Ψυχική Υγεία

Τι προκαλεί η ταχεία απελευθέρωση σεροτονίνης στο νευρικό σύστημα

Τι προκαλεί η ταχεία απελευθέρωση σεροτονίνης στο νευρικό σύστημα

Νέα ευρήματα προσφέρουν μια ευρεία βιολογική εικόνα στο πάγωμα του σώματος απέναντι σε μια απειλή, ενός μυστηριώδους φαινομένου το οποίο έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε κάθε ζώο που έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα, στις μύγες, τα ψάρια και τους ανθρώπους. “Φανταστείτε να κάθεστε στο σαλόνι σας με την οικογένειά σας και ξαφνικά γίνεται κάτι π.χ. τινάζεται το έδαφος”, είπε ο Richard Mann, επικεφαλής της μελέτης. “Η απάντησή σας και αυτή της οικογένειάς σας θα είναι η ίδια: θα παγώσετε και στη συνέχεια θα μεταφερθείτε κάπου με ασφάλεια. Με αυτή τη μελέτη, δείχνουμε σε μύγες ότι η ταχεία απελευθέρωση της σεροτονίνης στο νευρικό τους σύστημα προκαλεί το αρχικό πάγωμα “.

Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη συνδέεται στενότερα με τη ρύθμιση της διάθεσης και του συναισθήματος. Αλλά προηγούμενη έρευνα σε μύγες και σπονδυλωτά έχει δείξει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την ταχύτητα της κίνησης ενός ζώου. Ο αρχικός στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η χημική ουσία κάνει κάτι τέτοιο.

Τα αρχικά αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ενεργοποίηση των νευρώνων που παράγουν σεροτονίνη επιβραδύνουν τις μύγες. Αντίθετα, η σίγηση αυτών των νευρώνων επιταχύνει τις μύγες. Για να διερευνήσουν περαιτέρω τι συμβαίνει, οι ερευνητές επινόησαν δύο σενάρια ώστε να τρομάξουν τις μύγες. Στο πρώτο έκλεισαν τα φώτα, ένα ολικό μπλακάουτ για τα έντομα, και στο δεύτερο προσομοίωσαν ένα σεισμό.

“Βρήκαμε πως όταν μια μύγα ξαφνιάζεται σε αυτά τα σενάρια, η σεροτονίνη δρα σαν ένα φρένο έκτακτης ανάγκης και ότι η απελευθέρωσή της είναι απαραίτητη για να προκληθεί το πάγωμα”, δήλωσε ο Mann. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η παύση είναι σημαντική γιατί επιτρέπει στο νευρικό σύστημα της μύγας να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ξαφνική αλλαγή του περιβάλλοντος ώστε να αποφασίσει τι θα πρέπει να κάνει για να ανταποκριθεί.

Ενώ αυτά τα ευρήματα αφορούν τις φρουτόμυγες, η πανταχού παρούσα σεροτονίνη και η κοινή απόκριση των ζώων απέναντι στο τρόμο παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τις χημικές και μοριακές διεργασίες που συμβαίνουν σε πιο περίπλοκα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, όταν τρομάζουν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology από ερευνητές του Zuckerman Institute at Columbia University,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

5 tips για να υπάρχει και δεύτερο ραντεβού

Σχέσεις: Η γνωριμία με καινούργια άτομα είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιους. Όμως, γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν επιθυμείτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα. Διαβάστε εδώ τα μυστικά για ένα τέλειο πρώτο ραντεβού.

Η εκπαίδευση νοσηλευτών κλειδί για τον εντοπισμό της επιλόχειας κατάθλιψης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη σε νέες μητέρες και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης, αναφέρουν ερευνητές.

Γάμος πανδημία: Πώς ένας γάμος χαμηλών τόνων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική σας ευεξία;

Γάμος πανδημία: Ο προγραμματισμός ενός γάμου μικρότερου μεγέθους ή εμβέλειας μπορεί να σας ωθήσει να σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και τον σύντροφό σας.

Η κατάθλιψη & το άγχος πλήττουν περισσότερο τις μειονότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πανδημία: Τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους των Αμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, αλλά οι αυξήσεις ήταν πολύ πιο έντονες στους Μαύρους, τους Ισπανόφωνους και τους Ασιάτες πολίτες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επηρεάζει το πορτοκαλί χρώμα την ψυχολογία μας;

Πορτοκαλί χρώμα: Ο τρόπος που βλέπουμε το πορτοκάλι να χρησιμοποιείται στο περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθουμε γι' αυτό. Διαβάστε εδώ πώς μπορεί το συγκεκριμένο χρώμα να επηρεάσει την ψυχική υγεία μας.