ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιρλανδία κρούσματα κορωνοϊός: Γιατί η κατάσταση εξελίχθηκε δραματικά σε αυτή τη χώρα

Ιρλανδία κρούσματα κορωνοϊός: Γιατί η κατάσταση εξελίχθηκε δραματικά σε αυτή τη χώρα

Η χώρα διαθέτει μόνο πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 12 κλινών του ΟΟΣΑ

Ιρλανδία κρούσματα κορωνοϊός:  Όταν η χώρα βγήκε από ένα αυστηρό lockdown έξι εβδομάδων τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα κρούσματων Covid-19 στην Ευρώπη. Από τότε, η κατάσταση εξελίχθηκε δραματικά. Η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Our World in Data, μια διαδικτυακή επιστημονική έκδοση με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου, η Ιρλανδία κατέγραψε περίπου 1.323 κρούσματα κορωνοϊού ανά ένα εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά την ίδια περίοδο. Την περασμένη Παρασκευή, σημείωσε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας με 8.248 νέα κρούσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρλανδικού υπουργείου Υγείας. «Το ανησυχητικό επίπεδο της νόσου είναι άνευ προηγουμένου», προειδοποίησε ο καθηγητής Φίλιπ Νόλαν, μέλος της Εθνικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας της Ιρλανδίας (NPHET). «Βλέπουμε αριθμούς κρουσμάτων ανά ημέρα και αριθμούς στα νοσοκομεία, που απλά δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πριν από τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Τα καίρια λάθη που έγιναν 

Οι ειδικοί στην Ιρλανδία, οι πολιτικοί και οι πολίτες συζητούν τώρα για το τι πήγε στραβά. Η εποχικότητα του ιού, η παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα νοικοκυριά που αναμίχθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών συνέβαλαν σε αυτή την αύξηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού, Μάικλ Μάρτιν.

Η κορύφωση δεν είναι «απλοϊκή» και υπήρξαν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Είχαμε άνοδο των κοινωνικών επαφών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία τόνισαν ότι η εποχικότητα του ιού ήταν τεράστιος παράγοντας», ανέφερε. Η Ιρλανδία άνοιξε εκ νέου τα ξενοδοχεία και άλλους τομείς, με ορισμένους περιορισμούς, στις 4 Δεκεμβρίου. Υπερασπιζόμενος την απόφαση, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι τομείς αυτοί «σε γενικές γραμμές» ακολουθούσαν τα μέτρα δημόσιας υγείας και ο ρυθμός μόλυνσης ήταν «σχετικά χαμηλός» στον τουριστικό κλάδο, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.

Η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου, που εντοπίστηκε στην Ιρλανδία για πρώτη φορά την ημέρα των Χριστουγέννων, «είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση των κρουσμάτων, επειδή πιστεύεται ότι είναι 50% – 70% πιο μεταδοτική», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Περίπου το 40% των πιο πρόσφατων θετικών κρουσμάτων της Ιρλανδίας προκαλείται από το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, δήλωσε ο Κίλιαν Ντε Γκάσκουν, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για Ιούς.

Από τις 18 Δεκεμβρίου, τα ιρλανδικά νοικοκυριά είχαν τη δυνατότητα να αναμειχθούν με δύο ακόμη, παρά το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν τις Χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις. Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Ιρλανδία μεταξύ 21 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν υπήρχε σωστά διαχειριζόμενο σύστημα απομόνωσης», παραδέχθηκε ο πρόεδρος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής, Γκάμπριελ Σκάλι. «Η Ιρλανδία και η Βρετανία απέτυχαν, σε σύγκριση με άλλους. Υπήρχε μια κατανοητή επιθυμία για κανονικότητα τα Χριστούγεννα μετά από μια σκληρή χρονιά» υπογράμμισε.

Η χώρα έκλεισε τελικά τα εστιατόρια, τις παμπ που σερβίρουν φαγητό και μερικά καταστήματα την Παραμονή των Χριστουγέννων και έκτοτε έχει εντείνει τα περιοριστικά μέτρα – συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος μη απαραίτητων εργοταξίων, σχολείων και υπηρεσιών φύλαξης παιδιών. Eπί του παρόντος, 1.582 ασθενείς Covid-19 νοσηλεύονται στην Ιρλανδία, εκ των οποίων οι 146 βρίσκονται στην εντατική – ένας αριθμός ελαφρώς μικρότερος από το ρεκόρ των 155 διασωληνωμένων την περασμένη άνοιξη – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η Ιρλανδία διαθέτει μόνο πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 12 κλινών του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ιρλανδία

Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Η χρήση του αυτοματισμού "όπλο" για την καταπολέμηση της πανδημίας

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

Χορτοφαγία: Για άτομα που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Εντυπωσιακά οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία

Κρεμμύδι Ιδιότητες: Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα

Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Η μετάβαση της ώρας του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι αλλαγής συμπεριφοράς.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν ετοιμάζεσαι για... τρίο

Θες να κάνεις τρίο: Δείτε όλα όσα χρειάζεστε. Η εύρεση ενός ζευγαριού μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Το ιδανικό ζευγάρι είναι σεβαστό, χαλαρό και σταθερό στη σχέση τους. Αν κάποιος από τους δύο φαίνεται να αισθάνεται άβολα με την κατάσταση, θα είναι άβολο και για εσάς. Είτε συναντάτε το ζευγάρι στο διαδίκτυο, είτε στην πραγματική ζωή, σίγουρα σημειώστε τη χημεία τους πριν μπείτε στην εξίσωση.

Εσύ έχεις αισθανθεί οργασμό στον ύπνο σου

Οργασμός στον ύπνο σου: Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Όταν ανατρέξετε στο σεξ (στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο), μερικά πράγματα ξεχωρίζουν  όπως τα αμήχανα συναισθήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη οργάνων που σχετίζονται με το σεξ, τα ζωντανά βίντεο εγκυμοσύνης, και την πιθανότητα να έχουμε όνειρα με υγρό τρόπο.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι είναι η ερωτική επιθυμία

Χημεία έρωτας: Τι σημαίνει ερωτική επιθυμία. Η επιθυμία είναι, στην κυριολεξία, "το συναίσθημα που συνοδεύει ένα ανικανοποίητο στάδιοο." Η επιθυμία μπορεί να οδηγήσει σε νέα και καλύτερα πράγματα, μπορεί επίσης να μας βάλει σε μπελάδες. Από τότε που ο Αριστοτέλης, οι φιλόσοφοι και οι θεωρητικοί έχουν σκεφτεί την επιθυμία να δίνει ώθηση σχεδόν για τα πάντα!