Ψυχική Υγεία

Τι προκαλεί η ταχεία απελευθέρωση σεροτονίνης στο νευρικό σύστημα

Τι προκαλεί η ταχεία απελευθέρωση σεροτονίνης στο νευρικό σύστημα

Νέα ευρήματα προσφέρουν μια ευρεία βιολογική εικόνα στο πάγωμα του σώματος απέναντι σε μια απειλή, ενός μυστηριώδους φαινομένου το οποίο έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε κάθε ζώο που έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα, στις μύγες, τα ψάρια και τους ανθρώπους. “Φανταστείτε να κάθεστε στο σαλόνι σας με την οικογένειά σας και ξαφνικά γίνεται κάτι π.χ. τινάζεται το έδαφος”, είπε ο Richard Mann, επικεφαλής της μελέτης. “Η απάντησή σας και αυτή της οικογένειάς σας θα είναι η ίδια: θα παγώσετε και στη συνέχεια θα μεταφερθείτε κάπου με ασφάλεια. Με αυτή τη μελέτη, δείχνουμε σε μύγες ότι η ταχεία απελευθέρωση της σεροτονίνης στο νευρικό τους σύστημα προκαλεί το αρχικό πάγωμα “.

Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη συνδέεται στενότερα με τη ρύθμιση της διάθεσης και του συναισθήματος. Αλλά προηγούμενη έρευνα σε μύγες και σπονδυλωτά έχει δείξει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την ταχύτητα της κίνησης ενός ζώου. Ο αρχικός στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η χημική ουσία κάνει κάτι τέτοιο.

Τα αρχικά αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ενεργοποίηση των νευρώνων που παράγουν σεροτονίνη επιβραδύνουν τις μύγες. Αντίθετα, η σίγηση αυτών των νευρώνων επιταχύνει τις μύγες. Για να διερευνήσουν περαιτέρω τι συμβαίνει, οι ερευνητές επινόησαν δύο σενάρια ώστε να τρομάξουν τις μύγες. Στο πρώτο έκλεισαν τα φώτα, ένα ολικό μπλακάουτ για τα έντομα, και στο δεύτερο προσομοίωσαν ένα σεισμό.

“Βρήκαμε πως όταν μια μύγα ξαφνιάζεται σε αυτά τα σενάρια, η σεροτονίνη δρα σαν ένα φρένο έκτακτης ανάγκης και ότι η απελευθέρωσή της είναι απαραίτητη για να προκληθεί το πάγωμα”, δήλωσε ο Mann. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η παύση είναι σημαντική γιατί επιτρέπει στο νευρικό σύστημα της μύγας να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ξαφνική αλλαγή του περιβάλλοντος ώστε να αποφασίσει τι θα πρέπει να κάνει για να ανταποκριθεί.

Ενώ αυτά τα ευρήματα αφορούν τις φρουτόμυγες, η πανταχού παρούσα σεροτονίνη και η κοινή απόκριση των ζώων απέναντι στο τρόμο παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τις χημικές και μοριακές διεργασίες που συμβαίνουν σε πιο περίπλοκα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, όταν τρομάζουν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology από ερευνητές του Zuckerman Institute at Columbia University,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το mindfulness αυξάνει την ικανότητα εστίασης της προσοχής

Παράνοια : Αυταπάτη η εκδήλωση μίας αλήθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

ψυχική υγεία : Όταν δεν έχουμε ομαλή ψυχική υγεία τότε επηρεάζονται πολλοί και διάφοροι τομείς στην ζωή μας . Σε αυτό το άρθρο σας αναλύουμε τους τομείς αυτούς αλλά και τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε ψυχικά.

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

Θάλασσα: Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό;

ΠΟΥ : Η δράση του στην ψυχική υγεία

ΠΟΥ : Αυτή η Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ επιδιώκει να διασφαλίσει την καθολική κάλυψη της υγείας που περιλαμβάνει πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα για ψυχικές συνθήκες.

Τι είναι η αθλητική ψυχολογία και πώς βοηθά στη νίκη

Αθλητική ψυχολογία: Οι μελέτες δείχνουν πως οι αθλητές που εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, απολαμβάνουν περισσότερο το άθλημά τους, έχουν λιγότερες απουσίες από τις προπονήσεις και προσεγγίζουν τον αγώνα ως πρόκληση και όχι ως απειλή. Έχουν μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τον αθλητισμό για περισσότερα χρόνια. Ειδικά, το στοιχείο του να αντιλαμβάνεται ο αθλητής τον αγώνα ως μια ωραία πρόκληση αντί για μια απειλή, είναι που συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης και της σωματικής απόδοσης που τελικά θα τον βοηθήσουν να έχει την υψηλότερη δυνατή επίδοση.

Που οφείλει η θάλασσα τις καταπραϋντικές της δράσεις

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.

Πώς οι τεχνικές χαλάρωσης οφελούν τη συνολική σας υγεία

Τεχνικές χαλάρωσης Άγχους: Όταν αντιμετωπίζετε πολλές ευθύνες και καθήκοντα μέσα στην καθημερινότητά σας, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να μην αποτελούν προτεραιότητα στη ζωή σας. Αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χάνετε τα σημαντικά οφέλη της χαλάρωσης στην υγεία σας, σωματική και ψυχική.