ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ποιες παθήσεις κρύβουν τα κόκκινα μάτια

Ποιες παθήσεις κρύβουν τα κόκκινα μάτια

Είναι ίσως η πιο συχνή αιτία κοκκινίσματος των ματιών. Οποιαδήποτε διαταραχή στην δακρυική στιβάδα των ματιών έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμό και κοκκίνισμα. Η ξηροφθαλμία είναι συχνότερη σε ηλικίες άνω των 50 ετών και λίγο συχνότερη στις γυναίκες ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Στις μέρες μας όμως, που η πολύωρη χρήση υπολογιστή και γενικά οθονών έχει αυξηθεί, η ξηροφθαλμία είναι πια πολύ συχνή και σε νέα άτομα, τα οποία παραπονούνται για κοκκίνισμα, αίσθημα ξένου σώματος και αίσθημα βάρους στα βλέφαρα. Άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς και αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζουν επίσης, πολύ συχνά ξηροφθαλμία. Σε όλες τις περιπτώσεις ξηροφθαλμίας η χρήση τεχνητών δακρύων για την ενυδάτωση των ματιών ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Προβλήματα από την κακή χρήση φακών επαφής

Η πολύωρη χρήση φακών επαφής (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και την ώρα του ύπνου), ο καθαρισμός ή συντήρηση των φακών επαφής σε ακατάλληλα υγρά όπως το νερό της βρύσης, εκτός από το ότι διακινδυνεύουν τα μάτια μας να πάθουν σοβαρές μολύνσεις, ταλαιπωρούν τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κερατοειδής να μην οξυγονώνεται σωστά και τα μάτια να αντιδρούν με κοκκίνισμα και άλλες ενοχλήσεις.

Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει ωστόσο να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα συμπτώματα αυτά, διότι αποτελούν μια κατηγορία ασθενών που κινδυνεύουν από κάποιες επικίνδυνες λοιμώξεις του κερατοειδούς (όπως η μόλυνση από ακανθοαμοιβάδα) και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζονται από οφθαλμίατρο χωρίς να χρονοτριβούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες αποτελούν συχνή αιτία κοκκινίσματος των ματιών, ιδιαίτερα την άνοιξη (εαρινή επιπεφυκίτιδα). Τυπικά συμπτώματα είναι ο κνησμός και τα υγρά μάτια που συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση ή καταρροή. Ανακούφιση βρίσκει κανείς με κρύες κομπρέσες στα μάτια και τεχνητά δάκρυα ή σε βαρύτερες περιπτώσεις ο οφθαλμίατρος δίνει τη λύση με αντισταμινικά κολλύρια ή και κορτιζονούχα στις περιπτώσεις που χρειάζεται.

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα αποτελεί μόλυνση του επιπεφυκότα, του λεπτού χιτώνα που περιβάλει το βολβό του ματιού. Ο συχνότερος τύπος είναι η απλή βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα. Τυπική εικόνα το κοκκίνισμα των ματιών μαζί με κιτρινωπές εκκρίσεις και ενίοτε πρησμένα βλέφαρα. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρήσουν σε 1-2 ημέρες, η οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη για να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και να αποκλειστούν άλλες σοβαρότερες καταστάσεις όπως ιογενείς επιπεφυκίτιδες, ερπητικές λοιμώξεις κ.α.

Οξύ γλαύκωμα

Πρόκειται για επείγουσα οφθαλμολογική πάθηση όπου η ενδοφθάλμια πίεση ανεβαίνει απότομα και αιφνιδιαστικά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρουσιάζεται με κοκκίνισμα, έντονο πόνο και μέτρια ή μεγάλη θόλωση της όρασης. Η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης λόγω κινδύνου μόνιμης απώλειας όρασης από τη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Εγκεφαλική βλάβη: Μια νέα μελέτη χαρτογράφησης εγκεφάλου διαπιστώνει ότι η βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου αλλάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες  Ορισμένες φορές προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μια λοίμωξη HPV στη ζωή τους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.