ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς η νόσος covid-19 επηρεάζει την καρδιά

Πώς η νόσος covid-19 επηρεάζει την καρδιά
Η σοβαρή νόσος COVID-19 δημιουργεί στρες στην καρδιά και έτσι μπορεί να τη βλάπτει με άτυπους τρόπους. Η πραγματική υποκείμενη αιτία για ορισμένους καρδιακούς θανάτους μπορεί να είναι το σωματικό στρες που προκαλείται από τη νόσο COVID-19.
 
Στη νέα μελέτη επικεφαλής ήταν ο δρ. Sripal Bangalore, καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Health. Η ερευνητική ομάδα του εξέτασε τις περιπτώσεις 18 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με COVID-19 και των οποίων τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα έδειξαν ότι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
 
Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα παρουσίασαν μια κλασική ένδειξη «αυξημένου τμήματος ST» που είναι ενδεικτική της καρδιακής προσβολής, ανέφεραν οι γιατροί. Δέκα ασθενείς εμφάνισαν αύξηση ST κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ οκτώ άλλοι το έδειξαν αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
 
Ωστόσο, με βάση τις ανιχνεύσεις της στεφανιαίας αγγειογραφίας ή τις εξετάσεις cath-lab, 10 από τους ασθενείς (56%) βρέθηκαν να έχουν «μη στεφανιαίο τραυματισμό του μυοκαρδίου». Αυτό σημαίνει καρδιακή προσβολή που δεν προκλήθηκε από απόφραξη αρτηρίας.
Η ομάδα του Bangalore είπε ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να τραυματίσει την καρδιά μέσω μιας σειράς αιτιών, όπως ρήξη πλακών στα αιμοφόρα αγγεία, τραυματισμός λόγω κακής οξυγόνωσης, στεφανιαίου σπασμού, μικροσκοπικών θρόμβων που δεν ανιχνεύονται από αγγειογραφήματα ή “άμεσων” τραυματισμών στους αγγειακούς ιστούς.
 
Τα ευρήματα επισημαίνουν την πολυπλοκότητα στη φροντίδα ασθενών με COVID-19 που έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή, σημείωσε ο Bangalore. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση της τυπικής καρδιακής θεραπείας -αντιθρομβωτικά φάρμακα- μπορεί μερικές φορές να είναι άχρηστα σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς οι μισοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν σημαντικές φραγές. «Συνολικά, το ποσοστό θανάτου στο νοσοκομείο για αυτούς τους ασθενείς είναι πολύ υψηλό και χρειαζόμαστε επειγόντως μελέτες για να καταλάβουμε πώς να τους φροντίσουμε καλύτερα» δήλωσε ο Bangalore. Ο δρ. Guy Mintz, καρδιολόγος στο Sandra Atlas Bass Heart Hospital στο Manhasset, Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι οι ασθενείς ήταν «σχετικά νέοι, με διάμεση ηλικία 63 ετών». Η ομάδα είχε παραδοσιακούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου: τα δύο τρίτα είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, το ένα τρίτο είχε διαβήτη και το 40% είχε υψηλή χοληστερόλη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανόηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και τι σημαίνει για την υγεία σας

Πώς να δημιουργήσετε την τέλεια σχέση με την κόρη σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα βακτήρια του εντέρου του πατέρα επηρεάζουν την υγεία του παιδιού

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις στους απογόνους που προκαλούνται από αλλοιωμένη πατρική μικροχλωρίδα του εντέρου είναι αναστρέψιμες, επιστρέφοντας στο φυσιολογικό μόλις αποκατασταθεί η μικροχλωρίδα του εντέρου.

Γιατί νιώθουμε τόσο άβολα να μιλάμε για θλίψη; 

Η κοινωνία ασκεί συχνά πίεση στα άτομα να απομακρυνθούν γρήγορα από τη θλίψη τους και να «επιστρέψουν στην κανονικότητα». Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ντροπής ή ανεπάρκειας για εκείνους που εξακολουθούν να παλεύουν με τα αισθήματα απώλειας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε περίδεση σαλπιγγών;

Περίδεση ωοθηκών: Η κατάλληλη ηλικία για τη περίδεση των σαλπιγγών σας, γνωστή και ως απολίνωση σαλπίγγων ή γυναικεία στείρωση, ποικίλλει ανάλογα με τους νόμους και τους κανονισμούς διαφορετικών χωρών και πολιτειών

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την σκλήρυνση κατά πλάκας;

ΣΚΠ συμβουλές: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια σύνθετη νευρολογική κατάσταση που εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια, το καθένα από τα οποία παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις και προβληματισμούς.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.