ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη D: Σύμμαχος εναντίον του κορωνοϊού

Βιταμίνη D: Σύμμαχος εναντίον του κορωνοϊού

Βιταμίνη D: Τρεις Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D, και συγκεκριμένα τα επαρκή επίπεδα αυτής στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να αποτελέσει “ασπίδα” εναντίον του κορωνοϊού. Αυτό είναι το βασικό αποτέλεσμα της έρευνας των κ.κ. Θεωδώρας Ψαλτοπούλου, Ιωάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου από το ΕΚΠΑ, η οποία βασίστηκε σε πρόσφατη μελέτη των D.O. Meltzer και συνεργατών «Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results».

Στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό κατέληξαν τρεις καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που διενήργησαν οι D.O. Meltzer και συνεργάτες «Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, οι Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και την πιθανότητα ανεύρεσης θετικής δοκιμασίας PCR για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Οι τρεις καθηγητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

vitamin D 696x334

Προσφάτως, άλλωστε, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ κατέληξαν σε ανάλογο συμπέρασμα μελετώντας τις έντονες διαφορές στα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ του αφρικανικού αμερικανικού πληθυσμού και των Καυκάσιων  και ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 489 ασθενείς με το 75% να είναι γυναίκες. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D κατά το τελευταίο έτος και συγκεκριμένα το 25% εμφάνιζε πιθανότατα ανεπάρκεια, το 59% είχε πιθανότατα επάρκεια ενώ για το 16% ασθενείς δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί η κατάσταση επάρκειας βιταμίνης D.

Όπως προέκυψε, μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν θετικοί στον κορωνοϊό είχαν ασθενείς με τα εξής χαρακτηριστικά: άνω των 50 ετών, δεν ανήκουν στη λευκή φυλή και εμφανίζουν πιθανότατα έλλειψη βιταμίνης D. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει όφελος από την χορήγηση βιταμίνης D και αν μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες νόσησης από τον κορωνοϊό. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι φίλοι μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ψυχολόγο; 

Μείωση των επιπέδων θορύβου στις μονάδες εντατικής θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Πώς να μείνετε ασφαλείς από τον ήλιο αυτό το καλοκαίρι

"Πάντα λέω ότι η καλύτερη αντιγηραντική κρέμα είναι το αντηλιακό. Το κρατάω δίπλα στην οδοντόκρεμά μου για να το βάζω το πρωί και έχω ένα μικρό δοχείο σε μέγεθος ταξιδιού σε περίπτωση που είμαι έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. », είπε ο Γουλφ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Τι είναι η τρυποφοβία και πώς αντιμετωπίζεται;

Τρυποφοβία: Η ακριβής αιτία της τρυποφοβίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά μπορεί να προέρχεται από έναν συνδυασμό εξελικτικών, ψυχολογικών και αισθητηριακών παραγόντων.