Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Πιο οργανωμένες  περιοχές του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση καλύτερη γνωστική λειτουργία έχουν οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά τσάι σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) που δημοσιεύθηκε στο Aging.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε την ανακάλυψη αυτή μετά από εξετάσεις νευροαπεικόνισης σε 36 ηλικιωμένους ανθρώπους.

«Τα αποτελέσματα προσφέρουν τα πρώτα στοιχεία για τη θετική συμβολή του τσαγιού – είτε πράσινου, είτε μαύρου, είτε τύπου ουλόνγκ – στην εγκεφαλική δομή και δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή του έχει προστατευτική επίδραση από την εγκεφαλική φθορά», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας και επίκουρος καθηγητής Feng Lei.

tsai1609

Τα οφέλη από την συχνή πρόσληψη τσαγιού

Βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξαν προηγούμενες έρευνες και έδειχναν ότι το τσάι έχει θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία οι ερευνητές εξέτασαν τις άμεσες επιδράσεις του τσαγιού στα εγκεφαλικά δίκτυα. Στην έρευνα συμμετείχαν 36 ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών και συλλέχθηκαν δεδομένα για την υγεία, τον τρόπο ζωής και την ψυχολογική τους ευεξία. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε νευροψυχολογικά τεστ και μαγνητικές τομογραφίες (MRI).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν τσάι, είτε πράσινο, είτε μαύρο, είτε τύπου ουλόνγκ, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για περίπου 25 χρόνια είχαν και πιο ενεργές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου.

«Σκεφτείτε τις περιοχές του εγκεφάλου ως προορισμούς, και τους συνδέσμους μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών ως δρόμους. Όταν ένα οδικό δίκτυο είναι καλύτερα οργανωμένο τότε η κίνηση των οχημάτων και των επιβατών είναι πιο αποτελεσματική. Ομοίως, όταν οι σύνδεσμοι μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου είναι καλύτερα δομημένοι, η επεξεργασία των πληροφοριών μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά», εξήγησε ο Δρ. Feng και πρόσθεσε πως «έχουμε δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι οι άνθρωποι που πίνουν τσάι έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία συγκριτικά με αυτούς που δεν το προτιμούν. Τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης στηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα δείχνοντας τις θετικές επιδράσεις της συχνής κατανάλωσης τσαγιού στην εγκεφαλική λειτουργία».

Το τσάι βοηθά στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους

Μελέτη που διεξήχθη το 2011 έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν λιπαρές τροφές και λάμβαναν ταυτόχρονα ουσίες που περιέχει το πράσινο τσάι έπαιρναν βάρος με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τα ποντίκια που δε λάμβαναν τα συστατικά αυτά. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να επέμβει στη διαδικασία συσσώρευσης του λίπους στο σώμα. Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέουμε το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού με τα ροφήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το συσκευασμένο τσάι περιέχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Το εκχύλισμα το λαμβάνουμε από το κανονικό τσάι (αποξηραμένο ή σε φακελάκι) όταν το προσθέσουμε σε ζεστό νερό.

Το πράσινο τσάι ενισχύει την όραση

Τα μάτια μας, όπως και κάθε άλλο όργανο του σώματος, μπορεί να υποφέρει από οξειδωτικό στρες κι έτσι γίνεται πιο ευάλωτο σε παθήσεις. Αυτό αντιμετωπίζεται εάν εντάξουμε το πράσινο τσάι στην καθημερινή μας διατροφή. Μελέτη που διεξήχθη πριν 3 περίπου χρόνια έδειξε ότι τα συστατικά του πράσινου τσαγιού ωφελούν σημαντικά τους ιστούς των ματιών, ειδικότερα τους ιστούς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Το λευκό τσάι μάς κάνει να μοιάζουμε νεότεροι

Το λευκό τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό. Μελέτη υποδεικνύει ότι τα άτομα που πίνουν τακτικά τσάι έχουν ανακαλύψει την πηγή της νιότης στο ίδιο τους το φλιτζάνι! Σύμφωνα με τη μελέτη, το εκχύλισμα από λευκό τσάι εμποδίζει την εμφάνιση ρυτίδων ενισχύοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο –δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ρυτίδων. Επίσης, το λευκό τσάι προστατεύει τις αρθρώσεις.

Το μαύρο τσάι μειώνει τα επίπεδα του στρες

Εάν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας σάς δημιουργούν στρες, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι. Σύμφωνα με μελέτη, το μαύρο τσάι βοηθά να μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, ενώ παράλληλα μειώνει και τη συστολική πίεση. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Pin It

Cook name