ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πειραματική θεραπεία δίνει ελπίδες σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Πειραματική θεραπεία δίνει ελπίδες σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

 Πειραματική θεραπεία που εφαρμόζεται σε περιορισμένο αριθμό Ελλήνων ασθενών στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα και δίνει ελπίδες οριστικής ίασης από την ασθένεια. ‘Οπως είπαν οι επιστήμονες, πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα γονιδιακής θεραπείας για τη θαλασσαιμία, το οποίο είναι σε εξέλιξη σε επιλεγμένα κέντρα σε όλο τον κόσμο, Ευρώπη και Αμερική. Στο θεραπευτικό πρωτόκολλο η Ελλάδα συμμετέχει με 2 ασθενείς από το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Ο ένας εξ αυτών, ηλικίας 33 ετών, έχει λάβει τη θεραπεία εδώ και 6 μήνες και πλέον δεν υποβάλλεται σε μετάγγιση αίματος, γεγονός το οποίο δημιουργεί βάσιμες ελπίδες οριστικής θεραπείας του από τη νόσο. Ο δεύτερος ασθενής, επίσης, 33-34 ετών, αναμένεται να λάβει τη θεραπεία στον ερχόμενο Ιούνιο. Όπως είπε o Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής αιματολογίας κ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος: “Αυτό το πρωτόκολλο της γονιδιακής θεραπείας παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ενώ η θεραπεία είναι σε φάση αξιολόγησης για να λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι ασθενείς επιλέχθηκαν με το κριτήριο να μην εμφανίζουν συννοσηρότητες, δηλαδή άλλα προβλήματα στα ζωτικά τους όργανα, π.χ. καρδιά, ήπαρ κλπ.”

Μιλώντας για τη θεραπεία η κα. Ευαγγελία Γιαννάκη, MD,PhD, Διευθύντρια Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας και Αιματολογικής Κλινικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Νοσ.Γ.Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει προς το παρόν την ταυτότητα των ασθενών. “Δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες πριν από τις 12 Ιουνίου, όταν θα γίνει το κλείσιμο της μελέτης και θα ανακοινωθεί το σύνολο των αποτελεσμάτων, που αφορά όλους τους ασθενείς που συμμετέχουν στη Διεθνή αυτή μελέτη, αλλά και το δικό μας νοσοκομείο Παπανικολάου, που συμμετέχει με 2 ασθενείς. Έχουν μπει δύο ασθενείς και ο ένας έχει πάρει ήδη, τη θεραπεία.

Η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία στο Παπανικολάου

είναι μία θεραπεία που κάνει χρήση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, που είναι τα μητρικά αιμοποιητικά κύτταρα που δίνουν γένεση σε όλες τις σειρές του αίματος. Αυτά πρέπει να διορθώσουμε στη μεσογειακή αναιμία, για να μπορέσουμε να έχουμε μια διόρθωση για το υπόλοιπο του βίου του ασθενούς. Πρέπει δηλαδή να στοχεύσουμε και να διορθώσουμε τα μητρικά κύτταρα. Οπότε παίρνουμε τα κύτταρα αυτά, τα συλλέγουμε από τον ασθενή και εκτός του σώματος γίνεται στο εργαστήριο, σε εξειδικευμένες εργαστηριακές συνθήκες, η γενετική τους τροποποίηση, δηλαδή η γενετική διόρθωση. Και στη συνέχεια επιστρέφονται τα κύτταρα αυτά, πίσω στο σώμα του ασθενούς. Ετσι, επειδή αυτά είναι μητρικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλες τις σειρές του αίματος και επίσης, είναι αθάνατα, εξασφαλίζουν τη μεταφορά της σωστής γενετικής πληροφορίας στα ερυθρά κύτταρα, που είναι τα κύτταρα τα οποία πάσχουν στη μεσογειακή αναιμία.

Το ηλικιακό όριο για την εφαρμογή αυτών των θεραπειών είναι τα 50 έτη.

Όσον αφορά τους δυο ασθενείς, ο ένας βρίσκεται αυτή τη στιγμή 6 μήνες μετά την χορήγηση της θεραπείας, ενώ στον δεύτερο έχει γίνει η γενετική συλλογή και η τροποποίηση των κυττάρων και θα λάβει τα “διορθωμένα” κύτταρα τον Ιούνιο. Τότε θα ανακοινωθεί στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας το αποτέλεσμα της μελέτης και θα ανακοινώσουμε κι εμείς τα αποτελέσματα της γονιδιακής θεραπείας στον ‘Ελληνα Ασθενή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρώτη κλινική δοκιμή ιατρικής ακριβείας στον καρκίνο του πνεύμονα με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

3 κύριοι παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.