Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μέλασμα ορισμός: Τι είναι το μέλασμα και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτό;

Μέλασμα ορισμός: Τι είναι το μέλασμα και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτό;

Μέλασμα ορισμός: Η περιποίηση του δέρματος είναι η νέα αυτοφροντίδα. Μια πληθώρα καλλυντικών προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια του μπάνιου μας μαρτυρούν αυτή τη δήλωση.

Η περιποίηση του δέρματος είναι η νέα αυτοφροντίδα. Μια πληθώρα καλλυντικών προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια του μπάνιου μας μαρτυρούν αυτή τη δήλωση. Όλες θέλουμε να έχουμε καθαρό και λαμπερό δέρμα. Αλλά το να πετύχεις το ίδιο είναι σχεδόν αδύνατο όταν έχεις δερματικά προβλήματα. Δεν μιλάμε για ακμή, αλλά και για υπερμελάγχρωση. Για να είμαι συγκεκριμένος, μέλασμα. Το μέλασμα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και υπόβαθρου. Το μέλασμα που χαρακτηρίζεται από σκούρες κηλίδες και χρωματισμό, μπορεί να είναι πηγή απογοήτευσης για όσους αναζητούν μια καθαρή και ομοιόμορφη επιδερμίδαΑν ο αγώνας φαίνεται γνωστός, καταλαβαίνουμε. Αλλά για να ξέρετε, πριν κάνετε οτιδήποτε γι’ αυτό, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τις αιτίες. Η εύρεση των βασικών αιτιών μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τις λύσεις. Σε αυτό το ιστολόγιο, θα εμβαθύνουμε στις διάφορες αιτίες του μελάσματος και θα εξερευνήσουμε αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγούμε από αυτά τα επίμονα σκοτεινά σημεία.

Τι είναι το μέλασμα; 

Το μέλασμα εκδηλώνεται κυρίως ως καφέ ή γκριζοκαφέ κηλίδες στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στο μέτωπο, τα μάγουλα και το άνω χείλος. Ενώ η ακριβής αιτία του μελάσματος παραμένει άγνωστη, αρκετοί παράγοντες έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί παράγοντες.

Ορμονικές διακυμάνσεις:

Μία από τις κύριες αιτίες του μελάσματος είναι οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά στις γυναίκες. Η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορούν να προκαλέσουν μέλασμα διεγείροντας την υπερπαραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος.

Έκθεση στον ήλιο:

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του μελάσματος. Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) διεγείρουν τα μελανοκύτταρα στο δέρμα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή χρωστικής. Αυτό καθιστά την αντηλιακή προστασία ένα κρίσιμο συστατικό για τη διαχείριση και την πρόληψη του μελάσματος.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το μέλασμα; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν

Η αντηλιακή προστασία είναι αδιαπραγμάτευτη:

Η προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες UV είναι πρωταρχικής σημασίας όταν αντιμετωπίζετε το μέλασμα. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με υψηλό SPF στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης. Επιλέξτε ένα φυσικό αντηλιακό που περιέχει οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου για πρόσθετη προστασία. Προτιμήστε 30 SPF+ αν ζείτε σε τροπικό κλίμα. 

Τοπικές θεραπείες:

Διάφορες τοπικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μαύρων κηλίδων και στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος. Συστατικά όπως η υδροκινόνη, η βιταμίνη C και τα ρετινοειδή είναι γνωστά για τις ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν τα προσθέσετε στο σχήμα σας. Εάν αυτές οι τοπικές θεραπείες δεν είναι κατάλληλες για το δέρμα σας, μπορεί να αναπτύξετε ακμή και άλλες δερματικές αλλεργίες. Ένας δερματολόγος θα σας προτείνει κατάλληλα προϊόντα, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, τις αλλεργίες και συγκεκριμένα θέματα. 

Χημικό πίλινγκ:

Το χημικό πίλινγκ που εκτελείται από επαγγελματίες περιποίησης δέρματος μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του μελάσματος. Αυτά τα peeling χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό οξέων για την απολέπιση του δέρματος, προάγοντας την αναγέννηση νέων, ομοιόμορφα χρωματισμένα κύτταρα του δέρματος. 

Δοκιμάστε σπιτικές θεραπείες

Χυμός λεμονιού:

Ο χυμός λεμονιού είναι γνωστός για τις φυσικές λευκαντικές του ιδιότητες. Η εφαρμογή φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού στις πληγείσες περιοχές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μαύρων κηλίδων. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί καθώς ο χυμός λεμονιού μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας, επομένως είναι απαραίτητο να ενυδατώσετε το δέρμα σας μετά και να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή.

Τζελ αλόης:

Η αλόη είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Η εφαρμογή φρέσκου τζελ αλόης βέρα σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από το μέλασμα μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση του δέρματος και μπορεί να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τζελ αλόης βέρα σε συνδυασμό με την τακτική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Μάσκα με γιαούρτι και μέλι:

Δημιουργήστε μια μάσκα χρησιμοποιώντας απλό γιαούρτι και μέλι, τα οποία έχουν και οι δύο ιδιότητες λεύκανσης και ενυδάτωσης του δέρματος. Ανακατέψτε ίσα μέρη γιαούρτι και μέλι, απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας και αφήστε το να δράσει για 15-20 λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Η τακτική χρήση μπορεί να συμβάλει σε πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

Φέτες πατάτας:

Οι πατάτες περιέχουν ένζυμα και βιταμίνη C, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στο φωτισμό των μαύρων κηλίδων. Κόψτε μια πατάτα σε φέτες και βάλτε τις φέτες στο πρόσωπό σας για περίπου 15 λεπτά. Οι φυσικές ιδιότητες λεύκανσης της πατάτας μπορεί να είναι ένας ήπιος τρόπος για την αντιμετώπιση προβλημάτων μελάγχρωσης.

Πάστα κουρκουμά:

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολύ γνωστό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Δημιουργήστε μια πάστα ανακατεύοντας σκόνη κουρκουμά με νερό ή γάλα και στη συνέχεια εφαρμόστε την στις πληγείσες περιοχές. Αφήστε το να δράσει για 15-20 λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Να είστε προσεκτικοί, καθώς ο κουρκουμάς μπορεί να λερώσει προσωρινά το δέρμα και καλό είναι να κάνετε ένα έμπλαστρο πριν το εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας.

Προσαρμογές τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν πολύ

Εκτός από τη χρήση αυτών των σπιτικών θεραπειών, μπορείτε να κάνετε ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο ζωής για να δείτε τη διαφορά. 

Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας:

Η δημιουργία μιας συνεπούς ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του μελάσματος. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε προϊόντα με αποδεδειγμένα συστατικά που τονώνουν το δέρμα και συνεχίστε πάντα με μια ενυδατική κρέμα για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Η ενυδατική κρέμα δεν μπορεί να παραλειφθεί ακόμη και αν έχετε λιπαρό δέρμα. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για λιπαρές επιδερμίδες, εάν έχετε τον ίδιο τύπο δέρματος. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μαγικές ιδιότητες μιας μάσκας προσώπου

Σκουρόχρωμο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς αντιμετωπίζεται

Συμβουλές δερματολόγων για να αντιμετωπίσετε το μέλασμα

Μέλασμα: Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon