ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός εμβόλιο: Σοβαρό πρόβλημα προμήθειας και διανομής

Κορωνοϊός εμβόλιο: Σοβαρό πρόβλημα προμήθειας και διανομής

Η διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας για τα εμβόλια κορωνοϊού δεν θα είναι εύκολη ούτε για τις πλουσιότερες χώρες, ειδικά όταν πρόκειται για εμβόλια που απαιτούν υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου μείον 70 βαθμών Κελσίου.

Κορωνοϊός εμβόλιο: Από την παραγωγή του στο εργοστάσιο έως την χορήγησή του μέσω σύριγγας, το κάθε εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε περιβάλλον αποστειρωμένης ψύξης για να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό αποδέκτη.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τα εμβόλια κορωνοϊού. Ωστόσο, παρά τα μεγάλα βήματα στον εξοπλισμό των αναπτυσσόμενων χωρών για τη διατήρηση της λεγόμενης “ψυχρής αλυσίδας” για τα εμβόλια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας, συντήρησης και διανομής των εμβολίων για τη νόσο COVID-19.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πιο φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο πιθανώς θα είναι οι τελευταίοι που θα εμβολιαστούν έναντι στον κορωνοϊό. Το σύστημα της ψυχρής αλυσίδας στις πιο φτωχές χώρες δεν είναι δομημένο για να διαχειριστεί εμβολιασμούς σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Εμβόλια κορωνοϊού: Ούτε για τις αναπτυγμένες χώρες θα είναι απλή η συντήρηση και διανομή στον κόσμο

Η διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας για τα εμβόλια κορωνοϊού δεν θα είναι εύκολη ούτε για τις πλουσιότερες χώρες, ειδικά όταν πρόκειται για εμβόλια που απαιτούν υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου μείον 70 βαθμών Κελσίου. Εμπειρογνώμονες στον τομέα του εφοδιασμού εμβολίων λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής δεν διαθέτουν την υποδομή για τη διατήρηση ακόμη και συμβατικών εμβολίων.

Μια μικρή ιατρική κλινική έξω από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο χωρίς ψυγείο εμβολίων είναι ο αντιπροσωπευτικός μικρόκοσμος για το πώς μπορεί να σπάσει η ψυχρή αλυσίδα. Η κλινική δεν μπόρεσε να κρατήσει τα εμβόλια που είχε μόλις το ψυγείο της χάλασε το περασμένο φθινόπωρο. Από τότε, τα μέλη του προσωπικού χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες για να πάνε να πάρουν φιαλίδια εμβολίων από ένα νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της χώρας και επιστρέφουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να κάνουν οι άνθρωποι τα εμβόλια.

Για τη διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας στις αναπτυσσόμενες χώρες, διεθνείς οργανισμοί έχουν επιβλέψει την εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων ψυγείων εμβολίων με ηλιακή ενέργεια. Η διατήρηση των ευαίσθητων στη θερμοκρασία εμβολίων απαιτεί επίσης αξιόπιστο ηλεκτρισμό, ασφαλές οδικό δίκτυο και καλό σχεδιασμό.

Για φτωχές χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η καλύτερη ευκαιρία για προμήθεια εμβολίων κορωνοϊού είναι μέσω της πρωτοβουλίας COVAX, με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον οργανισμό εμβολίων GAVI. Τα προβλήματα στην ψυχρή αλυσίδα ξεκινούν μόλις ένα εμβόλιο φύγει από το εργοστάσιο. Τα φορτηγά πλοία είναι πολύ αργά για τη μεταφορά εμβολίων με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Η αεροπορική μεταφορά εμβολίων, τα οποία συντηρούνται σε ψυχρές θερμοκρασίες, κοστίζει πολύ περισσότερο, ενώ και η καθεαυτή κυκλοφορία αεροπορικών φορτίων περιορίζεται από τα μέτρα τής κάθε χώρας που σχετίζονται με πανδημία.

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τα νούμερα που τρομάζουν και ο κίνδυνος κλοπών για διάθεση στη μαύρη αγορά

Η γερμανική εταιρεία εφοδιαστικής, DHL, η οποία έχει επεκτείνει την ψυκτική αποθήκευσή της ως απάντηση στην πανδημία, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 15.000 πτήσεις φορτίων παγκοσμίως αποκλειστικά για τη μεταφορά εμβολίων κορωνοϊού.

Για κάθε κενό στην ψυχρή αλυσίδα “πρέπει να βρούμε μια γέφυρα”, δήλωσε η επικεφαλής εμπορικής διευθύνσεως της DHL, Katja Busch. Τα εμβόλια κορωνοϊού θα είναι ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα στον κόσμο, επομένως η κλοπή τους για διάθεση στη μαύρη αγορά είναι επίσης ορατός κίνδυνος.

“Δεν μπορούν τα εμβόλια να παραμείνουν για πολύ στον δρόμο στις φτωχές χώρες διότι θα γίνουν απόπειρες κλοπών και τα εμβόλια μπορεί να χαλάσουν. Ακόμα χειρότερα, οι κλέφτες θα προσπαθήσουν να τα διανείμουν χωρίς καμία γνώση ασφάλειας”, δήλωσε ο Glyn Hughes, παγκόσμιος επικεφαλής φορτίου για η Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο Tinglong Dai, ο οποίος ειδικεύεται στην εφοδιαστική προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ότι θα χρειαστεί δημιουργικότητα για να διατηρηθεί ανέπαφη η ψυχρή αλυσίδα, ενόσω τα εμβόλια κορωνοϊού θα διανέμονται σε παγκόσμια κλίμακα. Ο οργανισμός GAVI και η UNICEF έχουν πειραματιστεί με τη χορήγηση εμβολίων μέσω drone. Η μεγαλύτερη εταιρεία αποθήκευσης κρύων τροφίμων στην Ινδία έχει δεσμευτεί να αφιερώσει χώρο για εμβόλια.

“Από τη στιγμή που μπορούμε μεταφέρουμε παγωτό, μπορούμε να μεταφέρουμε και εμβόλια”, δήλωσε ο Dai. “Αν έπρεπε να εμβολιαστούμε ενάντια στον κορωνοϊό αυτήν τη στιγμή, θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε”, δήλωσε ο Jean-Claude Mubalama, επικεφαλής υγείας και διατροφής της UNICEF για την Μπουρκίνα Φάσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλια παγκόσμια μεταφορά: Οι προδιαγραφές των αεροπλάνων για τη “διανομή του αιώνα”

Φάρμακα:Οι κίνδυνοι από την παραγωγή μέχρι τον ασθενή

Στο στάδιο προκλινικών δοκιμών ανάπτυξη φυτικού εμβολίου ενάντια στη νόσο covid 19

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι από όσους συναντάμε στον δρόμο μας, πιο μορφωμένοι ή πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο πλούσιοι. Είμαστε ψυχές που περιπλανώνται, πνεύματα που εξελίσσονται και καρδιές που γυρεύουν αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.

Blue Monday 2021: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, η γνωστή Blue Monday, ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι για τη χώρα μας η Blue Monday συμπίπτει με μια σημαντική νίκη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άνοιξε σήμερα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο.   

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει μόνο για σεξ και πώς να το αντιμετωπίσεις

Όταν σε θέλει μόνο για σεξ: Αναγνώριση και πρακτική αντιμετώπιση. Είναι τόσο υπέροχο να γνωρίζεις κάποιον, όπου υπάρχει η χημεία. Νιώθεις τον ενθουσιασμό μιας "σύνδεσης αγάπης". Η ενδιαφέρουσα συζήτηση και παρόμοιες αξίες που μοιράζεστε μαζί τους - σας δίνουν λόγους να πιστεύετε: αυτό είναι ένα άτομο που θα σας άρεσε να γνωρίσετε για μια πιθανή σχέση.

Η ψύχωση ως συνέπεια της πανδημίας

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο ξηρός βήχας, ο πυρετός, η κόπωση και η δύσπνοια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρέπει να αναζητήσετε. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μετά από γιατρούς από όλο τον κόσμο που ανέφεραν επεισόδια ψύχωσης σε άτομα με COVID- 19.

2εκ. θάνατοι αποδίδονται στην πανδημία του νέου κορωνοϊού

Θάνατοι από τον κορωνοϊό: 2 εκ. άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως. σύμφωνα με το Κέντρο Πόρων του Johns Hopkins. Ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει την πιο θανατηφόρα επιδημία από την εμφάνιση του HIV/AIDS πριν από 40 χρόνια, και την πιο θανατηφόρα αναπνευστική πανδημία ενός αιώνα.

Πώς μια αγκαλιά πριν το γεύμα βοηθάει στην απώλεια βάρους

Για την παραγωγή ωκυτοκίνης βοηθούν ιδιαίτερα οι σεξουαλικές επαφές ή ο αυνανισμός. Τα χάδια είναι εξίσου αποτελεσματικά. Είναι εντυπωσιακό το πώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται με τρομερή ταχύτητα – σαν να πατιέται κάποιο κουμπί! - φέρνοντας άμεσα τα ευεργετικά της αποτελέσματα.