ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης νέου ανθεκτικού βακτηρίου

Συναγερμός στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης νέου ανθεκτικού βακτηρίου

Ένα δυνητικά θανατηφόρο και ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο θα μπορούσε να κρύβεται στη βρομιά και το νερό των νοτιότερων πολιτειών των ΗΠΑ, προειδοποιεί μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η βακτηριακή λοίμωξη, που ονομάζεται μελιοείδωση (melioidosis), προκάλεσε τη διακοπή των πνευμόνων ενός Τεξανού 63 ετών στα τέλη του 2018, αναγκάζοντας τους γιατρούς να τον βάλουν σε αναπνευστήρα για να σώσουν τη ζωή του, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι Αμερικανοί πολίτες που έχουν προσβληθεί από μελιοειδώσεις κατά το παρελθόν συνήθως κολλούσαν το μικρόβιο σε μια ξένη χώρα, αλλά αυτός ο άντρας δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, δήλωσε η Johanna Salzer, ιατρική αξιωματούχος του CDC. Επιπλέον τα βακτήρια που προκάλεσαν τη μελιοείδωση του άνδρα ήταν γενετικά παρόμοια με δύο προηγούμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, ένα στο Τέξας το 2004 και ένα στην Αριζόνα το 1999. Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι απόδειξη ότι θα μπορούσε να υπάρχει στο περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η Salzer. «Απλώς πρέπει να το βρούμε».

Η μελιοείδωση προκαλείται από τα βακτήρια Burkholderia pseudomallei. Οι άνθρωποι κολλάνε τα βακτήρια εισπνέοντας σκόνη ή μικροσκοπικά σταγονίδια νερού ή από βρομιά που μπαίνει σε μια ανοιχτή πληγή, είπε η Salzer. Υπάρχουν περίπου 160.000 περιστατικά μελιοείδωσης κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο και 89.000 θάνατοι, «κάτι που είναι πολύ υψηλό για μια ασθένεια που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν» δήλωσε η Salzer. Συνήθως σκοτώνει μέσω δηλητηρίασης αίματος ή αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ποσοστό θνησιμότητας εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 70% εάν ένα άτομο που είναι άρρωστο με μελιοείδωση αφεθεί χωρίς θεραπεία, δήλωσε η Salzer. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τα βακτήρια αυτά που είναι ανθεκτικά σε πολλά κοινά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν πενικιλίνη, αμπικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες, γενταμυκίνη, τομπραμυκίνη και στρεπτομυκίνη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς συχνά απαιτούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ενδοφλέβιων φαρμάκων που ακολουθούνται από αρκετούς μήνες από του στόματος αντιβιοτικά για την εξάλειψη της λοίμωξης. Ο άνδρας, από την κομητεία Atascosa του Τέξας, πήγε στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2018. Είχε πυρετό, πόνο στο στήθος και δύσπνοια για τρεις ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση του περιοδικού CDC Emerging Infectious Diseases. Οι γιατροί διέγνωσαν πνευμονία και μια εξέταση αίματος αποκάλυψε μόλυνση από B. pseudomallei. Στη συνέχεια ανέπτυξε ένα μεγάλο έλκος στο στήθος του.

Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ο άντρας σταμάτησε να αναπνέει και τέθηκε στον αναπνευστήρα. Μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, το οποίο του έδωσε ένα αντιβιοτικό που ήταν πιο αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων. Ο ασθενής έφυγε από το νοσοκομείο μετά από τρεις εβδομάδες, αλλά παρέμεινε καθημερινά με αντιβιοτικά για άλλους τρεις μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Η ασθένεια τραυμάτισε επίσης τα νεφρά του και απαιτούσε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτά τα βακτήρια απαντώνται συχνότερα στα τροπικά κλίματα της νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της βόρειας Αυστραλίας. Έχουν επίσης εντοπιστεί σε δύο περιοχές των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένους Νήσους των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια δυσλειτουργίας του θυροειδή αδένα

Πώς καθορίζεται το μέγεθος του πέους

Σε τι συμβάλλει η ούρηση μετά την ερωτική επαφή

Sex και ούρηση: Είναι απαραίτητη η ούρηση  μετά το σεξ. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο αλλά είναι χρήσιμο!Το κατούρημα μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, συνήθως μέσω της ουρήθρας σας και ταξιδεύουν στην ουροδόχο κύστη σας. Εάν έχετε […]

Τα δύο συστήματα σκέψης του Daniel Kahneman

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης. Ο Daniel Kahneman  ο Ισραηλινός Ψυχολόγος και Οικονομολόγος ανέπτυξε μια θεωρία στην οποία εξηγεί τους δύο τρόπους σκέψης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Ο Daniel Kahneman, ψυχολόγος που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών του 2002, έγραψε το 2012 το βιβλίο “Think fast and slow“, στο οποίο εκθέτει […]

Νέα έρευνα για τη σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης με νευρολογικές διαταραχές

«Η μελέτη μας βασίζεται σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες εκθέσεις σε αερολύματα με μικρή διάμετρο (PM2.5) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νευρολογικής υγείας, ακόμη και σε συγκεντρώσεις πολύ κάτω από τα ισχύοντα εθνικά πρότυπα», δήλωσε ο ερευνητής Xiao Wu, διδακτορικός φοιτητής στη βιοστατιστική στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναθεωρούν τον ορισμό της «στενής επαφής»

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναθεώρησαν τον ορισμό της «στενής επαφής» σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί με τον κορωνοϊό για να συμπεριλάβει πολλαπλές, σύντομες εκθέσεις που θα έχουν διάρκεια έως και 15 λεπτά εντός 24 ωρών. Το πρακτορείο ανέφερε προηγουμένως ότι η στενή επαφή συνίστατο στο να βρίσκεται σε απόσταση έξι μέτρων […]

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Tι είναι η ανοσία αγέλης και πώς επιτυγχάνεται

 Η ανοσία της αγέλης μειώνει τον σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς μιας νόσου, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τις μεταδόσεις για τα επίνοσα άτομα, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν ανοσία έναντι της νόσου.

Ανδρομικά, δικαιούχοι και ημερομηνίες πληρωμών

Αναδρομικά Συνταξιούχων: Δικαιούχοι επιστροφής αναδρομικών. Περισσότεροι  από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν τι ποσά τους επιστρέφονται, ενώ σε περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους δεν επιστρέφεται τίποτα. Στους δικαιούχους επιστροφής αναδρομικών είναι και όσοι δικαιούνται ελάχιστα ποσά αναδρομικών (από ένα ευρώ και αναμένονται αντιδράσεις, ενώ το μέγιστο ποσό της επιστροφής φτάνει και σε 11.254 ευρώ). Από σήμερα […]