Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Tattoo: Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Tattoo: Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Tattoo: Οι γνώσεις μας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία είναι επί του παρόντος φτωχές και δεν υπάρχει πολλή έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Τώρα μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Lund έχει διερευνήσει τη σχέση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, υποδηλώνει ότι τα τατουάζ μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο λεμφικό σύστημα ή λέμφωμα. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για το θέμα.

«Έχουμε εντοπίσει άτομα που έχουν διαγνωστεί με λέμφωμα μέσω μητρώων πληθυσμού. Αυτά τα άτομα στη συνέχεια αντιστοιχίστηκαν με μια ομάδα ελέγχου του ίδιου φύλου και ηλικίας, αλλά χωρίς λέμφωμα. ” λέει η Christel Nielsen, η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund που ηγήθηκε της μελέτης. Συνολικά, ολόκληρη η μελέτη περιελάμβανε 11.905 άτομα. Από αυτούς, 2.938 άτομα είχαν λέμφωμα όταν ήταν μεταξύ 20 και 60 ετών. Μεταξύ αυτών, 1.398 άτομα απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου ήταν 4.193. Στην ομάδα με λέμφωμα, το 21% έκανε τατουάζ (289 άτομα), ενώ το 18% στην ομάδα ελέγχου χωρίς διάγνωση λεμφώματος (735 άτομα). “Αφού λάβαμε υπόψη άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και την ηλικία, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος ήταν 21% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που έκαναν τατουάζ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε επίπεδο ομάδας Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες και μια τέτοια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», λέει η Nielsen. Μια υπόθεση που είχε η ερευνητική ομάδα της Nielsen πριν από τη μελέτη ήταν ότι το μέγεθος του τατουάζ θα επηρέαζε τον κίνδυνο λεμφώματος.

Σκέφτηκαν ότι ένα τατουάζ σε ολόκληρο το σώμα μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με μια μικρή πεταλούδα στον ώμο, για παράδειγμα. Απροσδόκητα, η περιοχή της επιφάνειας του σώματος με τατουάζ αποδείχθηκε ότι δεν είχε σημασία. “Δεν ξέρουμε ακόμη γιατί συνέβη αυτό. Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, πυροδοτεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η εικόνα είναι επομένως πιο περίπλοκη από ό,τι αρχικά η σκέψη.” Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το πρώτο τους τατουάζ σε νεαρή ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένοι σε μελάνι για τατουάζ για ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Ακόμη κι έτσι, η έρευνα έχει απλώς γρατσουνίσει την επιφάνεια των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των τατουάζ στην υγεία. «Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι για τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν πρέπει να υπάρχει και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται. Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα, στη λέμφο όπου εναποτίθεται», λέει η Nielsen. Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ. “Οι άνθρωποι πιθανότατα θα θέλουν να συνεχίσουν να εκφράζουν την ταυτότητά τους μέσω των τατουάζ, και επομένως είναι πολύ σημαντικό εμείς ως κοινωνία να μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές. Για το άτομο, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα τατουάζ μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν εμφανίσει συμπτώματα που πιστεύει ότι μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ του», καταλήγει η Nielsen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς γίνεται η αφαίρεση τατουάζ με ασφάλεια;

Τι περιέχει το μελάνι των τατουάζ- Χημική ανάλυση βρίσκει συστατικά που προκαλούν αλλεργίες

Έρευνα αποκαλύπτει την ναυτία και τις κράμπες ως παρενεργειών όσων κάνουν τατουάζ

Τατουάζ: Μύθοι και Αλήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περπάτημα: Τεράστια οφέλη για τον πόνο στη μέση

Περπάτημα: Είναι πιθανό να περιλαμβάνει τον συνδυασμό των απαλών ταλαντευτικών κινήσεων, τη φόρτιση και την ενίσχυση των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το στρες και την απελευθέρωση των ενδορφινών.

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Γαριδομακαρονάδα: Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα της γαρίδας με τον πλούτο των ζυμαρικών. Είναι ένα κομψό αλλά απλό γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Close Icon