ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κάπνισμα, εμφύσημα : Έτσι καθορίζετε το προσδόκιμο ζωής των πνευμόνων σας

Κάπνισμα, εμφύσημα : Έτσι καθορίζετε το προσδόκιμο ζωής των πνευμόνων σας

Κάπνισμα, εμφύσημα : Το κάπνισμα είναι η πιο κοινή αιτία μιας σοβαρής πνευμονικής κατάστασης που ονομάζεται εμφύσημα . 

Με το εμφύσημα, οι αερόσακοι εξασθενούν και χάνουν την ικανότητά τους να συστέλλονται μετά την επέκταση. Ο αέρας μπορεί επίσης να παγιδευτεί σε αυτούς τους σάκους, προκαλώντας ορισμένους να σπάσουν. Αυτό μπορεί να κάνει την αναπνοή δύσκολη και τελικά να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Το εμφύσημα συμβαίνει συνήθως αργά σταδιακά, συνήθως λόγω του καπνίσματος τσιγάρων ετών ή άλλων τύπων καπνού. Το κάπνισμα προκαλεί το 80 τοις εκατό όλου του εμφυσήματος. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν

 • καπνός απο δεύτερο χέρι
 • καπνός μαριχουάνας
 • μόλυνση του αέρα
 • χημικές αναθυμιάσεις
 • ανεπάρκεια άλφα-1 αντιτρυψίνης, μια γενετική κατάσταση που επηρεάζει τους πνεύμονες
Συμπτώματα εμφυσήματος
 • Είναι σύνηθες για τους περισσότερους ανθρώπους να μην αισθάνονται τα συμπτώματα του εμφυσήματος έως ότου υπάρξει 50 τοις εκατό ή μεγαλύτερη ζημιά στον πνευμονικό ιστό. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά ως δύσπνοια και συνεχιζόμενη κόπωση. Μερικές φορές μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας μόνο όταν είστε σωματικά δραστήριοι.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ενδέχεται να παρατηρήσετε αύξηση:

 • βήχας
 • σφίξιμο στο στήθος
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • συριγμός
 • περισσότερη παραγωγή βλέννας

 Η αίσθηση ότι δεν παίρνετε αρκετό αέρα μπορεί  να εμφανιστεί όταν ξεκουράζεστε. Άλλα συμπτώματα που μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω της αναπνευστικής πίεσης περιλαμβάνουν κακή όρεξη και απώλεια βάρους.

Στάδια εμφυσήματος
ΣτάδιαΟρισμός
Σε κίνδυνοΗ αναπνευστική σας δοκιμασία είναι φυσιολογική, αλλά μπορεί να έχετε ήπια συμπτώματα όπως συνεχιζόμενο βήχα και αυξημένη παραγωγή βλέννας.
Ήπιο ή πρώιμο στάδιοΤο τεστ αναπνοής δείχνει ήπια απόφραξη ροής αέρα. Θα έχετε συμπτώματα συμπεριλαμβανομένου ενός συνεχιζόμενου βήχα και παραγωγής βλέννας. Ωστόσο, ενδέχεται να μην μπορείτε να αισθανθείτε τα αποτελέσματα της μειωμένης ροής αέρα.
ΜέτριοςΟι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ιατρική βοήθεια σε αυτό το στάδιο, όταν μπορούν να αισθανθούν μείωση της ροής του αέρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης δύσπνοια κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.
Σοβαρό ή πολύ σοβαρόΟι δοκιμές αναπνοής δείχνουν σοβαρή περιορισμένη ροή αέρα.

Ακολουθεί βίντεο για το εμφύσημα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τριχόπτωση : Αίτια που την προκαλούν

ΕΦΚΑ : Μονιμοποιεί τα ηλεκτρονικά ραντεβού

Διευκολύνσεις εμβολιασμένων: Στις 12:30 οι ανακοινώσεις από Γεωργιάδη - Γεραπετρίτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό λίπος: Η διαχείριση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους σε ένα ασφαλές εύρος είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία σας, αλλά και για τη γενική σας ευημερία.

Πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά και πώς το χρησιμοποιεί το σώμα σας;

Υγεία νερό: Το νερό χρησιμεύει κυριολεκτικά σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας! Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό! Καταναλώστε λοιπόν αρκετό, αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς. 

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Η χορήγηση από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών προκαλεί ύφεση της αλλεργίας στο ένα πέμπτο.

Ενώ υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια, εγκρίνεται μόνο σε ηλικίες 4 ετών και άνω και προστατεύει από τυχαία έκθεση σε μικρές ποσότητες φιστικιών.