Ψυχική Υγεία

Gashlighting Αντιμετώπιση: Όταν ο Θύτης μετατρέπεται σε θύμα

Gashlighting Αντιμετώπιση: Όταν ο Θύτης μετατρέπεται σε θύμα

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Gashlighting Αντιμετώπιση: Πριν δούμε τις επόμενες 7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτές οι φράσεις δεν αναφέρονται αποκλειστικά από τέτοιους ανθρώπους. Εξαρτάται από την πρόθεση. Για παράδειγμα, κάποιος που ανακοινώνει ότι δεν καταλαβαίνει τι λέμε, μπορεί πράγματι να έχει μπερδευτεί και να θέλει μια επεξήγηση. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και στο gashlighting.

Gashlighting: 7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

  1. «Ξέχνα το παρελθόν»

Μετά από πολλά χρόνια αποξένωσης με ένα μέλος της οικογένειάς μου (την τελευταία μέρα που τον είχα δει, είχε φερθεί με κακοποιητικό τρόπο), τα πρώτα του λόγια ήταν «Ξέχνα το παρελθόν» και ακολούθησε η δήλωσή του ότι δεν έχει ιδέα γιατί χάσαμε εξαρχής την επαφή. Αν και ήμουν βέβαιη ότι και οι δύο γνωρίζαμε ακριβώς τι είχε συμβεί, η δήλωσή του αυτή πέτυχε κάποιους έξυπνους στόχους.

Πρώτον, έδειξε σα να είναι ένας γενναιόδωρος χαρακτήρας, πρόθυμος να ξεχάσει τις διαφορές μας. Δεύτερον, «έσβησε» αποτελεσματικά ό,τι είχε συμβεί μεταξύ μας λέγοντας ουσιαστικά ότι ήταν ασήμαντο για να το θυμάται. Τέλος, με έβαλε σε μια αδύναμη θέση. Φαίνεται κακό εγώ να κρατήσω κακία ενώ εκείνος δείχνει τόσο πρόθυμος είναι να το αφήσει πίσω του. Κι έτσι, με έναν απλό τρόπο, έδωσε άφεση αμαρτιών στον εαυτό του για την κακοποιητική συμπεριφορά του.

  1. «Περασμένα ξεχασμένα»

Μοιάζει με την προηγούμενη φράση και έχει στόχο να δηλώσει πως ό,τι κι αν συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να μείνει εκεί – ανεξαρτήτως του πόσο τρομερή μπορεί να ήταν η συμπεριφορά. Και σε αυτήν την περίπτωση, αν βρεθούμε στη θέση του παραλήπτη, νιώθουμε ότι θα γίνουμε αντιληπτοί ως οι «κακοί ή εκδικητικοί» αν είμαστε οι μόνοι που δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας ό,τι συνέβη τότε. Δεν υπάρχει τίποτα που να λατρεύουν περισσότεροι οι gashlighters από το να «πετούν» την ευθύνη από πάνω τους για πράγματα του παρελθόντος.

  1. «Πραγματικά δεν ξέρω τι έχω κάνει»

Αυτή η πρόταση τους επιτρέπει να παίξουν τον ρόλο του αθώου θύματος και είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Όταν κάποιος δείχνει θλιμμένος και μπερδεμένος καθώς ξεκινάτε να του μιλάτε για το λάθος του (και είναι μια τακτική που συχνά οι μητέρες εκμεταλλεύονται), μπορεί να σας αναγκάσει να σταματήσετε για να μην τον κατηγορήσετε. Επίσης, δηλώνει ότι πράγματι ο gashlighter αρνείται κάθε ανάμειξη.

  1. «Δεν θα ανεχτώ τα ψέματα/την ανειλικρίνεια/την έλλειψη επαγγελματισμού»

Οι gashlighters έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να φτάνουν πρώτοι και να δηλώνουν κάποια αυτονόητα ζητήματα με μια δόση ειρωνείας. Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι εκτιμούν την ειλικρίνεια και την δικαιοσύνη και δεν νιώθουν την ανάγκη να το δηλώσουν ρητά στους άλλους. Όμως αυτό δεν ισχύει για τους gashligthers. Μήπως γνωρίζουν μέσα τους βαθιά ότι είναι εκείνοι που στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον θα υφάνουν ένα πλέγμα ψεύδους και ανειλικρίνειας – οπότε προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους;

  1. «Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς»

Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

  1. «Μην το παίρνεις τόσο προσωπικά»

Βαθιά μέσα τους θέλουν να μας πληγώσουν με τα λόγια. Όταν αντιδράμε με θυμό, εκνευρισμό κλπ., μας επικρίνουν επειδή το πήραμε πολύ προσωπικά. Παραλλαγές αυτού είναι το «είσαι υπερβολικά ευαίσθητος» ή «ένα αστείο ήταν, πώς κάνεις έτσι;».

  1. «Κανείς δεν νιώθει έτσι»

Οι gashlighters που είναι επίσης συχνά ναρκισσιστές, χρειάζονται να έχουν άλλους ανθρώπους στο πλευρό τους και είναι ικανοί στην οργάνωση μιας ομάδας υποστηρικτών τους. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας οικογένειας, μία μητέρα μπορεί να αναζητήσει στήριξη από τα παιδιά της για να στραφεί ενάντια σε ένα από τα αδέρφια τους, (ο αποδιοπομπαίος τράγος). Αν προσπαθήσουμε να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε, δεν το επικυρώνουν βασισμένοι στο ότι αυτή η εμπειρία δεν είναι φυσιολογική επειδή δεν τη βιώνει η ομάδα των κοντινών του υποστηρικτών.

Γιατί έχει σημασία

Η γλώσσα του gashlighting είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει τον gashlighter ενώ δημιουργεί μια αμφιβολία για το αν τελικά υπερβάλλουμε ή βλέπουμε τα πράγματα εντελώς λάθος. Είναι σχεδιασμένη να μας κάνει να σιωπούμε, να θολώνει τα νερά του παρελθόντος και να κάνει τον θύτη να φαίνεται σαν θύμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτές τις τακτικές και πόσο αποτελεσματικές είναι στο να μας κάνουν να αμφισβητούμε τα πάντα και ειδικά την αίσθηση πραγματικότητας που έχουμε. Αν χρειάζεστε βοήθεια ως προς τις επιδράσεις αυτού του φαινομένου, αναζητήστε τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου ψυχολόγου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς γίνεσαι χειριστικός με το σώμα σου ενώ νομίζεις ότι απλά το φροντίζεις

Τρόποι απόκρισης στη «σιωπηλή τιμωρία»

Η εξέλιξη της εντιμότητας - Γιατί τείνουμε να λέμε την αλήθεια

Πώς να αναγνωρίσεις ένα χειριστικό άτομο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.