ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πλάσμα Ανάρρωση: Ελάχιστο ή καθόλου όφελος για σοβαρά ασθενείς με covid-19, διαπιστώνει μελέτη

Πλάσμα Ανάρρωση: Ελάχιστο ή καθόλου όφελος για σοβαρά ασθενείς με covid-19, διαπιστώνει μελέτη

"Τέλος, με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να θέσουμε τέλος στη χρήση πλάσματος ανάρρωσης για τους πιο άρρωστους ασθενείς μας με COVID-19 και να επικεντρωθούμε σε θεραπείες που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν, καθώς και στην ανάπτυξη και δοκιμές καλύτερων", λέει ο συγγραφέας Δρ Μπράιαν McVerry, MD, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονικής, αλλεργικής και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και ιατρός κρίσιμης φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Πλάσμα Ανάρρωση: Μια νέα μεγάλη μελέτη αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του πλάσματος ασθενών covid σε ανάρρωση για ασθενείς με covid-19.

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν πλάσμα από ασθενείς που έχουν καταπολεμήσει μια λοίμωξη, γνωστό ως πλάσμα ανάρρωσης ή θεραπεία παθητικών αντισωμάτων, για σχεδόν έναν αιώνα για την καταπολέμηση βακτηριακών και ιικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του Έμπολα.

Τον Αύγουστο του 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, η οποία ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, για το πλάσμα ανάρρωσης για τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου μισό εκατομμύριο άτομα με COVID-19 είχαν λάβει τη θεραπεία μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Τον Μάιο του 2021, ωστόσο, η δοκιμή RECOVERY και μια ανασκόπηση της έρευνας ανέφεραν ότι το πλάσμα ανάρρωσης παρείχε ελάχιστο ή καθόλου όφελος για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με COVID-19.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 129 τοποθεσίες στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσε τώρα περαιτέρω στοιχεία ότι η θεραπεία δεν βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Η δοκιμή, η οποία ήταν μέρος της τρέχουσας δοκιμής REMAP-CAP, τυχαιοποίησε 2.011 βαριά άρρωστους ασθενείς με επιβεβαιωμένη covid-19 για να λάβουν είτε πλάσμα ανάρρωσης είτε κανονική περίθαλψη. Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τη δοκιμή αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία δεν μείωσε τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς παρέμειναν ζωντανοί και χωρίς υποστήριξη οργάνων, με «πιθανότητα ματαιότητας» 99,4%. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 37,3% για την ομάδα πλάσματος ανάρρωσης και 38,4% για όσους έλαβαν κανονική περίθαλψη.

Ο διάμεσος αριθμός ημερών ζωντανών και χωρίς υποστήριξη οργάνων ήταν 14 ημέρες και στις δύο ομάδες. Η μελέτη εμφανίζεται στο περιοδικό JAMA. “Τέλος, με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να θέσουμε τέλος στη χρήση πλάσματος ανάρρωσης για τους πιο άρρωστους ασθενείς μας με COVID-19 και να επικεντρωθούμε σε θεραπείες που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν, καθώς και στην ανάπτυξη και δοκιμές καλύτερων”, λέει ο συγγραφέας Δρ Μπράιαν McVerry, MD, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονικής, αλλεργικής και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και ιατρός κρίσιμης φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με covid-19

Κορωνοϊός θεραπεία: Νέα κατηγορία φαρμάκων για τη νόσο COVID-19

H Takenda ξεκίνησε παραγωγή θεραπείας με πλάσμα Covid-19

Έρευνα για το αν το πλάσμα επιζώντων κοροναϊού αποτρέπει την πρώτη μόλυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε

Άμυλο διατροφή: Πολλά επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ξηροί οργασμοί

Ξηρός οργασμός: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο. Μερικές φορές είναι προσωρινός κι άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιος ή και μόνιμος. Οι ίδιοι οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν ανησυχία για την υγεία, αλλά το υποκείμενο ζήτημα που τους προκαλεί μπορεί να απαιτεί θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Βασικά οφέλη που αποκομίζετε από το πιλάτες

Αθλητισμός: Η εστίαση στην ενδυνάμωση του κορμού, τη σωστή ευθυγράμμιση και τη σύνδεση σώματος-μυαλού κάνουν το Pilates προσβάσιμο σε όλους. Με χιλιάδες πιθανές ασκήσεις και τροποποιήσεις, οι προπονήσεις Pilates μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές σας ανάγκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 4.000 ανέργους άνω των 30 με μισθό έως 933 ευρώ

ΟΑΕΔ: Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.