ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία ορισμένων ενηλίκων ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, έναν επιθετικό καρκίνο του δέρματος που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Η θεραπεία είναι για ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση και που συνέχισε να αυξάνεται και να εξαπλώνεται παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη υποβληθεί σε μεγάλη θεραπεία με άλλες εγκεκριμένες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και των αναστολέων του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου. Γιατροί και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές που οδήγησαν στην έγκριση του FDA.

Η ανοσοθεραπεία εγκρίθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς Accelerated Approval, οι οποίοι επιτρέπουν στον FDA να εγκρίνει φάρμακα για σοβαρές ασθένειες ή καταστάσεις που έχουν μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη. Για έγκριση, τέτοια φάρμακα αποδεικνύεται ότι έχουν μια επίδραση που υποδεικνύει ένα πιθανό κλινικό όφελος για τους ασθενείς – για παράδειγμα, βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αισθάνονται ή λειτουργούν ή παρατείνουν την επιβίωση. Η οδός Ταχεία έγκρισης γενικά δίνει στους ασθενείς την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, ενώ διεξάγονται περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα κλινικά οφέλη του φαρμάκου.

Γιατροί, ερευνητές και ασθενείς στο Siteman συνεχίζουν επίσης να συμμετέχουν σε συνεχείς κλινικές δοκιμές που διερευνούν τη θεραπεία TIL για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας. «Αυτοί οι τύποι κυτταρικών ανοσοθεραπειών έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στους καρκίνους του αίματος», δήλωσε ο George Ansstas, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής του προγράμματος TIL στερεού όγκου στο Siteman.

“Πιο πρόσφατα, στην περιοχή του συμπαγούς όγκου, ιδιαίτερα στο μελάνωμα, έχουμε δει πρόοδο στην ανάπτυξη αποτελεσματικών ανοσοθεραπειών με βάση τα κύτταρα και αυτή είναι η πρώτη που έχει εγκριθεί από τον FDA. Ενώ η θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος έφερε επανάσταση με τη θεραπεία ανοσολογικού σημείου ελέγχου – την πρώτη ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο—και πολλοί από τους ασθενείς μας τα πάνε πολύ καλά, κάποια στιγμή οι περισσότεροι ασθενείς έχουν κάποιο είδος υποτροπής. Τώρα, έχουμε άλλη επιλογή να προσφέρουμε», είπε ο Ansstas.

Η θεραπεία TIL χρησιμοποιεί τα Τ κύτταρα του ίδιου του ασθενούς που έχουν ήδη βρει και διεισδύσει στον όγκο σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τον καρκίνο. Αυτά τα φυσικά κύτταρα του ανοσοποιητικού που σκοτώνουν τον καρκίνο δεν μπορούν να το κάνουν μόνα τους, ωστόσο, επειδή είναι λίγα σε αριθμό και κατακλύζονται γρήγορα από τους όγκους. “Αυτή είναι πραγματικά εξατομικευμένη θεραπεία καρκίνου, επειδή τα Τ κύτταρα λαμβάνονται από τον όγκο του μεμονωμένου ασθενούς”, δήλωσε ο χειρουργός ογκολόγος Ryan C. Fields, MD.

“Αυτά τα Τ κύτταρα στοχεύουν ήδη με πολλούς τρόπους στα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Και επειδή τα Τ κύτταρα ανήκουν στον ασθενή, δεν υπάρχει κίνδυνος τα ανοσοκύτταρα να επιτεθούν στους υγιείς ιστούς των ασθενών – μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται μόσχευμα έναντι ξενιστή ασθένεια—όπως μπορεί μερικές φορές να συμβεί με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για καρκίνους του αίματος», είπε ο Φιλντς. Για τη θεραπεία, οι γιατροί λαμβάνουν ένα δείγμα του όγκου και στέλνουν τον ιστό σε μια μονάδα παραγωγής Iovance, όπου τα λεμφοκύτταρα που διεισδύουν στον όγκο απομονώνονται από τον όγκο και στη συνέχεια επεκτείνονται έξω από το σώμα.

Όταν επιστρέφονται στο σώμα του ασθενούς μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης, τα ειδικά για τον όγκο Τ-λεμφοκύτταρα -που τώρα αριθμούνται σε δισεκατομμύρια- είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώμα. Οι ασθενείς λαμβάνουν ένα κύκλο χημειοθεραπείας για να προετοιμάσει το σώμα να λάβει τα Τ κύτταρα. Οι ασθενείς λαμβάνουν επίσης θεραπεία με ιντερλευκίνη-2, η οποία ενισχύει τη δραστηριότητα των Τ κυττάρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που αναφέρθηκε στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer, σε περίπου 30% των ασθενών, οι όγκοι συρρικνώθηκαν τουλάχιστον κατά 30%. Και περίπου οι μισοί από τους ασθενείς των οποίων οι όγκοι ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία παρουσίασαν ύφεση τουλάχιστον 12 μηνών μετά από μία μόνο θεραπεία TIL.

Η θεραπεία περιλαμβάνει χημειοθεραπεία για την εξάλειψη των υπαρχόντων Τ-λεμφοκυττάρων και τη δημιουργία χώρου για τα νέα Τ-λεμφοκύτταρα να κρατηθούν και να πυροδοτήσουν μια αυξημένη ανοσολογική απόκριση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, εσωτερική αιμορραγία, καρδιακές αρρυθμίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου φέρνει mRNA εμβόλιο δερματικού μελανώματος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της δερματολογίας

Η μυστική ζωή των CD4+ Τ κυττάρων

Πώς οι δερματικές παθήσεις επηρεάζουν την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.