοβελτίωσης που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας πριν συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

  • Υγιές φυσικό σώμα: Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ ενός υγιούς σώματος και ενός υγιούς νου. Η σύνδεση μυαλού-σώματος είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που υποστηρίζεται από πολλές έρευνες. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ή προσθήκες στον τρόπο ζωής σας. Κόψτε το κάπνισμα, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης, τρώτε υγιεινά τρόφιμα και κάνετε τακτικές εξετάσεις σώματος.
  • Τακτικό πρόγραμμα ύπνου: Στη ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς, μερικές φορές είναι δύσκολο να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα ύπνου, αλλά η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μπορεί να είναι δελεαστικό να καθυστερήσετε τον ύπνο για να προλάβετε κάποια ψυχαγωγία ή κάποια μοναξιά, αλλά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό μακροπρόθεσμα. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε την υγιεινή του ύπνου και έναν τακτικό κύκλο ύπνου.
  • Ενεργητική χαλάρωση: Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τον ύπνο με το να είναι ο μόνος τρόπος χαλάρωσης. Υπάρχουν πολλές απλές πρακτικές που μπορεί κανείς να συμπεριλάβει σε ένα καθημερινό πρόγραμμα που μπορούν να βοηθήσουν ενεργά να χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός μπορεί να είναι τόσο απλός όσο 10 λεπτά να κάθεσαι ήσυχα και να παρατηρείς την αναπνοή σου ή να ψέλνεις ένα μάντρα ή μια επιβεβαίωση. Η γιόγκα ή οι διατάσεις μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.
  • Μείωση του στρες: Οι τεχνικές ψυχικής υγείας, όπως οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, ακόμα κι αν γίνονται για 5–20 λεπτά την ημέρα, έχουν εκπληκτικές ιδιότητες μείωσης του στρες. Τεχνικές όπως η αναπνοή 2:4 ή 4:7:8 είναι απλές και αποτελεσματικές.
  • Ρουτίνα: Η ύπαρξη κάποιας μορφής δομής φέρνει μια αίσθηση σταθερότητας και γείωσης, η οποία στη συνέχεια βοηθά στο να αισθάνεστε λιγότερο άγχος ή άγχος. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει με μια απλή πρωινή ή βραδινή ρουτίνα 2-3 δραστηριοτήτων που εξασκεί με συνέπεια.

 

  • Καλές σχέσεις: Η καλλιέργεια υγιών σχέσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία κάποιου. Η ουσιαστική συντροφικότητα και η φιλία όχι μόνο συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και στη συνολική ψυχική υγεία.
  • Αποφυγή αρνητικών επιρροών: Αποφυγή αρνητικών επιρροών όπως τοξικές σχέσεις και κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.
  • Θεραπεία: Είναι μύθος ότι μόνο όσοι έχουν διαταραχή ψυχικής υγείας χρειάζονται συμβουλευτική ή θεραπεία. Όποιος θέλει να κατανοήσει τον εαυτό του και θέλει να εργαστεί μόνος του μπορεί να επιλέξει τη συμβουλευτική. Η εκμάθηση δεξιοτήτων ζωής και τεχνικών για να δουλέψετε στα συναισθήματά σας και στα μοτίβα υπερβολικής σκέψης συμβάλλει πολύ στο να σας κάνει καλύτερο άνθρωπο, όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τους ίδιους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα αλλάξετε το καθημερινό σας πρόγραμμα;

Tips αυτοφροντίδας που οι περισσότεροι άνθρωποι παραμελούν

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τις αγχώδεις διαταραχές;

Αφιερώστε την Κυριακή σε εσάς - το αξίζετε!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο;

Ποιότητα ύπνου: Ας αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στον ύπνο μας και ας δώσουμε στον εαυτό μας το πολύτιμο δώρο της καλής υγείας.

Γιατί το άρωμα το έχουμε ανάγκη;

Άρωμα: Το άρωμα είναι ένα ισχυρό αξεσουάρ που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και την προσωπική εικόνα.

Συμβουλές για να ξυπνάτε νωρίς το πρωί

Πρωινό ξύπνημα: Το πρωινό ξύπνημα είναι μια σταδιακή διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου, τον καθορισμό ενός σταθερού προγράμματος και την καθιέρωση μιας πρωινής ρουτίνας.

Υγιεινοί τρόποι για να κερδίσετε βάρος χωρίς να προσθέσετε επιπλέον εκατοστά στη μέση σας

Βάρος διατροφή: Ενώ συχνά δίνεται μεγάλη προσοχή στην απώλεια βάρους, υπάρχουν άτομα που επιδιώκουν τον αντίθετο στόχο - να κερδίσουν βάρος με υγιή και ελεγχόμενο τρόπο.