Σεξουαλική Υγεία

Γρίπη Σεξ: Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Γρίπη Σεξ: Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση δύο μέτρων από όποιον μπορεί να έχει τη γρίπη

Γρίπη Σεξ: Τι γίνεται εάν εσείς (ή ο/η σύντροφός σας) έχετε γρίπη, ή κρυολόγημα ενώ θέλετε και να κάνετε σεξ; Είναι σίγουρο ότι ο ένας θα κολλήσει τον άλλον;

Πρώτον, πρέπει να εξετάσετε το πώς μεταδίδεται ο ιός. «Η γρίπη εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων αναπνοής», εξηγεί η δρ. Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος και ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας στο Orlando Health στην Φλώριντα των ΗΠΑ. «Τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν με φτέρνισμα, βήχα, αναπνοή, χειραψία και φιλί». Αυτά τα σταγονίδια μεταφοράς του ιού μπορούν να ζήσουν για 24 ώρες σε τραπέζια και πάγκους, 1 με 2 ώρες στα σεντόνια και 15 με 30 λεπτά στα χέρια, λέει η δρ. Brahmbhatt.

Ο κίνδυνος του να κάνετε σεξ, ενώ ο ένας από τους δύο έχει τη γρίπη είναι πραγματικός. «Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση δύο μέτρων από όποιον μπορεί να έχει τη γρίπη», λέει με την σειρά της η δρ. Kate White, επίκουρη καθηγήτρια γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ… στενές επαφές, το να το κάνετε, ενώ ένας από εσάς έχει τη γρίπη, είναι απολύτως ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή.

«Το να κάνετε σεξ χωρίς ο/η άρρωστος/η σύντροφός σας να φτερνιστεί, να βήξει, ή ακόμα και μόνο να αναπνεύσει κοντά στο στόμα σας είναι εξαιρετικά απίθανο», προσθέτει η δρ. White. Τι σημαίνει αυτό; Μην κάνετε σεξ αν γνωρίζετε ότι ο ένας από σας έχει γρίπη. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς αυτό απλά μειώνει μόνο τον κίνδυνο να κολλήσετε, δεν τον εξαλείφει.

Παγίδα…

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος που έχει την γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μια εβδομάδα προτού ακόμα εμφανίσει τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσετε από μια/έναν σύντροφο που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής. Ένα άτομο που αναρρώνει από τη γρίπη μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό έως και επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Για το λόγο αυτό, τόσο η δρ. White όσο και η δρ. Brahmbhatt συνιστούν να αποφεύγετε το σεξ για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αφότου εσείς ή ο/η σύντροφός σας αναρρώσετε πλήρως από την γρίπη.

ΟΚ, και τώρα ίσως σκέφτεστε ότι «ένα φιλί τουλάχιστον, δεν μπορώ να δώσω»; Όχι! «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο», λέει η δρ. White και προσθέτει: «Αν θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, είναι επίσης καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και ξεχωριστά δωμάτια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παθήσεις που ενεργοποιούνται λόγω αποχής από το σεξ

Σεξουαλική υγεία: Τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Διακοπές Χριστουγέννων: συμβουλές για το κρυολόγημα

Πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε από κοροναϊό μέσα από το σεξ

Πιο συχνά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για ηλικίες άνω των 45

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Πιο συχνές σε ηλικίες άνω των 45 ετών.  Νέα έρευνα δείχνει ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ, λόγω της απροθυμίας της κοινωνίας να μιλήσει για μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους που κάνουν σεξ. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Chichester αποκάλυψε αρνητικές συμπεριφορές και περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες σεξουαλικής υγείας της ηλικιακής ομάδας συνδέονται με μια γενιά που δεν γνωρίζει τους κινδύνους της μη προστατευόμενης συνουσίας.

Τύποι ανδρών που επιβάλλεται να αποφύγεις

Συναισθηματικά ανώριμος: Απέφυγε να κάνεις ραντεβού με τέτοιο τύπο.  Θυμάσαι τον τελευταίο; Αυτός που πραγματικά και εντελώς έμοιαζε σαν ενήλικας αλλά στην πραγματικότητα και εντελώς ...δεν ήταν; Ξέρεις, ψηλός, σκοτεινός και όμορφος...και ένα παιδί μέσα; Ήταν πρόθυμος, ικανός και πρόθυμος να κάνει σεξ αλλά αυτό που ήθελε πραγματικά ήταν μια μαμά να τον φροντίσει. Θυμάσαι αυτόν τον τύπο;

Πόσο ανεπτυγμένη έχεις τη ρομαντική ικανότητα

Ρομαντική Ικανότητα: Πόσο έντονα την διαθέτεις. Οι ρομαντικές σχέσεις έχουν να κάνουν με την παροχή αμοιβαίας υποστήριξης. Όταν έχεις ένα πιεστικό πρόβλημα στο μυαλό σου, όταν αισθάνεσαι πεσμένος και χρειάζεσαι λίγη παρηγοριά, ακόμα και όταν έχεις καλά νέα και θέλεις κάποιον να μοιραστείς τη χαρά σου, είναι πιθανότερο να απευθυνθείς στον οικείο σου σύντροφο.

Ξεμυαλισμένος ή αληθινά ερωτευμένος

Ξεμυάλισμα vs αγάπης: Πώς να διακρίνετε αν είστε απλά ενθουσιασμένοι. Τα ιδανικά της ποπ κουλτούρας όπως η "αγάπη με την πρώτη ματιά" και το "όταν ξέρεις, ξέρεις" μπορεί να ακούγονται εξαιρετικά ρομαντικά, αλλά στην πραγματικότητα, αυτές οι έννοιες συγχέουν την αγάπη και το "χάνω το μυαλό μου", δύο πολύ διαφορετικά συναισθήματα που συχνά συγχέονται.

Τι δηλώνει ο εθισμός στο πορνό

Σεξ: Ο εθισμός στην πορνογραφία αναφέρεται σε ένα άτομο που εξαρτάται συναισθηματικά από την πορνογραφία στο σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, τις σχέσεις και την ικανότητά του να λειτουργεί.

Πώς να διαχειριστώ το ότι ο σύντροφός μου δεν θέλει να εργαστεί

Ο σύντροφός μου δεν θέλει να εργαστεί: Τι να κάνω. Η ανεργία επηρεάζει πάντα μια σχέση. Τώρα, τι γίνεται αν ο σύντροφός μας δεν θέλει να εργαστεί και ακόμη και αρνείται να στείλει βιογραφικά ή να εμφανιστεί για συνέντευξη εργασίας. Μία από τις χειρότερες πηγές άγχους είναι η ανεργία. Αυτή είναι μια συχνά καταστροφική πραγματικότητα για όσους υποφέρουν από αυτήν.

Είδη αγκαλιάς και τι σημαίνουν

Εναγκαλισμοί σχέσεις: Αυτοί είναι οι επτά τύποι αγκαλιάς και η ερμηνεία τους. Οι αγκαλιές είναι μια βασική μορφή φυσικής αφής στην οποία οι άνθρωποι βασίζονται από τη στιγμή που γεννιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ανάλογα με την αγκαλιά τύπου, μπορεί να είναι ένα σημάδι ρομαντικής οικειότητας, ασφάλειας, συναισθηματικής υποστήριξης, φιλίας ή αγάπης.