ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγρασία δυσφορία θερμοκρασία: Γιατί η υγρασία είναι τόσο δυσάρεστη στον άνθρωπο;

Υγρασία δυσφορία θερμοκρασία: Γιατί η υγρασία είναι τόσο δυσάρεστη στον άνθρωπο;

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μάθει να προσαρμόζεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας αλλά όχι γρήγορα. Δεν μπορεί να προσαρμόζεται σε διάστημα λίγων ημερών ο οργανισμός ενός ανθρώπου που θα πάει διακοπές σε τροπικό περιβάλλον ούτε μέσα σε λίγες ώρες αν κάνει την εμφάνιση του κάποιος καύσωνας με υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Υγρασία δυσφορία θερμοκρασία: Ο άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη αντίπαλο εκτός από την υπερβολική ζέστη ειδικά στις συνθήκες καύσωνα και αυτός δεν είναι άλλος από την παρουσία της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δημοσιεύει ένα άρθρο στο οποίο εξηγεί τον μηχανισμό… δυσφορίας της υγρασίας στους ανθρώπους. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται ακόμη περισσότερη ζέστη πάνω του. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες της NOAA επειδή τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα δεν επιτρέπουν στον ανθρώπινο οργανισμό να αποβάλλει την επιπλέον από το φυσιολογικό θερμοκρασία του σώματος μέσω του ιδρώτα.

Συνήθως όταν ο ιδρώτας κάνει την εμφάνιση του στην επιφάνεια του δέρματος η θερμότητα του σώματος μας εξατμίζει αυτό τον ιδρώτα στον αέρα με αποτέλεσμα να ψυχραίνεται αναλόγως το δέρμα. Όμως η υγρασία στην ατμόσφαιρα εμποδίζει την εξάτμιση το ιδρώτα επειδή ο αέρας αδυνατεί να απορροφήσει νέες επιπλέον ποσότητες υγρασίας. Έτσι όσο λιγότερη υγρασία εξατμίζεται από το δέρμα μας τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσφορία που αισθανόμαστε.

Στο ερώτημα γιατί όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι τα ίδια μια χειμερινή μέρα και μια καλοκαιρινή τον χειμώνα δεν αισθανόμαστε την ίδια δυσφορία με το καλοκαίρι η απάντηση είναι ότι ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία από ότι ο ψυχρός και έτσι δεν λειτουργεί σωστά η διαδικασία εξάτμισης του ιδρώτα. Επιπλέον τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στον αέρα απομακρύνουν το άζωτο και το οξυγόνο που υπάρχει σε αυτόν και άρα μειώνεται ο διαθέσιμος αέρας για να αναπνεύσουμε προσθέτοντας και την αναπνευστική δυσκολία στην όλη κατάσταση. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μάθει να προσαρμόζεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας αλλά όχι γρήγορα. Δεν μπορεί να προσαρμόζεται σε διάστημα λίγων ημερών ο οργανισμός ενός ανθρώπου που θα πάει διακοπές σε τροπικό περιβάλλον ούτε μέσα σε λίγες ώρες αν κάνει την εμφάνιση του κάποιος καύσωνας με υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 7 μυστικά της ενυδάτωσης

Οι κίνδυνοι της θάλασσας – Τι πρέπει να προσέχεις το καλοκαίρι

Οι θεραπευτικές δυνάμεις του ωκεανού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Είναι η μπανάνα το ιδανικό φρούτο για τη βελτίωση της υγείας μας;

Μπανάνες υγεία: Εκτός από σούπερ νόστιμη, η μπανάνα είναι και σούπερ θρεπτική. Βοηθά τον οργανισμό μας σε πολλά, όπως στην όραση και τις δερματικές παθήσεις, στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς.

11 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, έτσι απλά

Πρωτεΐνη πηγές: Θέλετε να ενισχύσετε την ποσότητα πρωτεϊνών που καταναλώνετε, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Εδώ θα βρείτε 11 πηγές πρωτεΐνης που θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της διατροφής σας.