Αυτοφροντίδα

Αυτοπεποίθηση ψυχολογία: λάθος να τα θεωρείτε όλα δεδομένα στη ζωή

Αυτοπεποίθηση ψυχολογία: λάθος να τα θεωρείτε όλα δεδομένα στη ζωή

Η σημερινή καθημερινότητα είναι έτσι δομημένη που ξεχνάμε πως όσα έχουμε, δεν είναι δεδομένα. Ξεχνάμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε καθαρά τι υπάρχει γύρω μας. Ξεχνάμε ότι αναπνέουμε και ζούμε αυτή τη στιγμή. Μήπως παίρνετε ως δεδομένα όλα όσα έχετε; Αν ναι, είναι η ώρα να το αλλάξετε. Γιατί αυτή η στάση μπορεί να σας στερήσει τη χαρά. Χάνουμε τη δύναμη, τον σκοπό μας. Δεν σταματάμε για να μυρίσουμε πια τα τριαντάφυλλα.

Γιατί όταν παίρνουμε τα πράγματα ως δεδομένα μπορεί να στερηθούμε τη χαρά

Εγωισμός

Όταν δεν έχουμε κανένα βαθμό ευγνωμοσύνης, σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Είναι πιθανό να απομονωθούμε από τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους και να νοιαζόμαστε μόνο για τις δικές μας ανάγκες. Αρχίζουμε να θέλουμε όλο και περισσότερα χωρίς να συνυπολογίζουμε τι θέλουν οι άλλοι.

Αρνητικά συναισθήματα

Σύμφωνα με γνωστή έρευνα του ερευνητή Robert Emmons, η ευγνωμοσύνη μειώνει την κατάθλιψη και αυξάνει την ευτυχία. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία και τα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι σε ψυχολογικό επίπεδο, η ευγνωμοσύνη τονώνει τη διάθεση και τη συνολική μας ψυχική ευεξία. Συγκεκριμένα απελευθερώνονται ντοπαμίνη και σεροτονίνη στον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να νιώθουμε χαρά.

aytopepoithisi-paidi.jpg

 

Εγκαθιδρύεται η ανασφάλεια

Αν δεν μπορούμε να δούμε την αξία μας, κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό. Χρειάζεται να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τα πλεονεκτήματα, αλλά και να «αγκαλιάζουμε» τα μειονεκτήματά μας. Γιατί αυτά είναι στο σύνολό τους που μας δίνουν τη μοναδικότητά μας. Άλλωστε, από εκεί πηγάζει η δύναμή μας.

Η ψυχική μας ανθεκτικότητα καταπνίγεται

Τι έχετε πετύχει τελευταία για το οποίο να είστε περήφανοι; Αντιληφθήκατε μέσα από αυτό τη δύναμη και την ανθεκτικότητα που έχετε; Αυτή η τελευταία συνήθως καταπνίγεται αν δεν μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τι έχουμε να προσφέρουμε σε εμάς τους ίδιους και στον υπόλοιπο κόσμο. Για να ενδυναμώσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα, χρειάζεται πρώτα να δούμε τους τρόπους με τους οποίους τα έχουμε ήδη καταφέρει στη ζωή, καθώς και τις ασπίδες που έχουμε κατασκευάσει και χρησιμοποιούμε επιτυχώς ώστε να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια της ζωής.

gynaika-stoxoi.jpg

 

Είμαστε λιγότερο «στη στιγμή»

Πότε ήταν η τελευταία φορά που απολαύσατε ένα ηλιοβασίλεμα ή μια δύση; Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε την βροχή να πέφτει πάνω σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που χαμογελάσατε σε έναν άγνωστο; Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε πραγματικά ζωντανοί; Όταν παίρνουμε τη ζωή ως δεδομένη, αυτή μπορεί να μας στερήσει ένα δώρο: το να ζούμε στη στιγμή και να απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό συναίσθημα του εδώ και τώρα, της πλήρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι σας προσφέρει μια βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα

Αναγνωρίστε τα σημάδια του έρπητα και φροντίστε τον εαυτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βότανα που μειώνουν το άγχος

Άγχος αντιμετώπιση: Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.

Πώς βοηθούν τον ύπνο μας οι ζεστές κάλτσες λίγο πριν ξαπλώσουμε;

Tips για καλό ύπνο: Το σώμα σας λειτουργεί φυσικά για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας τη νύχτα για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ζεσταίνοντας τα πόδια σας, ανοίγετε τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσετε να δροσιστεί το υπόλοιπο σώμα.

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη κάθε μέρα

Αυτοφροντίδα: Ειδικότερα, μέσα στη σύγχυση και τη συνεχή ροή πληροφοριών λόγω του COVID-19, αλλά και τη ρευστότητα των πραγμάτων εξαιτίας της έκτακτης πανδημικής συνθήκης, ένα σχέδιο αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα, να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να παραμείνετε υγιείς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος

Άγχος αϋπνία: Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Χρήσιμα tips από την επέμβαση στην ανάρρωση

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Η υστερεκτομή ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη. Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και την πορεία της ανάρρωσης από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.

Πώς να κάνετε διαλογισμό

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός αφορά επίσης την καλλιέργεια μιας πιο ήπιας, πιο συμπονετικής στάσης. Λέγεται συχνά ότι η πραγματική απόδειξη της αποτελεσματικότητας του διαλογισμού είναι όταν παρατηρείτε ότι έχετε γίνει λιγότερο αντιδραστικοί σε περισπασμούς στην καθημερινή ζωή, όταν δεν κάνετε διαλογισμό.