Αυτοφροντίδα

Κυριακή αυτοφροντίδας: Αφιερώστε την ημέρα σε εσάς – το αξίζετε!

Κυριακή αυτοφροντίδας: Αφιερώστε την ημέρα σε εσάς – το αξίζετε!

Κυριακή αυτοφροντίδας: Η επιστήμη δείχνει ότι η σκόπιμη ανάπαυση και η επαναφόρτιση είναι απαραίτητες για τη μείωση του στρες και την υποστήριξη της συνολικής ψυχικής σας υγείας.

Η Κυριακή περιλαμβάνει γενικά προετοιμασία για την εβδομάδα που έρχεται. Αλλά τι θα γινόταν αν αυτή η προετοιμασία περιελάμβανε αγάπη για τον εαυτό σας; Η επιστήμη δείχνει ότι η σκόπιμη ανάπαυση και η επαναφόρτιση είναι απαραίτητες για τη μείωση του στρες και την υποστήριξη της συνολικής ψυχικής σας υγείας. Και ευτυχώς, η επαναληπτική αυτοφροντίδα είναι διαθέσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από οικονομικούς ή χρονικούς περιορισμούς. Θέλετε να αναστρέψετε το σενάριο της Κυριακής;

Τι είναι μια Κυριακή αυτοφροντίδας;

Μια μελέτη του 2021 όρισε την αυτοφροντίδα ως «την ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του μέσω της επίγνωσης, του αυτοέλεγχου και της αυτοπεποίθησης προκειμένου να επιτύχει, να διατηρήσει ή να προωθήσει τη βέλτιστη υγεία και ευεξία». Έτσι, η «Κυριακή αυτοφροντίδας» είναι η ριζοσπαστική ιδέα να αφιερώσετε μια μέρα την εβδομάδα για να αποβάλλετε το στρες και να θρέψετε την υγεία και την ευεξία σας.

Γιατί Κυριακή; Λοιπόν, γιατί πολλοί από εμάς φοβόμαστε τις Κυριακές σχεδόν όσο και τις Δευτέρες. Σε μια έρευνα του LinkedIn, το 80% των επαγγελματιών λέει ότι βιώνει τους «τρόμους της Κυριακής», μια προκαταρκτική αγωνία για την επόμενη εβδομάδα εργασίας. Είτε επιλέγετε μια αυτοφροντίδα Κυριακή, Δευτέρα ή Τρίτη, το θέμα είναι να ελέγχετε συνειδητά τον εαυτό σας και να ανανεώνετε τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα. Χτίστε το σε μια ρουτίνα και ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστήσει.

5 ιδέες αυτοφροντίδας για Κυριακάτικες δραστηριότητες

Εδώ είναι πέντε τρόποι για να ξεκουραστείτε και να επαναφορτιστείτε μια Κυριακή αυτοφροντίδας.

Κάντε μια βόλτα

Το περπάτημα έξω είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αποσπάσετε μερικά σωματικά και φυσιολογικά οφέλη στην Κυριακή σας. Μια παλαιότερη ανασκόπηση λέει ότι οι συνεχείς περιόδους περπατήματος έχουν πολλά καρδιαγγειακά οφέλη. Το περπάτημα μπορεί επίσης να μειώσει το στρες, να βελτιώσει τον ύπνο και να ενισχύσει τη συνολική μακροζωία. Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι οι μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που περπατούσαν τουλάχιστον 7.000 βήματα καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 50-70%. Μια παλαιότερη μελέτη του 2004 συνέδεσε επίσης το περπάτημα με μείωση του άγχους και της κατάθλιψης – συν, ενίσχυσε τη διάθεση συνολικά.

Σκεφτείτε

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι ο ΑΙΔΟΣ όσον αφορά την αυτοφροντίδα. Ο διαλογισμός έχει απτά οφέλη για την ψυχική υγεία (περισσότερα σε ένα λεπτό) και μπορεί να προσθέσει μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος στη ζωή σας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) αναγνωρίζει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει:

 • μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD)
 • διαχειριστείτε το άγχος και την κατάθλιψη
 • βοηθούν στην ανάρρωση από ουσίες
 • κι αλλα!

 

Μια μελέτη του 2020 πρότεινε ότι ο προσεκτικός διαλογισμός μπορεί επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός, χαμηλού κόστους τρόπος διαχείρισης του στρες κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Μάθετε κάτι καινούργιο

Θέλετε να μάθετε μια νέα δεξιότητα αλλά δεν είχατε τον χρόνο; Γιατί να μην το συνδυάσετε με τις Κυριακές που φροντίζετε τον εαυτό σας; Ο εκπαιδευτικός εμπλουτισμός όχι μόνο συντρίβει την πλήξη, αλλά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες των ενηλίκων. Μερικές ιδέες για να γυρίσετε τις ταχύτητες σας:

 • μάθετε κιθάρα
 • παρακολουθήστε ένα εικονικό μάθημα μαγειρικής
 • κατασκευές
 • Χάρη στο Διαδίκτυο, μπορείτε να μάθετε σχεδόν οτιδήποτε θέλετε δωρεάν. Τίποτα εκτός από ΕΣΑΣ δεν μπορεί να σας κρατήσει πίσω!

Κάντε ένα μπάνιο

Η σχεδίαση ενός ζεστού μπάνιου συνήθως προορίζεται για το τέλος μιας μεγάλης, αγχωτικής ημέρας. Αλλά ποιος είπε ότι πρέπει να περιμένετε το βράδυ της Κυριακής Funday; Το να βυθίζετε τον εαυτό σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορεί να φέρει μια ωραία, γαλήνια αίσθηση ευεξίας. Διασκεδαστικό γεγονός: Μια μελέτη του 2018 πρότεινε ότι τα τακτικά μπάνια ωφελούν τη σωματική και ψυχική υγεία περισσότερο από το να κάνετε ένα μεγάλο ντους.

Μαγειρέψτε το αγαπημένο σας γεύμα

Φαγητό, υπέροχο φαγητό! Η δημιουργία των αγαπημένων σας παρασκευασμάτων και η απόλαυση μπορεί να είναι μια πραγματικά ψυχική εμπειρία. Το μαγείρεμα ικανοποιεί τις γεύσεις και την κοιλιά σας, φυσικά. Ωστόσο, ενεργοποιεί επίσης τον κινητικό συντονισμό, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία — όλες οι σωματικές λειτουργίες που μπορούν να προσθέσουν στην καλή σας διάθεση και στην ψυχοκοινωνική ευεξία σας.

Γελάστε λίγο (ή πολύ)

Λέγεται ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, οπότε γιατί να μην προσθέσετε μερικά αστεία στην περιποίηση του εαυτού σας την Κυριακή; Η έρευνα έχει συνδέσει τη φυσική πράξη του γέλιου με εσωτερικές χημικές αλλαγές που υποστηρίζουν τη μείωση του στρες και την ανοχή στον πόνο. Εμπλουτίστε μια μικρή κωμωδία με μια ταινία που χωρίζει τα πλάγια, μια αστεία ανταλλαγή μιμιδίων με έναν φίλο ή μοιραστείτε ανόητα ανέκδοτα που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να γελάσετε με τον εαυτό σας. Απλά διασκεδάστε με αυτό!

Πώς να προγραμματίσετε μια Κυριακή αυτοφροντίδας

Ο προγραμματισμός μιας κυριακάτικης ρουτίνας αυτοφροντίδας μπορεί να είναι τόσο εύκολος όσο το κάνετε. Ακολουθούν ορισμένα γενικά βήματα που πρέπει να συμπεριληφθούν:

 • Σκεφτείτε: Γράψτε τι είναι η αυτο-φροντίδα για εσάς.* Ποιοι τομείς της ζωής σας (σωματικοί, ψυχικοί, κοινωνικοί, συναισθηματικοί, πνευματικοί) θα μπορούσαν να βοηθήσουν λίγο; Τι επαναφορτίζει τις μπαταρίες σας; Είναι χρόνος μόνος ή με άλλους; Μοιάζει να κάνεις πράγματα που είναι άνετα ή προκλητικά;
 • Βρείτε μια λίστα ιδεών: Ναι, γράψτε μια λίστα με όλες τις χαλαρωτικές και αναζωογονητικές ιδέες και δραστηριότητες που σας έρχονται στο μυαλό.
 • Μπλοκάρετε το χρόνο σας: Αν και η ιδέα είναι να αφιερώσετε όλη την ημέρα στον εαυτό σας, αυτό δεν είναι πάντα ρεαλιστικό για όλους. Καθορίστε πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε κάθε Κυριακή. Είκοσι λεπτά; Μία ώρα; Μισή μέρα; Μόνο εσύ ξέρεις. Τώρα αποκλείστε το στο ημερολόγιό σας!
 • Κάντε ένα σχέδιο: Τώρα ήρθε η ώρα να ευθυγραμμίσετε τη λίστα ιδεών σας με τα χρονικά διαστήματα που έχετε προγραμματίσει κάθε Κυριακή!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιήστε την ενέργειά σας καθημερινά

Κάντε την ημέρα σας ακόμα πιο παραγωγική!

Φρόντισε τον εαυτό σου όπως εσύ ξέρεις!

Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά σε μια μακρόχρονη σχέση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους η προπόνηση Hollow Hold είναι η καλύτερη για τον κορμό σας

Hollow Hold: Ενώ όλες αυτές οι ασκήσεις που σας βοηθούν να αποκτήσετε μια καλή σωματική διάπλαση έχουν κάποιο ρόλο και στους μύες του πυρήνα σας, δεν είναι ακόμα το θεμέλιο ενός δυνατού και υγιούς σώματος. 

Πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή κρέμας στο σώμα μας;

Κρέμα σώματος: Η ενσωμάτωση μιας ενυδατικής κρέμας σώματος στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας να φαίνεται και να αισθάνεται καλύτερα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τύπο του δέρματός σας.