Ψυχική Υγεία

Lockdown ψυχική υγεία: Τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης εκτινάχθηκαν λόγω εγκλεισμού

Lockdown ψυχική υγεία: Τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης εκτινάχθηκαν λόγω εγκλεισμού

Τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης να εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lockdowns, τα στοιχεία νέας έρευνας όμως, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει και άλλη μια σοβαρή διαταραχή που αυξήθηκε λόγω της επιβεβλημένης απομόνωσης

Lockdown ψυχική υγεία: Τα συνεχόμενα lockdowns και οι αυστηροί περιορισμοί που ισχύουν πλέον και στη χώρα μας μπορεί να περιορίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, δημιουργούν όμως εύφορο έδαφος σε διάφορες διαταραχές. που αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες, τα στοιχεία νέας έρευνας αποκαλύπτουν  ότι αυξήθηκαν και τα συμπτώματα που συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) στο Cambridge της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research. Εξέτασε τη συμπεριφορά 319 μελών του κέντρου υγείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020.Οι συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 37 έτη ολοκλήρωσαν ένα τεστ συμπεριφοράς της διατροφής που ονομάζεται EAT-26. Ανάμεσα στις απαντήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ήταν στα εξής ερωτήματα: «Φοβάμαι να γίνω υπέρβαρος-η», «Έχω την ώθηση να κάνω εμετό μετά από ένα γεύμα» και «Νιώθω πολλές ενοχές αφού καταναλώσω ένα γεύμα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες βαθμολογίες EAT-26 είχαν αυξηθεί σημαντικά το 2020, περίοδος που συμπίπτει με τα lockdowns παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 2019, υποδηλώνοντας υψηλότερα επίπεδα σοβαρών διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία. Παράλληλα, η μελέτη διαπίστωσε μείωση της εντατικής άσκησης μετά το lockdown, ενώ τα επίπεδα της ατομικής άσκησης αυξήθηκαν από 6,5 ώρες την εβδομάδα το 2019 σε 7,5 ώρες την εβδομάδα μετά το lockdown το 2020.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κορωνοϊός είναι υπεύθυνος για αυτήν την αύξηση των διατροφικών διαταραχών. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τρόφιμα ως έναν μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους, και σαφώς πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από αυτό και τις σημαντικές αλλαγές στις ζωές τους τελευταίους 12 μήνες» δήλωσε σχετικά ο Mike Trott, Ph.D. ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και επικεφαλής της έρευνας. Τονίζει μάλιστα πως σε περίπτωση που που στο μέλλον συνεχιστούν οι περιορισμοί για την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα πρέπει οι επαγγελματίες που ασχολούνται τις διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, να παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη αυτών των φαινομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική άσκηση είναι σύμμαχος στην ψυχική υγεία

Βιώστε μια μοναδική εμπειρία μουσικοθεραπείας [vid]

Οδηγός αντιμετώπισης της ψυχογενούς βουλιμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 τρόποι που η θάλασσα ενισχύει την υγεία σου

Θάλασσα: Σύμφωνα με την ψυχολογία και τη μυθολογία διαφορετικών περιοχών του κόσμου, ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας, το νερό συνδέεται με το ασυνείδητο, την προέλευση της ίδιας της ύπαρξης και με τον κύκλο ζωής-θανάτου. Μερικές θρησκείες μάλιστα το επενδύουν τελετουργικά.

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.